30.08.2016
Video

Parijs in 360 graden: Samsung Gear 360 vs LG 360 Cam

By: Ron Smeets

BlogVideo

Wanneer het, zoals enkele dagen geleden, ruim boven de 30 graden is; dan doe je er beter aan om niet door Parijs te banjeren om attracties als de Eiffeltoren, Notre Dame en de Arc de Triomphe te bekijken. Geloof me, ik kan het weten. Dat was namelijk precies wat ik afgelopen donderdag in Parijs, bij temperaturen die de 40 graden aantikten, gedaan heb. Nu had ik wel een goede reden. Ik was ’toevallig’ toch al in Parijs vanwege de lancering van de Honor 8 en had bovendien twee 360 camera’s in mijn tas gestopt; de Samsung Gear 360 en de LG 360 Cam. Die wilde ik graag met elkaar vergelijken en dan is Parijs natuurlijk een prima achtergrond daarvoor.

Voordat ik jullie vertel wat ik van beide camera’s vind zal ik de eerste twee video’s, gefilmd op het Champs de Mars, ‘achter’ de Eiffeltoren, hieronder alvast publiceren. Houd er wel rekening mee dat de compressie die YouTube toepast bij het verwerken van 360 graden video’s de kwaliteit, zeker bij het inzoomen, niet altijd ten goede komt. Mijn beoordeling van de video’s is dan ook vooral gebaseerd op hetgeen ik op mijn eigen laptop, met 24 inch scherm ernaast, kon zien. Verder is het ook belangrijk om te weten dat sommige browsers geen 360 graden video’s kunnen weergeven. Je kunt ze het beste rechtstreeks in de YouTube App bekijken.

Goed, dan nu over de bediening van beide camera’s. De LG 360 Cam is, simpel gezegd, iets eenvoudiger in gebruik. Tussen beide apps, 360 Cam Manager van LG en Gear 360 van Samsung, zit niet veel verschil. Beiden hebben de mogelijkheid om de camera’s te bedienen, instellingen te beheren zoals de keuze voor 180 graden of 360 graden opnames en het bekijken van de opnames die gemaakt zijn. Daarbij moet ik wel aantekenen dat het bij de Samsung Gear 360 mogelijk is om de 360 opnames te bekijken op je smartphone zonder dat ze daarvoor eerst naar het toestel gedownload moeten worden. Dat scheelt, zeker bij langere opnames, heel wat tijd. Het downloaden van een filmpje van een minuut van de LG 360 Cam naar de G5 duurt ongeveer twee minuten. Bij de Samsung gaat dat bijna dubbel zo snel, dat dan weer wel.

De bediening van de 360 camera’s is bij beide modellen kinderlijk eenvoudig. Je zet de camera aan, koppelt hem via Bluetooth aan het toestel dat je gebruikt (in mijn geval de G5 en Note 7) en je kunt aan de slag. Beide apps bieden de mogelijkheid om live mee te kijken met de opname die gemaakt wordt. Dat is bijzonder handig aangezien je zo kunt zien wat je filmt zonder dat je daarvoor vlak bij de camera hoeft te staan. Het ‘nadeel’ van 360 graden video’s is natuurlijk dat ze letterlijk alles filmen. Wil je niet in beeld staan, dan zul je je dus moeten verstoppen, achter een boom of zo. Overigens valt het bereik van de live weergave nogal tegen. Bij de LG viel het beeld soms na een meter of vijf al weg. De Samsung deed het. met een gemiddeld bereik van 10 meter, beduidend beter.

Overigens is het niet in alle omstandigheden verstandig om de 360 camera min of meer onbeheerd achter te laten. In Parijs bijvoorbeeld, met honderden langslopende toeristen. Het risico dat je een minuutje later weer tevoorschijn komt en de camera verdwenen is, is dan iets te groot 😉

Over de kwaliteit van de 360 graden video’s van de LG en de Samsung kan ik eigenlijk heel kort zijn. De Samsung levert beduidend mooiere, en scherpere, beelden op. Zoals ik eerder al aangaf wil de compressie die YouTube bij het verwerken van de video’s toepast nogal eens wat roet in het eten gooien. Daar moet je bij het bekijken van de video’s in dit artikel dus zeker rekening houden. Echter, doordat de ‘ruwe’ Gear 360 video’s een betere kwaliteit hebben is het resultaat op YouTube uiteindelijk ook beter dan de 360 video’s die de LG 360 Cam produceert.

Het verschil in kwaliteit wordt eigenlijk al duidelijk als je kijkt naar de grootte van de videobestanden. De filmpjes die ik in Parijs maakte zijn allemaal ongeveer een halve minuut. De gemiddelde grootte van de LG video’s is 80MB terwijl de Samsung video’s zo’n 200MB groot zijn. Meer data betekent over het algemeen ook meer details, scherpere beelden en dus betere kwaliteit. Technisch gezien hebben de Samsung video’s ook een hogere resolutie. De Gear 360 filmt in 4K (3840 x 1920) terwijl de LG 360 Cam niet verder komt dan 2560 x 1280 pixels (tussen 2K en QHD).

Het enige dat bij de Samsung Gear 360 iets minder goed verborgen wordt is de ‘naad’ tussen de samengevoegde beelden van de twee 180 graden camera’s van het toestel. Die is namelijk duidelijk zichtbaar. Het is niet mega irritant, maar dat had beter gekund.

Een ander punt waarop de Samsung het wel weer wint van de LG is de opname van het geluid. Dat is bij de Gear 360 duidelijker hoorbaar, en helderder, dan bij opnames die met de LG 360 Cam gemaakt zijn.

