Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Sora is een videotool waar al een hele tijd reikhalzend naar wordt uitgekeken. Het is af en toe niet te geloven dat de video’s die ermee worden gemaakt echt met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. En vooral: dat die schattige golden retriever-puppies niet echt bestaan. De tool staat nu online, maar dat is niet door OpenAI gedaan. Dit is hoe het zit.
Sora
OpenAI heeft de tool nog niet online beschikbaar gemaakt voor het grote publiek met een reden. Het gaf in oktober nog aan dat het Sora veiliger wil maken en onder andere wil zorgen dat mensen geen andere mensen kunnen namaken met de videotool. Kortom, je kunt wel mensen maken met Sora, maar het is niet de bedoeling dat je een video van Taylor Swift, Donald Trump of Koningin Maxima kunt maken met deze videotool. Ook is het waarschijnlijk niet de bedoeling dat je er bijvoorbeeld pornovideo’s mee gaat maken, en zeker een combinatie van de twee zojuist genoemde zaken zijn iets wat OpenAI er goed in moet regelen.
Maar toch is Sora nu al benaderbaar. Het is niet heel eenvoudig, je moet er eerst voor naar de site Hugging Face, waar toegang tot Sora mogelijk is door een platform te gebruiken dat is gestart door boze artiesten. Het gaat om visuele artiesten die met OpenAI hebben meegewerkt aan de testversie van Sora. Ze stellen dat OpenAI de kunstenaars hier helemaal niet of onvoldoende voor zou hebben betaald en dat OpenAI aan art washing doet.
Art washing
Art washing is ongeveer zoals green washing. Alleen doet een bedrijf hier niet alsof het heel duurzaam bezig is, terwijl dat uiteindelijk erg tegenvalt en juist een façade is voor veel vervuilendere dingen die het bedrijf doet. Bij art washing doet een bedrijf alsof het heel veel investeert in kunst, om zo een goed imago te krijgen, terwijl het eigenlijk helemaal niet voor de kunst is, maar vooral voor eigen gewin.
De groep benadeelden heeft om een punt te maken de toegang tot Sora openbaar gemaakt. Het wil dat OpenAI beter met medewerkers omgaat en dat het opener is. Je zou misschien verwachten dat kunstenaars juist boos zijn omdat hun werk door Sora wordt afgenomen, maar zo staat deze groep er niet in. AI kan wat de groep betreft prima worden ingezet voor kunst, maar OpenAI had hier gewoon voor een andere aanpak moeten kiezen en mensen moeten betalen voor hun diensten. Wel zijn ze boos dat al het werk gescreend moest worden door iemand van OpenAI en dat veel artiesten zelfs de kans niet kregen om te laten screenen.
Met Sora kun je momenteel AI-video’s maken van 10 seconden met een kwaliteit van 1080p. Het schijnt ook mogelijk te zijn om video’s te maken van 1 minuut, maar dit lijkt ook nog wat verder in de toekomst te liggen. In ieder geval blijft de actie van de protestgroep niet onopgemerkt: er schijnen enorme wachtrijen te zijn ontstaan bij Sora, omdat iedereen wel eens wil proberen hoe deze ‘next step’ in AI (en misschien wel in videomaken) werkt.
Toch weer offline?
UPDATE – Het zou kunnen zijn dat er geen toegang meer is, want hier zou OpenAI inmiddels een stokje voor hebben gestoken. OpenAI zegt tegen TheVerge: “Honderden kunstenaars in onze alpha hebben vorm gegeven aan de ontwikkeling van Sora en hebben geholpen bij het prioriteren van nieuwe functies en beveiligingen. Deelname is vrijwillig, zonder verplichting om feedback te geven of de tool te gebruiken. We zijn verheugd om deze kunstenaars gratis toegang te bieden en zullen hen blijven ondersteunen door middel van subsidies, evenementen en andere programma’s. Wij geloven dat AI een krachtig creatief hulpmiddel kan zijn en zijn toegewijd om Sora zowel nuttig als veilig te maken.”
Het was ooit de bedoeling om Sora voor het einde van dit jaar te lanceren, dus wie weet hoeven we alsnog niet te lang te wachten op een officiële lancering van de bijzondere videotool.
Verder lezen over ChatGPT
Technology25.11.2024
Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Online19.11.2024
Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?
Online13.11.2024
Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Artificial Intelligence01.10.2024
OpenAI is van plan om ChatGPT steeds duurder te maken
Artificial Intelligence23.09.2024
iPhone-designer Jony Ive werkt met OpenAI aan nieuwe gadget
Artificial Intelligence13.09.2024
OpenAI lanceert zijn nieuwe software o1 die kan beredeneren
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Search26.11.2024
Google Lens krijgt flinke AI-updates: video’s maken en zoeken met je stem
Online26.11.2024
Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken
Technology25.11.2024
Apple werkt aan LLM Siri: Een revolutionaire stap in spraakassistentie
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Technology22.11.2024
Deze AI-functies van Booking.com maken het plannen van je volgende reis slimmer & eenvoudiger
Technology20.11.2024
ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Mobile20.11.2024
Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen
Verder lezen over Online Video
Online26.11.2024
Zoom is nu een AI-bedrijf zodat je een dag minder hoeft te werken
Video15.11.2024
Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify
Video01.11.2024
TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden
Video18.10.2024
YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg
Artificial Intelligence16.10.2024
Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s
Artificial Intelligence15.10.2024
YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI
Online09.10.2024
Zoom krijgt veel meer integraties met AI
Artificial Intelligence04.10.2024