Je zou dit weekend net als miljoenen andere Nederlanders rond 21.00 uur kunnen inschakelen voor een talentenshow. Of een beetje blijven zappen. Om dan toch tot de conclusie te komen dat er niets op de televisie is dat echt de moeite van het kijken waard is.
Waarom zou je de menigte volgen als er elke dag meer prachtige (gratis) online video beschikbaar komt om te bekijken? Wanneer het jou uitkomt!
Daarom op deze vrijdag 5 tips om te voorkomen dat je dit weekend toch weer naar Linda de Mol zit te kijken…
Tip 1: How TV ruined your life
Waar de televisiekijker vroeger nog verrast werd met beelden uit andere werelddelen of informatieve documentaires, concurreren de TV-zenders tegenwoordig met elkaar door dezelfde eenheidsworst aan te bieden met programma’s als Sterren Springen, Strictly Come Dancing en Holland’s Got Talent. Allemaal gemaakt voor het prime-time publiek. Iedereen kijkt er gek genoeg ook nog naar. Het is dan ook niet opvallend dat bijna iedere 15-jarige er tegenwoordig van droomt om beroemd te worden. De geestige Britse journalist Charlie Brooker toont in de zes-delige serie “How TV ruined your life” op komische wijze de kloof tussen het echte leven en het leven van de televisie. Hij legt uit hoe door de televisie en film opgelegde idealen verschillen van de werkelijkheid en op welk moment deze twee werelden scheef begonnen te lopen. (bron: Youtube)
Tip 2: The world according to Lance Armstrong
80% van de aan de Tour de France deelnemende topwielrenners werd al gelinkt aan dopinggebruik. Lance Armstrong werd echter nooit veroordeeld voor doping gebruik. Hoe kan hij nog steeds blijven ontkennen? Tijdens het kijken van deze documentaire zal je verbazing hierover voor een groot deel worden weggenomen; hij is zich namelijk zeer bewust van wat er voor hem op het spel staat. Hoe groter zijn succes werd, hoe vaker de middelen bedrog, intimidatie en afpersing werden ingezet om het imperium van Lance, de Bernie Madoff onder de wielrenners, te beschermen. De les die uit deze reportage kan worden getrokken is welke vormen de macht en invloed van een held kunnen aannemen. Iedereen deed eraan mee en degenen die de luchtbel allang hadden moeten doorprikken lagen te slapen: de journalisten. (bron: NOS)
Tip 3: Vodafone Firestarters: 22Tracks
Toen Vodafone jaren geleden in Nederland voet aan de grond zette, vochten zij zich binnen in een markt waar KPN en T-Mobile tot dan toe de dienst uitmaakten. Een sprankeltje van hun disruptive sentiment is gelukkig bewaard gebleven. Vodafone maakt met de serie Firestarters mooie rapportages over de Nederlandse creative industry. In deze eerste aflevering wordt het verhaal van 22tracks verteld. Met hun digitale gratis jukebox met daarop de nieuwste hits uit o.a. de dance scene, zijn ze momenteel de wereld aan het veroveren. (bron: Vimeo)
Tip 4: First Mission
Het barst tegenwoordig van de goede, gratis te bekijken films op YouTube. First Mission is daar een voorbeeld van. De jonge, beeldschone arts Marina (Anniek Pheifer) begint met haar werk als medisch hulpverlener in Zuid-Amerika. Ze komt terecht in zeer uiteenlopende heftige omstandigheden, zoals de zorg voor zieke en gewonde kinderen, een stroeve relatie met haar baas (Mark Rietman), en niet in de laatste plaats haar bijzondere verhouding met chauffeur Barry (Tygo Gernand). Je voelt je verbonden met het sterke karakter van de door idealen gedreven Marina, die zich uit lastige situaties moet zien te redden in een land van wanhoop en burgeroorlog. First Mission is eindelijk weer eens een ijzersterke film van Nederlandse bodem, die mede door de ethische dilemma’s na het kijken zeker nog even door je hoofd blijft spoken. (Bron: A-film / Youtube)
Tip 5: What if money was no object?
Een van de mooiste virals van afgelopen week was de paradox van de Britse filosoof Alan Watts. Wat zou jij doen als geld niet het probleem was? Blijf je waar je bent, omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent in wat je wilt gaan doen? Dat kan, maar dan zul je ook nooit de kwaliteiten aanleren die je nodig hebt om je droom te verwezelijken. Of neem je het risico, en waag je de sprong? De video is afkomstig van een groep ‘vrije denkers’ die de serie “Time to Unslave Humanity” via verschillende kanalen over het web verspreidde. (Bron: Youtube)
Dit artikel is geschreven door Colin Ellis. Samen met Wienke Giezeman bieden zij via WappZapp.tv een alternatief voor de traditionele TV door het eenvoudig te maken om online video te kijken en te ontdekken. Via WappZapp.tv kan een gebruiker zijn eigen, persoonlijk online TV portal samenstellen, waarop het on-demand aanbod van TV-gemist samen komt met youtube kanalen, films, video’s van weblogs en nieuwe internetTV stations. Zo krijgt online-TV een plekje in de huiskamer en hopen de initiatiefnemers op een wereld zonder ‘zinloos zappen’.