Online08.10.2008

De 25 machtigsten op het web


“Nieuws” is het eigenlijk al niet meer te noemen, want inmiddels is het alweer bijna een week geleden dat Business Week ermee kwam. Maar aangezien lijstjes leuk blijven toch nog maar even een blik op de 25 meest invloedrijke mensen op het web. Volgens Business Week dan.

Business Week vroeg haar lezers om input bij het opstellen van de lijst. Dit levert een eenzijdig Amerikaans beeld op. Opvallend is dat elke persoon een ‘bijnaam’ meekrijgt. Zo zien we Steve Ballmer als de ‘Seeker’ en wordt Steve Jobs de ‘mastermind’ genoemd.

De lijst (in willekeurige volgorde):

Steve Ballmer (Microsoft): Na het ‘pensioen’ van Bill Gates de belangrijkste man bij Microsoft die de strijd om de online macht met Google moet gaan trekken.

Mitchell Baker (Mozilla): De bedenkster van Firefox ziet het aandeel van haar ‘open’ browser steeds meer stijgen zou zich meer op de mobiele markt gaan richten.

Jeff Bezos (Amazon): De oprichter van Amazon (alweer 14 (!) jaar geleden) staat bekend om zijn steeds nieuwe ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is daarvan de kindle. Amazon geldt als voorbeeld voor veel web-diensten.

Sergey Brin, Larry Page en Eric Schmidt (Google): Voor het gemak worden de oprichters en de CEO van Google maar even als 1 gezien. De ‘searchers’ staan aan het hoofd van het machtigste online bedrijf ter wereld dat alleen maar lijkt te kunnen groeien.

Jeff Clavier (Softtechvc): Clavier is een van de weinige ‘Europeanen’ in de lijst. De van oorsprong Franse investeerder is echter helemaal ‘veramerikaniseert’. Hij heeft een oog voor de juiste innovatieve startups en is een veel gevraagd spreker op congressen.

Paul Graham (ycombinator.com): Een voor veel Nederlanders ‘onbekende’ naam is die van Paul Graham. Deze van oorsprong ontwikkelaar investeert met zijn bedrijf in de kleine technologiebedrijven waar Reddit de meest bekende van is.

Arianna Huffington (Huffingtonpost): De groei van de invloed van bloggers wordt misschien wel bevestigt door de aanwezigheid van Huffington in deze lijst. Haar politieke blog wordt door 8 miljoen bezoekers (!) maandelijks gelezen.

Joi Ito (Creative Commons): De presentatie van Joi Ito vorig jaar op LeWeb was een van de beste presentaties dat congres. Ito lijkt alleen maar invloedrijke en succesvolle projecten te hebben gedraaid: een van de eerste investeerders in Flickr, SixApart en CEO van World of Warcraft zijn zomaar een paar voorbeelden.

Steve Jobs (Apple): De naam van Steve Jobs is voor bijna iedereen in de westerse wereld bekend. De oprichter van Apple drukt zijn stempel op de ontwikkelingen door te komen met vernieuwingen zoals de iPhone en de MacBook Air.

Jonathan Kaplan (Pure Digital Technolgies): Kaplan is de bedenker van de enorm in opkomst zijnde Flipcam, de camera waarmee je snel video’s op het web kan krijgen. De eenvoudig te gebruiken camera wordt nu al door de grote spelers in de markt gekopieerd.

Loic Le Meur (Seesmic): de aanwezigheid van de tweede Fransman in het rijtje LeMeur in dit lijstje is een goed voorbeeld van uitstekende personal branding. De oprichter van Seesmic en organisator van LeWeb duikt overal op met zijn vrolijke lach en Franse accent.

Jack Ma (Alibaba groep): De Chinese entrepeneur is een opvallende verschijning in de lijst. Zijn b2b-service Alibaba.com verkocht hij voor $1,5 miljard. Geld waarmee hij nu de Oosterse markt bestormd.

Matt Mullenweg (WordPress): Steeds meer webblogs draaien momenteel op de open source software van WordPress. Versie 2.7 komt in november alweer uit. De hoeveelheid WordPress blogs blijft alleen maar groeien.

