Virtuele werelden zoals Second Life, Active Worlds en Habbo Hotel zijn sterk in opkomst. Niet heel erg verwonderlijk, als je nadenkt over de potentiële betekenis van driedimensionale internettoepassingen. Toegenomen rekenkracht, bandbreedte en de kwaliteit van grafische software maken haast realistisch ogende virtual reality mogelijk. Dat heeft natuurlijk een extra impact op de beleving bij het gebruik van Internet.
Nieuwe 3D-toepassingen en virtuele werelden zullen dus steeds meer bijdragen gaan opleveren aan communicatie en contact tussen mensen en nieuwe toepassingen voor de bedrijfsvoering van organisaties.
Op Virtueleoverheid.nl is het volgende te lezen: “Dankzij die ontwikkelingen gaan voor de overheid verschillende belangrijke thema’s spelen. Op juridisch gebied stellen sommigen de vraag of bijvoorbeeld Second Life niet een eigen rechtbank zou moeten hebben. Maar bijvoorbeeld ook veiligheid, democratie, grondrechten, openbaar bestuur en dienstverlening zijn interessante thema’s in relatie tot verschillende virtuele werelden. Naar verwachting zullen virtuele werelden op termijn kunnen bijdragen aan het functioneren van de overheid. Het Ministerie van BZK verkent daarom nu de mogelijke toegevoegde waarde voor de overheid van Virtuele Werelden.”
Prijsvraag
Met de prijsvraag wil het ministerie niet enkel vanuit haar eigen kijk op de zaak een visie creëren, maar vooral ‘bewoners’ van de virtuele werelden (de ervaringsdeskundigen) vragen om met ideeën te komen! Wat moet je doen? De opdracht voor deelnemers aan de prijsvraag luidt: maak een concept van een innovatieve en functionele toepassing van virtuele werelden voor de overheid. Denk hierbij enerzijds met een innovatieve mindset na over de (mogelijke) rol van de overheid en anderzijds hoe deze rol kan worden verbeterd, ondersteund of overbodig gemaakt kan worden door het concept van de virtuele wereld (zoals Second Life). Een deskundige jury zal alle inzendingen beoordelen.