Voor haar eigen Norton security producten moet Symantec 24/7 het hele internet in de gaten houden wat betreft allerlei bedreigingen: spam, virussen, malware, ID theft, phishing, keyword hijacking, etc. Dit maakt dat Symantec over een enorme (historische) database beschikt over deze bedreigingen. Met dit materiaal heeft Norton een CyberCrime Index CCI samengesteld en gisteren heeft Symantic in een bijeenkomst in London bekend gemaakt dat die CyberCrime Index nu gratis online staat. Als men bedenkt dat ongeveer 60% van de internet gebruikers ooit zelf slachtoffer is geworden van één of andere vorm van CyberCrime is de CCI een mooi instrument om je bewust te worden van het feit dat het internet niet zo veilig is als we denken.
De CyberCrime Index is een getal dat dagelijks wordt aangepast en een indicatie geeft van de omvang van de risico’s die er met name nu op het net te vinden zijn. De index beweegt zich ongeveer tussen de 50 en 150. De Index staat vandaag (17 februari 2011) op 82 en is ten opzicht van gisteren met 8% gestegen. Die stijging, meldt Norton, is vooral veroorzaakt door een toename van het aantal ID-Thefts. Verder geeft de CCI alerts voor actuele bedreigingen. De index zelf wordt samengsteld uit vier andere indexen over Fraude (Phishing), ID Thefts, Malware en Spam. Binnen deze categorién worden feitelijke datagegevens zichtbaar (zo was het aantal spam emails gisteren 60.516.448.811 stuks, 1% minder dan de dag daarvoor, en SPAM is daarmee 79% van alle emails van die dag).
De Index geeft verder vele lijstjes van uit welke landen de meeste bedreigingen komen (Nederland staat op plek 8!), welke de meest onbetrouwbare sites zijn op dit moment, welke trefwoorden worden hijacked. Opsommingen waar je wel wat somber van wordt, maar absoluut goed dat Symantec dit ons kan en wil vertellen.
Je kunt de CyberCrime Index raadplegen door naar de site te gaan. Er wordt dan een Flash applicatie gestart die uiterst gelikt de informatie interactief geeft, met de mogelijkheid om op een mooie manier de trends te laten zien ontwikkelen. Nadeel is dat de gegeven informatie nu geen landingspagina (URL) heeft zodat je er niet naar kan verwijzen en dus lastig een twitterbericht kunt plaatsen of gegevens aan je Facebook account kunt toevoegen. Elke keer dat je de index laadt, strt er een 20 seconde intro die je kunt skippen.
Je kunt de index toevoegen als een App op de desktop op je PC. Het nadeel is dat hij groot is en je voortdurend toch doorlinkt naar de webpagina. Maar als CyberCrime je interesseert is het een prima toepassing.
Omdat het flash is kan de Index niet op alle mobiele platformen worden geraadpleegd. Daarvoor is een aparte mobi site.
De CyberCrime Index is ook geïntegreerd in de nieuwe versie (5) van Norton360gr.