Cybercrime22.02.2011

Symantec verkoopt haar producten via Konnie Huq met hoop en vrees: ‘Digital Tattoo’


symantec-verkoopt-haar-producten-via-kon.jpg
symantec-verkoopt-haar-producten-via-kon.jpg

Voor haar Norton security producten en product ontwikkelingen investeert Symantec continue in het volledig en 24h/365d scannen van het verkeer op Internet op zoek naar virussen, malware en andere CyberCrime bedreigingen voor de argeloze internetgebruiker. Dit is niet alleen nodig om haar producten continue bij de tijd te houden, maar geeft Norton ook de mogelijkheid om haar (potentiële) gebruikers inzicht te geven in de omvang en verscheidenheid van deze internetbedreigingen. Want alleen met die “voorlichting” zullen consumenten zich ook bewust worden van de noodzaak die producten aan te schaffen. Dus Norton creëert vrees om vervolgens de gebruikers hoop te geven dat de misdadigers aan hem/haar voorbij gaan!

Die vrees wordt kundig gecreëerd met haar nieuwe gratis on-line CyberCrime Tool, maar Norton doet meer: een grote en bijzondere publieke show organiseren in een chique winkelcentrum in London met een echte celebrity om te praten over ieders ‘digitale tattoo‘ en de gevaren die het ongebreideld en publiek achterlaten van persoonlijke gegevens op het net kan hebben. Maar gelukkig voor ons heeft Norton haar belangrijkste en volledigste internet security product 360 versie 5 weer verder belangrijk verbeterd in snelheid, functionaliteit en compleetheid! Ik was er bij en doe verslag. 

In het westen van Londen ligt bij Sheperds Bush een prachtig shopping centrum WestField in schril contrast met de wat volkse omgeving. Maar bezoekers van het centrum zal dat worst wezen, want je komt met je auto ondergronds aan bij valet-parking en loopt dan ongestoord het winkelcentrum in. Het is zo chique en exclusief dat als je daar argeloos als passant een foto probeert te nemen van de winkels (en mogelijke bezoekers) je ogenblikkelijk door twee bewakers op de schouder wordt getikt die duidelijk maken dat je hier niet mag fotograferen. Hoogst merkwaardig, maar misschien is deze zorg over de privacy van de winkelende bezoekers wel de reden dat Norton juist hier zijn publieke presentatie geeft van zijn nieuwe dienst Cybercrime Index en de nieuwe versie van haar internet beveiligingsversie 360. Zijn technologie is gebaseerd op het door Norton voortdurend, met 135 duizend hosts van over de hele wereld, al het dataverkeer, -waaronder 8 biljoen emails per dag- scannen en analyseren. Steeds meer worden de websites en de bronnen aangemerkt als frauduleus of geïnfecteerd zodat er al ingegrepen kan worden voordat de crimal de laptop of mobiel bereikt.

-1095.jpg
-1095.jpg

In het atrium staat een enorme installatie met boven in een 360graden televise bol boven een podium. In de bol wordt afgeteld tot het moment dat op het podium Janice Chaffin, Groeps President van de Consumer Product Division van Symantec, verschijnt en ons vertelt welke bedreigingen er door Norton voortdurend op het internet worden gevonden. Janice vertelt over de toenemende fraude en phishing en over het stelen van de identiteit. Met name mail accounts worden steeds meer gestolen en “overgenomen” en dat is voor de betrokken internet gebruikers altijd een traumatische ervaring. Alles heeft natuurlijk te maken met de inventiviteit van de internet-bendes die zich met cybercrime bezig houden maar vooral ook met de slordigheid van gebruikers (de meeste mensen zijn niet in staat een fatsoenlijk paswoord te kiezen!) en de naïviteit van de gebruikers over het gebruik van hun persoonlijke gegevens en het openbaar maken daarvan op het net. “Many people are leaving themselves wide open to identity fraud by sharing private information online, such as their birth date or home town.  We see the results of this risky behavior with our unique real-time visibility into identity activity,” zegt ergens Tom Oscherwitz, chief privacy officer of ID Analytics van Norton.

