De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
YouTube verkeert al jaren in een bijzondere spagaat. Spraakmakende video’s die op het platform gepost worden zorgen voor veel views, en dus inkomsten. Echter, dit soort video’s bevatten vaak expliciete content, zoals geweld, haat zaaiende uitlatingen of (politieke) complottheorieën en fake nieuws. Content waar steeds meer gebruikers zich ook aan storen en waar steeds harder tegen opgetreden moet worden.
Om ervoor te zorgen dat YouTube deze ongewenste content verwijderd, en bepaalde (gewelddadige) video’s alleen toont aan personen die daar expliciet om vragen, handhaaft het bedrijf al enige jaren bepaalde moderatieregels.
Wij van YouTube adviseren…
Naar eigen zeggen, geholpen door statistieken, stelt YouTube nu dat het bedrijf er steeds beter in slaagt ongewenste content te filteren. YouTube noemt dit de Violate View Rate, of VVR. In het laatste kwartaal van 2020 registreerde YouTube dat 18 van elke 10.000 videoweergaven content lieten zien die volgens de moderatieregels van het bedrijf verwijderd had moeten worden voordat iemand de betreffende video(s) te zien kreeg. Eind 2017 gold dat nog voor 72 van elke 10.000 videoweergaven.
Daarmee is het aantal ‘aanstootgevende’ videoweergaven in drie jaar tijd met zo’n 75 procent gedaald. Onderstaande grafiek, die YouTube elk kwartaal toevoegt aan haar transparantie rapport, laat het verloop van de VVR zien. De scherpe daling in 2018 kan overigens verklaard worden door het feit dat YouTube voor het modereren van video’s toen gebruik is gaan maken van machine learning algoritmes.
YouTube handhaaft, maar wat?
Daarmee lijkt het moderatiebeleid van YouTube dus steeds succesvoller te worden gehandhaafd. Echter, daarbij moet wel een belangrijke aantekening gemaakt worden. De gegevens van het aantal aanstootgevende videoviews is berekend op basis van video’s die volgens YouTube van het platform verwijderd moeten worden. En die regels zijn niet zo heel erg streng. Dat blijkt wel uit het feit dat op YouTube nog altijd video’s te vinden zijn, en gepost worden, die aanstootgevende (gewelddadige en haat zaaiende) content bevatten.
Bij de berekening van de VVR worden video’s die de advertentierichtlijnen schenden, maar niet in strijd zijn met de algemene richtlijnen van YouTube, niet meegenomen omdat die ook niet verwijderd hoeven te worden. Hetzelfde geldt voor video’s met content die weliswaar de grenzen van het volgens de richtlijnen toelaatbare benaderen, maar daar niet hard overheen gaan. Ook die worden niet verwijderd en tellen daarom niet mee in de VVR.
Kortom, YouTube handhaaft haar eigen regels steeds beter, maar de vraag is of die regels streng genoeg zijn. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de spagaat die we eerder al benoemden. YouTube wil views, want views leveren geld op… en spraakmakende (soms aanstootgevende of gewelddadige) video’s leveren views op.
Verder lezen over YouTube
Video18.10.2024
YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg
Artificial Intelligence15.10.2024
YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI
Video04.10.2024
Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts
Video20.09.2024
Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder
Social Media19.09.2024
YouTube wordt met Communities nu echt een social medium
Artificial Intelligence06.09.2024
Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan
Video05.09.2024
YouTube probeert minder schadelijk te zijn voor tieners: geen video’s over uiterlijk
Tech in Asia25.07.2024