Video18.03.2024

Hoe Youtube creators wil helpen gewijzigde inhoud met AI bekend te maken


Generatieve AI verandert de manier waarop Youtube creators zich uiten, van het ontwikkelen van ideeën tot het experimenteren met tools die het creatieve proces versterken. Als kijker wil je echter meer transparantie over of de inhoud die je aan het bekijken bent al of niet met AI gewijzigd of synthetisch is.

Daarom introduceert Youtube vandaag een nieuwe tool in de Creator Studio waarmee je als videomaker aan jouw publiek moeten laten zien wanneer realistische inhoud, die gemakkelijk als echt kan worden gezien, is gemaakt met behulp van gewijzigde of synthetische media, inclusief generatieve AI.

Zoals eerder aangekondigd in november, zullen deze onthullingen verschijnen als labels in de uitgebreide beschrijving of aan de voorkant van de videospeler. Youtube wil videomakers niet verplichten om inhoud te labelen die overduidelijk onrealistisch is, geanimeerd is, speciale effecten bevat, of waarbij generatieve AI is gebruikt voor productie-ondersteuning.

YouTube Generatieve AI
YouTube Generatieve AI

Dit moet je weten over gebruik van generatieve AI en YouTube

Dit nieuwe label is bedoeld om de transparantie met kijkers te versterken en het vertrouwen tussen ‘creators’ en hun publiek op te bouwen. Enkele voorbeelden van inhoud die een label vereist zijn:

  • Het gebruik van de gelijkenis van een realistisch persoon: Digitale wijziging van inhoud om het gezicht van één persoon te vervangen door dat van een ander, of het synthetisch genereren van iemands stem om een video te vertellen.
  • Wijzigingen aan beelden van echte gebeurtenissen of plaatsen: Zoals het laten lijken alsof een echt gebouw in brand staat, of het wijzigen van een echt stadsgezicht om het anders te laten lijken dan in werkelijkheid.
  • Het genereren van realistische scènes: Het tonen van een realistische afbeelding van fictieve belangrijke gebeurtenissen, zoals een tornado die naar een echte stad beweegt.

Natuurlijk begrijpt YouTube maar al te goed dat videomakers op verschillende manieren gebruik maken van generatieve AI tijdens het creatieproces. Daarom wil het videoplatform ze niet dwingen om openbaar te maken of ze generatieve AI hebben gebruikt voor productiviteitsdoeleinden, zoals het genereren van scripts, het bedenken van inhoudsideeën of het automatisch toevoegen van bijschriften.

Bovendien worden videomakers niet verplicht om te onthullen wanneer synthetische media onrealistisch is en/of de wijzigingen onbelangrijk zijn. Deze gebruikscases omvatten:

  • Duidelijk onrealistische inhoud, zoals animatie of iemand die op een eenhoorn door een fantastische wereld rijdt
  • Kleuraanpassing of verlichtingsfilters
  • Speciale effecten zoals achtergrondvervaging of vintage effecten
  • Schoonheidsfilters of andere visuele verbeteringen Je kunt een uitgebreidere lijst met voorbeelden vinden in het Helpcentrum van YouTube. Voor de meeste video’s zal een label verschijnen in de uitgebreide beschrijving, maar voor video’s die meer gevoelige onderwerpen behandelen – zoals gezondheid, nieuws, verkiezingen of financiën – gaat YouTube een prominenter label op de video in het afspeelvenster tonen.
Standaard label op YouTube
Standaard label op YouTube
YouTube label met. uitgebreide omschrijving
YouTube label met. uitgebreide omschrijving

Labels vanaf nu zichtbaar op alle YouTube-platforms

De komende weken zullen labels worden geïntroduceerd op alle YouTube-platforms en -formaten, beginnend met de YouTube-app op je telefoon en kort daarna ook beschikbaar op desktop en TV. YouTube begrijpt dat het even kan duren voordat iedereen gewend is aan deze nieuwe processen en functies. In de toekomst gaat YouTube sowieso kijken naar maatregelen tegen videomakers die herhaaldelijk verzuimen deze informatie bekend te maken..

Transparantie is een must, anders…

Soms zal YouTube zelfs labels toevoegen als dit niet is gedaan, vooral bij inhoud die mensen zou kunnen misleiden of verwarren, zoals gewijzigde of synthetische inhoud. Het staat er vriendelijk maar we sluiten niet uit dat het echt forse impact kan gaan krijgen op je YouTube account. Wees dus vooral transparant, voor jezelf, voor je volgers en voor YouTube politie.

Daarnaast blijft YouTube binnen de industrie samenwerken om de transparantie rond digitale inhoud te vergroten. Het video-platform is niet voor niets sturend lid van de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA).

Creators zijn het hart van YouTube

YouTube begrijpt dat videomakers aka creators, het kloppende hart van YouTube zijn. Ze spelen immers een cruciale rol bij het helpen van hun publiek om de wereld van generatieve AI te leren begrijpen en te omarmen. Dit proces zal voortdurend evolueren. YouTube zal blijven verbeteren op basis van de ervaringen van hun creators. Door deze toegenomen transparantie hoopt YouTube dat iedereen beter zal begrijpen en waarderen hoe AI de menselijke creativiteit blijft versterken.

Afbeelding header: Dall-e

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

...

Verder lezen over YouTube

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

Misschien is het je weleens opgevallen? Tips, trucs en tutorials over hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen de gevaren van het internet. Met name Youtube grossiert in video's van computer-influencers die jou wel even fijntjes uit de doeken doen hoe je jouw computer beter kunt beschermen tegen malware of hackers.

Online06.11.2024

Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube Premium wordt zowel voor solo-gebruikers als Family-afnemers duurder. Het geldt bovendien niet alleen voor YouTube Premium.

Video20.09.2024

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

YouTube wil meer de social media-kant op. Het introduceert Communities, een soort Facebook-groepen voor kanalen.

Social Media19.09.2024

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

Al een nummer van fake-Drake gehoord? Reden voor het platform om nieuwe tools te introduceren om deepfakes te herkennen en tegen te werken.

Artificial Intelligence06.09.2024

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan