08.10.2008
Online

De 25 machtigsten op het web

By: Redactie Dutchcowboys

BlogOnline

“Nieuws” is het eigenlijk al niet meer te noemen, want inmiddels is het alweer bijna een week geleden dat Business Week ermee kwam. Maar aangezien lijstjes leuk blijven toch nog maar even een blik op de 25 meest invloedrijke mensen op het web. Volgens Business Week dan.

Business Week vroeg haar lezers om input bij het opstellen van de lijst. Dit levert een eenzijdig Amerikaans beeld op. Opvallend is dat elke persoon een ‘bijnaam’ meekrijgt. Zo zien we Steve Ballmer als de ‘Seeker’ en wordt Steve Jobs de ‘mastermind’ genoemd.

De lijst (in willekeurige volgorde):

Steve Ballmer (Microsoft): Na het ‘pensioen’ van Bill Gates de belangrijkste man bij Microsoft die de strijd om de online macht met Google moet gaan trekken.

Mitchell Baker (Mozilla): De bedenkster van Firefox ziet het aandeel van haar ‘open’ browser steeds meer stijgen zou zich meer op de mobiele markt gaan richten.

Jeff Bezos (Amazon): De oprichter van Amazon (alweer 14 (!) jaar geleden) staat bekend om zijn steeds nieuwe ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is daarvan de kindle. Amazon geldt als voorbeeld voor veel web-diensten.

Sergey Brin, Larry Page en Eric Schmidt (Google): Voor het gemak worden de oprichters en de CEO van Google maar even als 1 gezien. De ‘searchers’ staan aan het hoofd van het machtigste online bedrijf ter wereld dat alleen maar lijkt te kunnen groeien.

Jeff Clavier (Softtechvc): Clavier is een van de weinige ‘Europeanen’ in de lijst. De van oorsprong Franse investeerder is echter helemaal ‘veramerikaniseert’. Hij heeft een oog voor de juiste innovatieve startups en is een veel gevraagd spreker op congressen.

Paul Graham (ycombinator.com): Een voor veel Nederlanders ‘onbekende’ naam is die van Paul Graham. Deze van oorsprong ontwikkelaar investeert met zijn bedrijf in de kleine technologiebedrijven waar Reddit de meest bekende van is.

Arianna Huffington (Huffingtonpost): De groei van de invloed van bloggers wordt misschien wel bevestigt door de aanwezigheid van Huffington in deze lijst. Haar politieke blog wordt door 8 miljoen bezoekers (!) maandelijks gelezen.

Joi Ito (Creative Commons): De presentatie van Joi Ito vorig jaar op LeWeb was een van de beste presentaties dat congres. Ito lijkt alleen maar invloedrijke en succesvolle projecten te hebben gedraaid: een van de eerste investeerders in Flickr, SixApart en CEO van World of Warcraft zijn zomaar een paar voorbeelden.

Steve Jobs (Apple): De naam van Steve Jobs is voor bijna iedereen in de westerse wereld bekend. De oprichter van Apple drukt zijn stempel op de ontwikkelingen door te komen met vernieuwingen zoals de iPhone en de MacBook Air.

Jonathan Kaplan (Pure Digital Technolgies): Kaplan is de bedenker van de enorm in opkomst zijnde Flipcam, de camera waarmee je snel video’s op het web kan krijgen. De eenvoudig te gebruiken camera wordt nu al door de grote spelers in de markt gekopieerd.

Loic Le Meur (Seesmic): de aanwezigheid van de tweede Fransman in het rijtje LeMeur in dit lijstje is een goed voorbeeld van uitstekende personal branding. De oprichter van Seesmic en organisator van LeWeb duikt overal op met zijn vrolijke lach en Franse accent.

Jack Ma (Alibaba groep): De Chinese entrepeneur is een opvallende verschijning in de lijst. Zijn b2b-service Alibaba.com verkocht hij voor $1,5 miljard. Geld waarmee hij nu de Oosterse markt bestormd.

Matt Mullenweg (WordPress): Steeds meer webblogs draaien momenteel op de open source software van WordPress. Versie 2.7 komt in november alweer uit. De hoeveelheid WordPress blogs blijft alleen maar groeien.

Rupert Murdoch (MySpace): Murdoch was vroeger de mediaman die met name televisie- en radio stations opkocht. Tegenwoordig is hij veel meer online actief. Zo kocht hij in 2005 MySpace en is zijn News Corp. eigenaar van diverse andere diensten.

Craig Newmark (Craigslist): Craigslist.com was oorspronkelijk bedoel als eenvoudige dienst om mensen en events met elkaar in contact te brengen. De site heeft echter een grote invloed gehad op de manier van adverteren op het web.

Gabe Rivera (Techmeme): Het succes van Techmeme, de website waarop tech-nieuws van meer dan 1000 blogs wordt verzameld is misschien wel het beste te zien door het kopieer-gedrag van de concurrentie. De laatste is Google die een ‘Techmeme-achtige’ blogsearch neerzette.

Kevin Rose (Digg): Een ander veel gekopieerd model is dat van Digg. De oprichter daarvan, Kevin Rose, is een veel gezien gezicht in de web 2.0- wereld. Zijn Diggnation is bovendien extreem populair onder het jongere publiek.

Sheryl Sandberg (Facebook): Voormalig Google-medewerker Sandberg drukt haar stempel flink op de ontwikkelingen bij Facebook. Zij zorgde voor een enorme groei in de social network dienst.

Jon Stewart (Dailyshow): Een erg opvallende naam in het rijtje is die van Jon Stewart. We kennen Jon Stewart eigenlijk met name van de Daily Show op televisie. Zijn populairiteit is echter flink gegroeid doordat zijn items op het web te zien zijn via Comedy Central.

Peter Thiel (ClariumCapital): Thiel was een van de mensen die veel verdiend heeft aan de verkoop van PayPal. Zijn geld investeerde hij vervolgens in 2.0-sites zoals Facebook en Slide. Zijn bedrijf investeert in totaal voor meer dan 7 miljard dollar.

Maria Thomas (Etsy): De website Etsy is hier niet zo bekend, maar op deze site waar huisgemaakte ‘arts and crafts’ wordt verkocht ging vorig jaar 27 miljoen dollar om. Thomas, voormalig executive bij Amazon, runt deze website.

Anssi Vanjoki (Nokia): Dat Nokia machtig is wisten we wel. De executive vice-president markets Anssi Vanjoki is de meest vooruitgeschoven persoon van Nokia op het moment.

Jimmy Wales (Wikia): Er is veel discussie over de betrouwbaarheid van Wikipedia, maar weinig discussie over de invloed van de dienst op het web. Oprichter Jimmy Wales is inmiddels vertrokken en is Wikia, een zoekmachine gestart. Zijn invloed is er niet minder op geworden.

Evan Williams (Twitter): Een dik jaar geleden was Twitter nog een onbekende dienst. Nu heeft iedereen die zich met online ontwikkelingen bezighoudt er op zijn minst wel eens van gehoord. Een van de oprichters Evan Williams kan dit samen met Biz Stone op zijn conto schrijven.

Jerry Yang (Yahoo): Yang heeft het afgelopen jaar veel tijd doorgebracht aan de onderhandelingstafel met Microsoft maar is nog steeds de CEO van Yahoo. Ondanks alles is Yahoo nog steeds de tweede zoekmachine ter wereld.

Check de presentatie op Business Week.

-542.jpg
-542.jpg

Share this post