Een race game op zijn tijd is best leuk. Of het nu arcade is als Split/Second of realistisch als Gran Turismo, er is altijd wel een race game die voor jou geschikt is. Persoonlijk zit ik in de categorie realistisch, hoewel ik schakelen en allerlei opties als afstand tussen auto en wielas gewoon op standaard laat staan. WRC 4 is precies zo’n game, realistisch met een knipoog. Helaas ontbreken er een paar dingen die het bijzonder maken.
WRC staat voor World Rally Championship, en laat rally nu een van mijn favoriete soorten racen zijn! Kort gezegd is een rally een point-to-point race waarbij de verschillende deelnemers apart van elkaar starten en de beste tijd proberen neer te zetten. Rally’s kunnen zowel op asfalt als off-road plaats vinden, maar vaak gaat het om een mix. Omdat WRC 4 een gelicenseerde titel is van het gelijknamige World Rally Championship komen er alleen bestaande tracks, auto’s en coureurs in deze game voor, en laat dat nu net het breekpunt zijn.
Allereerst gaat het dus alleen maar om rally, geen enkele andere mode komt voor, nog niet eens gesloten circuits. Verder zijn je tegenstanders in geen velden of wegen te bekennen, wat vreemd is, want als je goed rijdt zou je ze gewoon in moeten kunnen halen. Ook zijn de tracks, waarschijnlijk om deze zo realistisch mogelijk te houden, gewoon niet geschikt voor een race game. Veel haarspeldbochten, scherpe bochten, nauwelijks zichtbare bochten, allemaal irritatie opwekkende punten. En de auto’s dragen daar niet aan bij, een matig physics systeem zorgt ervoor dat de auto’s net niet lekker rijden.
Gelukkig heeft de game ook veel goeds, er zitten veel verschillende locaties in de game met verschillende grondtypen, wat voor een lekkere hoeveelheid variatie zorgt. Ook heb je een co-driver ter beschikking die je vertelt wat er gaat komen, weliswaar geheel naar rally standaarden wat weer even oefenen betekent. Ook spelen verschillende races zich ’s morgens of ’s avonds af, wat zorgt voor laagstaande zon en minder licht. Erg leuk, ook dat de koplampen van je auto dan zo mooi oplichten, wel jammer dat er geen daadwerkelijk licht van die lampen afkomt, en je dus zo tegen een boom aan zit.
WRC 4 heeft dus voor al het goede wel weer wat slechts, maar het ultieme gebrek blijkt toch sfeer te zijn. In de menu’s speelt een leuk muziekje, maar echt veel bijzonders is dat niet, de parcours zijn kaal, er staat slechts een handjevol mensen bij de finish en het gevoel van snelheid ontbreekt, wat vooral de replay nutteloos maakt. De grootste dooddoener is helaas hoe verschillende zaken aan je duidelijk worden gemaakt. Tips die echt van belang zijn moet je maar net in een laadscherm tegenkomen, wat als je pech hebt pas na enkele (waarschijnlijk verloren) races is. En als je in de career mode zit heb je soms het geluk om, ook in een laadscherm, een statement van een tegenstander te mogen lezen. Bij deze raad ik je dan aan om dat vooral niet te doen, denk maar gewoon aan een interview van een sporter die de halve finale heeft gewonnen, want meer is het niet.
En dan komt het eropaan dat ik niet anders kan dan je een andere game aan te raden. Als je van racen houdt is het beter om een andere game te zoeken, Dirt 2 en 3 zijn vooral geschikt als je een rally liefhebber bent. Voor de die-hard rally racers onder ons die de Dirt serie al kapot hebben gespeeld heeft dit spel nog wel wat waarde, maar of die waarde gelijk staat aan een full-priced game? Ik betwijfel het.
WRC 4 is ontwikkeld door Milestone en uitgegeven door BigBen Interactive op 25 oktober 2013 voor xbox360 (getest), Playstation 3, PC en Playstation Vita.