De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Ten opzichte van vroeger (in de oertijd) is het nu enorm makkelijk om aan eten te komen. We lopen naar de supermarkt, laden ons winkelkarretje in met voedsel en rekenen af. In de prehistorie was het pure noodzaak om alles wat je in handen kon krijgen direct te consumeren.
Tegenwoordig zijn veel producten bewerkt met zout, suiker en ongezonde vetten. Het kan onder andere hierdoor voor velen lastig zijn om vaak gezond te eten. Steeds meer mensen kampen hierdoor met gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten.
Aan de andere kant zijn er ook mensen die juist zo min mogelijk eten binnen willen krijgen. Je bent dan vaak continue bezig met eten en gewicht.
Ook kan het voorkomen dat je vaak een plotselinge eetbui krijgt omdat je vol wil zitten, om dit er vervolgens weer zo snel mogelijk uit te krijgen door middel van braken.
Het is lastig om een eetverslaving te herkennen. Ze zitten vaak vol tegenstrijdigheden. Een obsessie met eten kan heel ongezond zijn en een grote impact hebben op het dagelijks leven. Lees hier meer over wat een eetverslaving is en welke soorten eetverslavingen er zijn.
Oorzaken van eetverslaafd zijn
Te obsessief bezig zijn met eten kan grote gevolgen hebben in je leven. Sommigen gaan eten doordat ze gestrest of emotioneel zijn en troost zoeken in het consumeren van voedsel.
Een andere veelvoorkomende reden is dat mensen het eten erg lekker vinden. Bij iedere hap van een snack komt er een dopamine reactie vrij in de hersenen. Eten wordt dus gebruikt als een soort beloning. Je hebt steeds meer en meer nodig om dat plezierige gevoel te ervaren.
Gevolgen van eetproblemen
Eetverslaafd zijn is een psychische aandoening die je beperkt in je dagelijks leven. Je voelt hierbij constant de drang om meer voedsel in te nemen dan nodig is voor je lichaam. Je bent zeer afhankelijk van eten. Mensen die eetverslaafd zijn eten vaak de gehele dag door. Het liefst is dit koolhydraatrijk voedsel waarbij veel suiker, zout of vet erin is verwerkt. De hoeveelheid energie is veel groter dan het verbruik hiervan. Vandaar dat er bijvoorbeeld obesitas (vetzucht) ontstaat. Eetverslaafd zijn is dus een serieus en groot probleem.
Kenmerken eetverslaving
Zie hieronder een aantal kenmerken van iemand die een eetprobleem of eetstoornis hebben.
1. Blijf je dooreten als je vol zit?
2. Grijp je naar eten zodra je verdrietig, teleurgesteld of gestrest bent?
3. Heeft overgewicht je leven wel eens beïnvloed?
4. Eet je vaak meer dan je eigenlijk wilde?
5. Heb je ooit eten verstopt zodat anderen niet wisten dat je het had?
6. Eet je veel calorierijk voedsel?
7. Bevat het voedsel veel suiker, vet of zout?
8. Heb je je ooit zorgen gemaakt over hoe je eruitziet?
9. Heb je ooit na het eten overgegeven, overmatig gesport of bepaalde medicijnen geslikt?
10. Heb je ooit schaamte gevoeld over de hoeveelheid die je eet?
11. Heb je vaker speciale programma’s gevolgd om je gewicht naar beneden te brengen?
12. Ben je bang dat je te dik wordt?
Herken jij jezelf in meer dan vijf van deze punten? Weet je niet zeker of je een eetstoornis of eetprobleem hebt? Of vind je een behandeling niet nodig, maar wil je wel hulp of advies?
Je hoeft niet alleen tegen je eetprobleem te vechten. Een behandeling van een eetstoornis, eetprobleem of eetverslaving helpt je bij het terugkrijgen van je zelfcontrole, het verkrijgen van gezond eetgedrag en het vergroten van je zelfvertrouwen. Laat een deskundige je adviseren.
Verder lezen over Food
Gadgets12.09.2024
5 manieren om voedselverspilling tegen te gaan
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Lifestyle17.06.2024
Zo haal je magnesium uit je voeding
Online14.06.2024
De drie meest bedenkelijke ‘kwaliteiten’ van comfortfood!
Nieuws13.05.2024
Hoe crashdiëten en light-producten averechts lijken te werken
Geen alternatieven voor gezond eten, weinig snoepen en regelmatig bewegenCoffee corner05.03.2024
Douwe Egberts oudste spaarprogramma van Nederland wordt 100 jaar
Nieuws07.02.2024
KLM zet AI in tegen voedselverspilling
Gadgets16.01.2024