Dus Norton pleit er voor nooit (privé) foto’s openbaar op het net te zetten. Nergens geboortedata en adresgegevens te melden en alle discussies binnen sociale netwerken zoveel mogelijk “private” te voeren.

 

Om dit nog eens te onderstrepen komt Konnie Huq (een mooie UK celebrity en -zo te zien aan de reacties van de voorbijgangers in het winkelcentrum- heel bekend). Zij meldt vlot dat zij als bekende Engelse heel terughoudend is met het gebruik van internet en bijvoorbeeld geen facebook en Twitter-accounts heeft. Zij wordt onophoudelijk geconfronteerd met mensen die trachten zich als haar voor te doen, al dan niet met slechte bedoelingen. Leerzaam, maar een gevoel van “kan-er-dan-helemaal-niks-meer”, of “ik-heb-toch-niets-te-verbergen?” overvalt je wel. Het karakter van Internet is nu eenmaal dat het open is, en dat het informatie uitwissselt en dat is ook de waarde. Maar goed, de stelling van Norton is natuurlijk juist: iedereen die actief is op het internet heeft inmiddels een ‘digital Tattoo‘ en dat is de ingang voor de meeste cybercriminelen. Als je hoort dat iemand met de gegevens over iemand, van het internet geplukt telefonisch toegang krijgt tot diens bankrekening omdat hij antwoord kan geven op alle veiligheidsvragen van de betrokken bankmedewerker (“wat is de meisjesnaam van je moeder?; wat is je geboortedatum”, “waar ben je geboren?”) dan realiseer je je wel dat je als consument maar ook als bedrijf nog wel wat veiligheidsmaatregelen kunt nemen.

-1096.jpg
-1096.jpg

Maar gelukkig is een menselijke eigenschap dat we zorgeloos en slordig kunnen zijn en dus houdt Norton een grote markt over om hun producten te kunnen verkopen. In deze sfeer van internet fraude en bedrog landt de nieuwe versie 5 van Norton’s 360 produkt natuurlijk goed. Te meer omdat het weer vollediger is, sneller en minder beslag op de rekencapaciteit van je laptop legt. Iemand die surft en on-line is zonder beschermende software is natuurlijk dwaas bezig.

-1097.jpg
-1097.jpg

Als je je eigen digitale tattoo wilt kennen zijn daar verschillende tools voor. Een hele mooie grafische is Personas. Deze houdt echter geen rekening met personen met dezelfde naam. Pipl is dan beter (tenminste als er in één plaats niet twee met dezelfde naam zijn). Spezify heeft een leuke presentatie van de gevonden gegevens maar het is wat wanordelijker. Maar eigenlijk geeft onze oude vertrouwde ilse zoekmachine ook een leuk geordend resultaat als je je voor- en achternaam intypt!

En als u nu nieuwsgierig bent, wie die in het Verenigd Koninkrijk en omstreken zo bekende Konnie Huq is, dan kun je haar natuurlijk Googlen:

-1098.jpg
-1098.jpg
Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Malware

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen draait al gewoon op jouw desktop, laptop of notebook. Ik heb het natuurlijk over de browser software die jij gebruikt, zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox, etc. In de meeste gevallen zijn het namelijk browsers die cybercriminelen toegang verschaffen tot persoonlijke data of bankrekeningen.

Cybercrime11.10.2024

Het allerbelangrijkste gereedschap van cybercriminelen is JOUW browser!

Gebruik daarom liever apps op tablets of smartphones voor de allergevoeligste gegevens
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Wist je dat er al jaren malware in de Play Store van Google staat? Het is zelfs 'bekende' malware, genaamd Mandrake.

Cybercrime31.07.2024

Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

Een nieuwe rechtszaak tegen Temu stelt dat het Chinese platform er aantoonbaar ver in gaat: het zou je tekstberichten op je telefoon meelezen.

