Gaming16.06.2013

Nabeschouwing E3: Microsoft ziet de toekomst, maar vergeet zijn klanten


De wetten van Murphy heersen over Microsoft: alles wat mis kan gaan gaat mis. De pluspunten van de Xbox One worden genegeerd. Iedereen praat uitgebreid over de minpunten. De concurrent wordt heilig verklaard zonder dat ze ook iets extra’s hoeven te doen. De naam van de console veroorzaakt hondsdolheid onder de hardcore gamers. Als de naam alleen horen krijgen ze een rode waas rond de ogen, schuim op de lippen en bijtneigingen. Wat ging er mis?

nabeschouwing-e3-microsoft-ziet-de-toeko.jpg
nabeschouwing-e3-microsoft-ziet-de-toeko.jpg

Wie enkel naar de laatste E3-conferentie heeft gekeken vraagt zich dat waarschijnlijk af. De line-up voor de komende twaalf maanden ziet er geweldig uit. Microsoft presenteerde vijftien exclusieve titels voor de Xbox One – en slechts één Kinect-titel. De games zien er redelijk tot zelfs fantastisch uit. Killer Instinct mag dan van twijfelachtige aard zijn, Titanfall is fenomenaal en titels als Dead Rising 3 mogen er ook zijn. Dus waarom zo’n woede?

Lees dit webdocument voor een deel van het antwoord. De Xbox One heeft een systeem waar je geen game koopt maar een licentie. Je koopt weliswaar een disc, maar na installatie hoef je hem niet meer te gebruiken. Vervolgens krijg je wel een paar interessante opties. De games die je verzameld kan je op iedere Xbox One ter wereld spelen. Je hoeft enkel onder je eigen account in te loggen. Je bibliotheek kan je verder delen met 10 vrienden en familieleden. Of je overigens ook tegelijk dezelfde game kan spelen is onbekend.

De keerzijde van de medaille is dat offline spelen praktisch niet meer kan. Je Xbox One moet een keer per 24 uur een online controle doen, om zo piraterij en doorverkoop (daarover straks meer) aan banden te leggen. Ben je aangesloten op een andere Xbox, dan volgt er ieder uur een check. Dit laatste klinkt erger dan het is. Als je via een andere console wil inloggen, zal je sowieso een internetverbinding nodig hebben. Toch zal er ergens er bij mensen al iets beginnen te kriebelen.

Tweedehands

Het heeft ook gevolgen over de tweedehandse games. Een game verkopen aan een vriend kan via het giftsysteem. De koper moet wel dertig dagen in je friendlist zitten en de betaling regel je onderling. Wil je het spel via een winkel verpatsen dan moet je ‘een geselecteerde retailer’ (Winkelketens?) vinden. Je geeft de disc af, deze registreert de bediende online en vervolgens wordt de game op je console gedeactiveerd. De eerste geïnteresseerde kan hem dan tweedehands aanschaffen. Inruilen zou ook heel goed op deze manier kunnen gaan.

Misschien dat je nu kwaad begint te worden. Je bent niet de enige. Gamers vinden dat hun rechten als consument worden aangetast. Publishers zijn waarschijnlijk ook gepikeerd want 1: Ze wisten van niets. 2: Microsoft heeft deze hete aardappel naar hén doorgeschoven. De uitgevers mogen bepalen of en hoe games mogen worden doorverkocht. De meesten hebben nog geen idee wat ze hiermee gaan doen. Het zou heel goed kunnen dat het hele systeem daardoor niet eens doorgaat.

Is Microsoft waanzinnig geworden? Nee. Het bedrijf ziet de ontwikkelingen op internetgebruik en online services in games. 39% van de wereld heeft een internetverbinding – 9% meer dan drie jaar geleden. Games zijn tegenwoordig meer on- dan offline. De Amerikaanse gigant heeft ook het succes van Steam opgemerkt. Valve beheert al jaren een succesvolle webwinkel met gamelicenties. Tenslotte weet de consolemaker hoe belangrijk het is om goede exclusives te hebben. Met het beperken van doorverkoop maak je vrienden onder uitgevers, verwachten ze.

Verkooptips

Microsoft ziet inderdaad de toekomst. Het vergat alleen de rest van de wereld dat voortijdig te vertellen. Als publishers hier eerder van hadden geweten, dan had de gigant wat praktische bezwaren gehoord. Houden de servers al dat dataverkeer wel? Wat als de ene publisher tweedehandse games wel toelaat en de ander niet? Waarom zadelen jullie er ONS mee op? Ook hadden ze wat verkooptips kunnen geven. Bijvoorbeeld: douw je klant (lees ook: de uitgever) geen ongewenste zaken door de strot.

Helaas heeft Microsoft de afgelopen jaren teveel zelfvertrouwen gekregen. Ze zijn zo overtuigd van hun visie en hun product dat ze vergeten hun klanten erbij te betrekken. Dit gebeurt niet alleen bij de Xbox One. Het nieuwe besturingssysteem Windows 8 had bijvoorbeeld geen start-knop. Niet nodig, dacht de softwarebranch. Daar dachten de klanten anders over. De geliefde knop keert weer terug bij versie 8.1. De irritaties bij uitgevers, developers en klanten lopen hierdoor hoog op. Gevolg: het is continu brandjes blussen bij de multinational.