Rupert Murdoch (MySpace): Murdoch was vroeger de mediaman die met name televisie- en radio stations opkocht. Tegenwoordig is hij veel meer online actief. Zo kocht hij in 2005 MySpace en is zijn News Corp. eigenaar van diverse andere diensten.

Craig Newmark (Craigslist): Craigslist.com was oorspronkelijk bedoel als eenvoudige dienst om mensen en events met elkaar in contact te brengen. De site heeft echter een grote invloed gehad op de manier van adverteren op het web.

Gabe Rivera (Techmeme): Het succes van Techmeme, de website waarop tech-nieuws van meer dan 1000 blogs wordt verzameld is misschien wel het beste te zien door het kopieer-gedrag van de concurrentie. De laatste is Google die een ‘Techmeme-achtige’ blogsearch neerzette.

Kevin Rose (Digg): Een ander veel gekopieerd model is dat van Digg. De oprichter daarvan, Kevin Rose, is een veel gezien gezicht in de web 2.0- wereld. Zijn Diggnation is bovendien extreem populair onder het jongere publiek.

Sheryl Sandberg (Facebook): Voormalig Google-medewerker Sandberg drukt haar stempel flink op de ontwikkelingen bij Facebook. Zij zorgde voor een enorme groei in de social network dienst.

Jon Stewart (Dailyshow): Een erg opvallende naam in het rijtje is die van Jon Stewart. We kennen Jon Stewart eigenlijk met name van de Daily Show op televisie. Zijn populairiteit is echter flink gegroeid doordat zijn items op het web te zien zijn via Comedy Central.

Peter Thiel (ClariumCapital): Thiel was een van de mensen die veel verdiend heeft aan de verkoop van PayPal. Zijn geld investeerde hij vervolgens in 2.0-sites zoals Facebook en Slide. Zijn bedrijf investeert in totaal voor meer dan 7 miljard dollar.

Maria Thomas (Etsy): De website Etsy is hier niet zo bekend, maar op deze site waar huisgemaakte ‘arts and crafts’ wordt verkocht ging vorig jaar 27 miljoen dollar om. Thomas, voormalig executive bij Amazon, runt deze website.

Anssi Vanjoki (Nokia): Dat Nokia machtig is wisten we wel. De executive vice-president markets Anssi Vanjoki is de meest vooruitgeschoven persoon van Nokia op het moment.

Jimmy Wales (Wikia): Er is veel discussie over de betrouwbaarheid van Wikipedia, maar weinig discussie over de invloed van de dienst op het web. Oprichter Jimmy Wales is inmiddels vertrokken en is Wikia, een zoekmachine gestart. Zijn invloed is er niet minder op geworden.

Evan Williams (Twitter): Een dik jaar geleden was Twitter nog een onbekende dienst. Nu heeft iedereen die zich met online ontwikkelingen bezighoudt er op zijn minst wel eens van gehoord. Een van de oprichters Evan Williams kan dit samen met Biz Stone op zijn conto schrijven.

Jerry Yang (Yahoo): Yang heeft het afgelopen jaar veel tijd doorgebracht aan de onderhandelingstafel met Microsoft maar is nog steeds de CEO van Yahoo. Ondanks alles is Yahoo nog steeds de tweede zoekmachine ter wereld.

Check de presentatie op Business Week.

-542.jpg
-542.jpg

Verder lezen over Apple

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Apple staat het officieel toe om emulators in de App Store te zetten. Je kunt straks dus nog beter retro-gamen op je iPhone, al is er wel een voorwaarde die het wat minder eenvoudig maakt ze te vinden. Er mogen namelijk...

Gaming08.04.2024

Je kunt nu een game-emulator gebruiken op je iPhone

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Het leek gek toen Apple een VR-bril bleek te maken, maar ook toen bekend werd dat het populaire gadgetmerk een auto in productie had. Nu is dat laatste ook afgeblazen, maar nu is er weer een andere tak van sport waar App...