Cybercrime01.07.2024

Temu wordt nu zelfs bestempeld als gevaarlijke malware

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

Volgens de Fraudehelpdesk hebben in 2023 maar liefst 494 mensen aangifte gedaan van datingfraude, waarvan 264 mensen ook flink schade hebben geleden. De totale schade als gevolg van datingfraude in 2023 bedraagt €7.644...

Online29.01.2024

Flinke toename datingfraude: In 2023 bedroeg schade méér dan 7 miljoen euro

75% meer dan in 2022

Verder lezen over Spam

Wéér een spambeller? Google Voice waarschuwt je

Je ziet het nu vaak al in beeld staan wanneer een telefoonnummer waarschijnlijk tot een spambeller behoort. Daar wordt nu een tandje bijgezet door Google Voice, want je ziet nu een soort verkeersbord met een groot uitroe...

Mobile30.12.2022

Wéér een spambeller? Google Voice waarschuwt je

​Dit moet je doen bij Ministry of Justice-telefoontjes

Heeft de ‘Ministry of Justice’ je weer gebeld? De laatste tijd blijven er bij veel mensen aan de lopende band oproepen binnenkomen waarbij een Engelstalige robotvrouw van het Ministry of Justice aan de lijn hangt. Ho...

Mobile29.03.2022

​Dit moet je doen bij Ministry of Justice-telefoontjes

​Waarom trappen zoveel mensen nog steeds in phishingmails?

De GGD waarschuwt: leraren en leraressen, trap niet in de phishingmail waarin je wordt uitgenodigd om je boostervaccin te plannen. Elke week verschijnen er online wel berichten over bedrijven die waarschuwen voor phishin...

Cybercrime27.12.2021

​Waarom trappen zoveel mensen nog steeds in phishingmails?

​Pas op: explosie aan nep-smsjes over pakketjes

Sinds deze week is er een enorme toename in het aantal phishing-smsjes. Je krijgt een smsje van een pakketbezorger of winkel waarin wordt geïmpliceerd dat er een pakketje jouw kant op komt. Vervolgens zou het linkje in...

Technology23.05.2021

​Pas op: explosie aan nep-smsjes over pakketjes

Bevat FluBot
​Waarom komen we maar niet van spammail af?

‘Verdien 11K in 6 weken’, ‘Julia wil je graag ontmoeten’ of ‘Ontmoet hot Ukrainian singles’: het kan je allemaal zomaar gebeuren als je je spambox mag geloven. Spam viert vandaag zijn 43ste verjaardag, want v...

Technology03.05.2021

​Waarom komen we maar niet van spammail af?

Nieuwe deep learning AI-tool scant wekelijks 300 miljard Gmail bijlagen

Gmail van Google heeft vandaag de dag meer dan 1,5 miljard gebruikers wereldwijd. Heel veel mensen maken dagelijks gebruik van hun Gmail-account en dat doen we bovendien in veel verschillende talen. 15 jaar na de start v...

Cybercrime29.02.2020

Nieuwe deep learning AI-tool scant wekelijks 300 miljard Gmail bijlagen

Minder malware in je inbox
​Maak van SMS geen SOS!

De generatie die op het toestel van zijn vader mocht ‘snaken’, is waarschijnlijk ook met SMS opgegroeid. Short Message Service (de voorloper van WhatsApp) mag dan in vergetelheid zijn geraakt, maar nog steeds krijgen...

Cybercrime15.07.2019

​Maak van SMS geen SOS!

Duizenden valse reisaanbiedingen en nepvluchten aangeboden door phishers en spammers

De vakantieperiode breekt inmiddels aan en daar blijken phishers en spammers helaas slim op in te spelen. Er zijn zo’n 8000 phishing aanvallen ontdekt met als doel koopjesjagers voor last-minute vakanties in de val te...

E-mail07.07.2019

Duizenden valse reisaanbiedingen en nepvluchten aangeboden door phishers en spammers