In beide gevallen heb je voor het verwerken van de video’s wel je smartphone nodig. De 360 graden beelden die door de camera’s vastgelegd worden moeten namelijk eerst ‘aan elkaar genaaid’ worden. Tijdens dat proces, dat bij beide camera’s automatisch plaatsvindt wanneer je de beelden naar je smartphone download, worden de videobestanden ook geschikt gemaakt voor YouTube en Facebook. Alleen dan zullen deze sites het 360 graden format van de video’s herkennen en worden ze ook als zodanig gepubliceerd.

Op je eigen toestel kun je de video’s natuurlijk ook, en altijd, in 360 graden bekijken. Het valt wel op dat Samsung er van uit gaat dat de 360 graden video’s die met de Gear 360 opgenomen worden vooral bedoeld zijn voor de bijpassende Gear VR bril. De preview weergave van Gear 360 video’s toont namelijk overduidelijk de twee ronde ‘ogen’ (lenzen) die je ook in de Gear VR kunt zien. Standaard worden de video’s die opgenomen worden dus in dat formaat opgeslagen.

Bij de LG 360 Cam is het niet mogelijk om de video’s direct vanuit de camera naar YouTube of Facebook te versturen. Zoals gezegd moeten ze eerst naar het toestel gedownload en verwerkt worden. Wanneer je er in de 360 Cam Manager van LG voor kiest om een video die nog niet op het toestel staat te delen dan wordt hij eerst gedownload. Bij de Samsung Gear 360 Manager app moet je dat handmatig doen (video selecteren en opslaan). Vergeet je dat, en probeer je de video dus onbewerkt, rechtstreeks vanuit de camera te delen, dan krijg je tegen het eind van het upload proces (naar YouTube) een foutmelding. Dat kan vervelend zijn wanneer je een video van een paar minuten, die vele honderden MB’s groot is, aan het versturen bent.

Dan nog even een andere tip. Beide camera’s maken voor de opslag van de video’s gebruik van een microSD kaartje. Het is met name bij de Gear 360 van belang dat die op de juiste manier geformatteerd is. Tijdens het testen, met een microSD kaartje dat via mijn Mac geformatteerd was (in FAT32), bleek dat de Gear 360 video’s ‘opgeknipt’ werden in scenes van maximaal 1 minuut. Erg lastig wanneer je een video maakt van 1 minuut en 16 seconden bijvoorbeeld. Dit had dus te maken met de maximale bestandsgrootte die het format van het geheugenkaartje aan kon. Om zeker te weten dat je daar geen last van krijgt kun je het geheugenkaartje dat je gaat gebruiken het beste formatteren via de Gear 360 cam. Dat gaat via Instellingen -> Format en dan wijst het zich vanzelf.

Daar kom ik dan op een ander voordeel van de Gear 360. Die camera heeft namelijk een klein display waarop onder andere de status van de accu en de verbinding getoond worden. Maar je kunt er dus ook de instellingen op beheren. Bij de LG 360 Cam moet je dat volledig doen via de app. Die camera heeft aan de zijkan wel een accu ledje, dat rood knippert als hij bijna leeg is, en een indicatie of de camera in 360 of 180 graden modus staat. Beide camera’s hebben uiteraard ook een sluiter-, of aan-uit knop voor het starten en stoppen van opnames. En je kunt ze desgewenst op een statief zetten. In de doos van de Gear 360 zit en piepklein statief.

Tot slot nog een waarschuwing. Beide camera’s hebben een lens aan de voor en achterzijde. Die worden beschermd door plexiglas. Dat is redelijk kras gevoelig. Ik hoef niemand uit te leggen dat je ze dus goed moet beschermen. De LG 360 Cam heeft een plastic cover die er standaard omheen zit. Samsung levert voor de Gear 360 een hoesje in de doos erbij. In de praktijk merkte ik al snel dat het gebruik van de LG cover makkelijker is dan het hoesje van Samsung. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat de Samsung de vorm van een bolletje heeft.

Wat wel nog het vermelden waard is, en zeker ook een voordeel van de Samsung, is het feit dat de Gear 360 een verwisselbare (1350mAh) accu heeft. De LG heeft een vaste 1200 mAh krachtbron. Het uithoudingsvermogen van beide accu’s is niet heel erg groot, maar ik kon er in Parijs met gemak een hele middag mee filmen. Tussentijds zette ik ze wel zo veel mogelijk even uit. Dat doen ze beiden, wanneer ze een paar minuten niet gebruikt worden, ook zelf al. Heb je de camera’s continu aan staan, dan zijn de accu’s bij beiden na een uurtje of drie wel leeg.

Conclusie:
Parijs is een perfecte plek om 360 graden camera’s te testen en video’s op te nemen 🙂 Nee, even serieus, als ik nu zou moeten kiezen tussen deze twee 360 graden camera’s dan was ik snel klaar. De Samsung levert gewoon betere kwaliteit video’s. En dat is waarom het uiteindelijk te doen is natuurlijk. De LG is niet heel erg veel slechter en heeft ook wel zijn voordelen. Hij is bijvoorbeeld zo’n 80 tot 110 euro goedkoper (winkelprijzen eind augustus).

De pluspunten van beide cam’s ten opzichte van elkaar:

LG 360:
+++ Prijs
+++ Gebruiksvriendelijkheid App
++ Bescherming lenzen
+ Automatische download en verwerking van video’s

Samsung:
+++ Videokwaliteit
+++ 4K 360 video’s
++ Handig display op de camera
++ Verwisselbare accu
++ Snellere download videobestanden naar smartphone
+ Statief in doos

Een kwestie van smaak, maar de Gear 360 ziet er toch fraaier uit dan zijn LG concurrent. of niet?
Een kwestie van smaak, maar de Gear 360 ziet er toch fraaier uit dan zijn LG concurrent. of niet?

Share this post