Technology04.04.2024

Gerucht: Apple ontwikkelt een huisrobot

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Apple worstelt onverminderd door met de uitdagingen die komen kijken bij de nieuwe wet- en regelgeving van de EU. Het moet appwinkels van derden toelaten, maar tegelijkertijd zitten daar een heleboel haken en ogen aan. V...

mobile08.03.2024

​Een verre reis? Na een maand stopt je iPhone met app-updates

Van alternatieve appwinkels

Verder lezen over Microsoft

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Je kunt het wiel natuurlijk zelf proberen uit te vinden door te ploeteren in Photoshop of Canva, maar tegenwoordig kan AI je met talloze dingen helpen. Zo ook binnen Microsoft Designer, waar je heel toffe stickers kunt m...

Online12.03.2024

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Voor sommige mensen gaat het even schrikken zijn, maar we gaan Windows XP toch echt in de tijdmachine steken. Miljoenen mensen schijnen het oude besturingssysteem van Microsoft nog te gebruiken, terwijl het al 23 jaar (!...

Technology26.02.2024

Tijdmachine: Windows XP kennen we vooral van de achtergrond

Verder lezen over Steve Ballmer

Steve Ballmer going Bonkers

De nieuwe eigenaar van de Los Angeles Clippers, oud-microsoft topman Steve Ballmer, introduceerde zich bij de fans met een mooie pep-talk, hij stelde niet teleur, zo kennen we Steve. Hij begon te zingen, verklaarde

Video19.08.2014

Steve Ballmer going Bonkers

bij introductie Los Angeles Clippers
Wordt Steve Ballmer de nieuwe eigenaar van de LA Clippers?

In augustus vorig jaar werd bekend dat Steve Ballmer zijn taken als CEO van Microsoft neer zou gaan leggen. In een emotioneel afscheid van zijn personeel heeft hij laten weten: "I've had the time of my life." Begin febru...

Technology27.05.2014

Wordt Steve Ballmer de nieuwe eigenaar van de LA Clippers?

Volgende week wordt nieuwe CEO Microsoft bekend gemaakt

Volgens Bloomberg wordt volgende week de nieuwe CEO van Microsoft bekend gemaakt. Ik denk dat het voor alle betrokkenen prettig is dat er duidelijkheid komt na een half jaar van speculaties en van uitgestelde beslissinge...

Technology31.01.2014

Volgende week wordt nieuwe CEO Microsoft bekend gemaakt

Geen nieuwe CEO voor Microsoft in 2013

Dat Steve Ballmer er mee stopt als CEO van Microsoft is geen nieuws meer, maar de opvolging houdt de gemoederen wel bezig. De toegezegde bekendmaking van de opvolger, die uit een shortlist van vijf overgebleven kandidate...

Technology23.12.2013

Geen nieuwe CEO voor Microsoft in 2013

Verdien eens 1,7 miljard dollar door jezelf te ontslaan; Ballmer lukt het

Het aandeel van Microsoft heeft de afgelopen dagen zijn hoogste stand bereikt in de afgelopen 13 jaar. Daar zijn een paar redenen voor: zo waren de laatste kwartaalresultaten beter dan werd geanticipeerd, loopt er op dit...

Technology13.11.2013

Verdien eens 1,7 miljard dollar door jezelf te ontslaan; Ballmer lukt het

Microsoft heeft shortlist klaar voor opvolging Ballmer

Toen Steve Ballmer in augustus bekend maakte te gaan stoppen als CEO van Microsoft, kondigde hij aan nog maximaal één jaar aan te willen blijven. Microsoft wil echter graag nog vóór het eind van dit jaar een opvolge...

Technology06.11.2013

Microsoft heeft shortlist klaar voor opvolging Ballmer

Microsoft wil nog dit jaar een nieuwe CEO aanstellen

Het bestuur van Microsoft is druk op zoek naar de opvolger van de vertrekkende CEO Steve Ballmer die ze volgens mensen bekend met de kwestie al voor het einde van het jaar bekend willen maken.Bestuursleden hebben al ges...

Technology10.10.2013

Microsoft wil nog dit jaar een nieuwe CEO aanstellen

Ballmer: “I’ve had the time of my life”

Tijdens de grote jaarlijkse personeelsconferentie van Microsoft heeft Steve Ballmer geheel in eigen stijl afscheid genomen van zijn medewerkers. Geëmotioneerd sprak hij over Microsoft als over een "vierde kind" waarbij...

Technology29.09.2013

Ballmer: “I’ve had the time of my life”