Maakt dit Sony nu al de gedoodverfde winnaar? Nee. Microsoft heeft voldoende kapitaal, interessante titels en vechtlust om een lang gevecht vol te houden. Belangrijker: ze hebben visie. De Xbox bracht ons breedband, de 360 achievements. Ze hebben hun ideeën altijd goed weten te implementeren – en dat geeft ze een voorsprong. Maar ze moeten persoonlijker, duidelijker en nederiger geworden in hun communicatie. Betrek de klant. Luister, doe wat ze zeggen en bedank ze. Kijk naar Sony. Zo krijg je ook hele mooie exclusives – en voorkom je fouten.

Martijn Steinpatz

Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.

...

Verder lezen over Microsoft

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Het Amerikaanse IT-bedrijf Microsoft zou er praktijken op nahouden die bepaald geen eerlijke handel zijn, denkt de FTC.

Online18.11.2024

Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

Er zit in de nieuwe versie van de Outlook-client een bug waardoor een nieuwe afspraak in de agenda zetten geen optie is.

Online12.11.2024

Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt

Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie

Het bekende kladblok op je PC is altijd zo lekker eenvoudig, maar dat betekent niet dat het niet slimmer kan.

Artificial Intelligence07.11.2024

Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Even snel iets kopieren-plakken is er niet meer bij voor mensen die Klassieke Outlook gebruiken. Maar er is een oplossing.

Online04.11.2024

Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit

Er is een workaround
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot

Microsoft voegt nieuwe, AI-agents toe aan Copilot. Ze zijn geheel zelfwerkend, dus ze verrichten allerlei taken die werk uit handen nemen van menselijke medewerkers.

Artificial Intelligence22.10.2024

Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot

5 handige programma’s voor online samenwerken

Online samenwerken kan voor problemen zorgen: miscommunicaties ontstaan vrij snel. Met deze tools gaat samenwerken beter.

Online11.10.2024

5 handige programma’s voor online samenwerken

Verder lezen over Xbox One

Xbox: een tragedie dat we de Xbox One-generatie hebben verloren

Microsoft-topman Phil Spencer, verantwoordelijk voor alles Xbox, noemt het een tragedie dat Xbox de Xbox One-generatie verloor. Hij meent zelfs dat als het bedrijf een generatie moest verliezen, dit wel de laatste zou zi...

Gaming05.05.2023

Xbox: een tragedie dat we de Xbox One-generatie hebben verloren

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

Het is nog steeds niet makkelijk om een Xbox Series X of PlayStation 5 te bemachtigen, terwijl die consoles inmiddels al een jaar en twee maanden geleden zijn verschenen. Het chiptekort raakt ons allemaal. Toch maar voor...

Gaming13.01.2022

Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel

​Oeps: Dolby Vision en Atmos helemaal niet exclusief voor Xbox

UPDATE 2 juni - Microsoft heeft een fout gemaakt. Het geeft aan dat het per ongeluk foutieve informatie op zijn Franse Xbox-site heeft gezet. Het is wel zo dat Xbox Series X en S twee jaar lang Dolby Atmos en Dolby Visio...

Technology02.06.2021

​Oeps: Dolby Vision en Atmos helemaal niet exclusief voor Xbox

​KPN komt met nieuwe extra voor Xbox-gamers

Je kunt vanaf nu als KPN-klant kiezen voor een Xbox Cloud Gaming-abonnement. KPN en Microsoft zijn een samenwerking gestart om zo meer Xbox Game Pass Ultimate-abonnees te krijgen. KPN is voor een groot deel van het mobie...

Technology02.06.2021

​KPN komt met nieuwe extra voor Xbox-gamers

Is Xbox One een flop geworden, of toch een succes?

We kunnen nu een half jaar genieten van Xbox Series X, maar op 21 mei 2013 werd Xbox One aangekondigd door Microsoft, z’n voorganger. Die console heeft zeker niet het meest makkelijke pad bewandeld, maar kunnen we ook...

Gaming21.05.2021

Is Xbox One een flop geworden, of toch een succes?

Nieuwe Xbox heet Xbox Series X en meer Game Awards-nieuws

Vanmorgen zijn in Amerika de jaarlijkse Game Awards uitgereikt. Hier wordt allang niet meer alleen bekendgemaakt welke games er uitmuntend zijn op het gebied van visuals, verhaal, enzovoort. Het is inmiddels de plek voor...

Gaming13.12.2019

Nieuwe Xbox heet Xbox Series X en meer Game Awards-nieuws

​X019: Microsoft xCloud naar pc en meer Xbox-nieuws

Het zou de grootste ‘Inside Xbox’ allertijden worden. Er is inderdaad erg veel aangekondigd gisteren in de livestream van Microsoft. Zo was er veel aandacht voor Xbox Game Pass, werd er gameplay getoond van Age of Em...

Gaming15.11.2019

​X019: Microsoft xCloud naar pc en meer Xbox-nieuws

​Kunnen Apple en Google het verschil maken in de gamewereld?

Een discloze Xbox One, Apple die een streamingdienst voor games aankondigt en Google’s spannende project Stadia. Er breekt een spannende tijd aan in de gamewereld, want wie gaat er uiteindelijk met het grote publiek va...

Gaming04.05.2019

​Kunnen Apple en Google het verschil maken in de gamewereld?