De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
In 2030 heeft de klimaatverandering doorgezet. Lange perioden van intensieve regen en grote droogte wisselen elkaar af. Ook lokale, kortdurende extreme buien komen voor. Met onderstaande ‘ROT’ video, waarin een dystopische toekomstvisie wordt neergezet van de stad Rotterdam, vraagt Water Sensitive Rotterdam (WSR) aandacht voor deze ontwikkelingen, maar benadrukt dat onze toekomst met behulp van de Rotterdammers ook anders kan zijn. Zij kunnen namelijk zelf een steentje bijdragen om een klimaatbestendige stad te creëren.
Rampenplan
De video schetst, in de stijl van een trailer voor een rampenfilm, een filmisch beeld vanuit het perspectief van twee collega’s (John Buijsman en Jordy Dijkshoorn), de burgemeester van Rotterdam (Quintis Ristie) en ‘actieheld’ John de Wolf. Patrouillehelikopters vliegen over de stad, de droogte teistert de havens terwijl op andere momenten het water aan alle kanten dreigt door te breken… Is dit het toekomstbeeld van Rotterdam?
Dit hoeft niet onze toekomst te zijn
Water Sensitive Rotterdam, geïnitieerd door de Gemeente Rotterdam, biedt een sterk tegengeluid tegen dit doemscenario. Het is een beweging van Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, zoals woningcorporaties, waterschappen, architecten en landschapsontwerpers, die met de meest uiteenlopende initiatieven de stad wil voorbereiden op klimaatverandering. De betrokkenen werken aan een gave en leefbare stad door middel van creativiteit, innovatieve oplossingen en het versterken van de maatschappelijke cohesie.
De boodschap is duidelijk: klimaatverandering komt er sowieso aan, maar dat hoeft geen probleem te worden als we nu gezamenlijk actie ondernemen!
Burgerinitiatieven
De Rotterdammers spelen zelf een belangrijke rol in het meedenken over aanleg en onderhoud van waterbergingsoplossingen rondom het huis en in de buurt. Kelders, huizen en tunnelbakken lopen dankzij deze oplossingen niet vol, want de stad functioneert als spons door een grootschalig systeem van waterberging. Van grootschalige waterreservoirs onder pleinen en straten, tot groene daken en muren, watertuinen en simpelweg onttegelde terrassen in de directe woonomgeving.
Het regenwater wordt niet meer linea recta afgevoerd naar het riool, maar op allerlei manieren geleid naar het oppervlaktewater en de bodem. Zo is onlangs een regenwaterbuffer bij het Sparta-stadion aangelegd en loopt er in het Oude Westen een programma om zonnepanelen en groene daken te realiseren voor iedereen, ook voor huurders zonder eigen dak.
De klimaatbestendige stad is creatief, veerkrachtig en toekomstbestendig. Water Sensitive Rotterdam is sinds 2015 betrokken bij 37 projecten, 16 onderzoeken, 25 tools en 15 bijeenkomsten.
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024