Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Tech-bedrijven zoals Apple en Google storten zich steeds vaker en meer op de lucratieve wereld van de gezondheidszorg. Ze ontwikkelen niet alleen health- en fitness wearables en apps, maar werken ook aan oplossingen voor de diagnostiek en monitoring. Daarvoor hebben ze toegang nodig tot medische gegevens van patiënten.
In het VK sloot Google’s dochteronderneming Deepmind ruim zes jaar geleden een overeenkomst met de Royal Free NHS Trust. Daardoor kreeg het bedrijf toegang tot de medische gegevens van zo’n 1,6 miljoen patiënten. Die, zo blijkt nu, daarvoor geen expliciete toestemming gegeven hebben. De gegevens werden gebruikt voor de ontwikkeling en het testen van een AI-algoritme en een smartphone-app voor de diagnose van acuut nierletsel.
Google niet beboet voor gebruik medische gegeven
Amper een jaar na die deal werd het rechtmatige gebruik van de medische gegevens door Google en Deepmind al in twijfel getrokken. Uiteindelijk besloot de Britse privacy waakhond dat de overeenkomst inderdaad in strijd was met de wet en regelgeving op dat gebied. Echter, Google en Deepmind werden daarvoor niet beboet. De reden daarvoor, zo stelde de waakhond, was dat de gezondheidssector een tekort aan begeleiding op da gebied heeft.
Er moet duidelijkheid komen
Dat besluit was voor Andrew Prismall de reden om een juridische procedure tegen Google en Deepmind te beginnen. Hij bepleit dat de tech-bedrijven een aanzienlijke hoeveelheid medische gegevens van 1,6 miljoen patiënten gebruiken zonder dat die patiënten daar toestemming voor gegeven hebben. De zaak is inmiddels aanhangig gemaakt bij het Britse High Court.
Prismall hoopt dat de zaak tegen Google en Deepmind duidelijkheid zal scheppen in het gebruik van medische gegevens door tech-bedrijven, ook als de achterliggende gedachte daarvoor het verbeteren van de gezondheidszorg is. “Ik hoop dat deze zaak tot een eerlijk resultaat en afsluiting kan leiden voor de vele patiënten van wie de vertrouwelijke dossiers – zonder medeweten van de patiënten – zijn verkregen en gebruikt door deze grote technologiebedrijven. Het zou de broodnodige duidelijkheid moeten verschaffen over de juiste parameters waarin technologiebedrijven toegang kunnen krijgen tot en gebruik kunnen maken van privé-gezondheidsinformatie”, voegde hij eraan toe.”, aldus de eiser.
Verder lezen over Google
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Artificial Intelligence09.10.2024
AI wint nu ook nog de Nobelprijs: twee zelfs
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Artificial Intelligence03.10.2024
Knoop straks in het Nederlands een gesprek aan met Gemini Live
Mobile01.10.2024
Epic klaagt Google en Samsung aan om alternatieve appwinkels
Search25.09.2024
Google introduceert een speelse doodle met popcorn
Verder lezen over Privacy
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligCybercrime05.02.2024