21.04.2017
Video

Drone-beelden van een vulkaanuitbarsting brengen je dichterbij dan ooit

By: Marloes de Hooge

BlogVideo

Vulkanen zijn een van de meest fascinerende wonderen der natuur. Er zijn er zo’n 600 op aarde die ook actief zijn en regelmatig uitbarsten. Met dank aan moderne technieken zoals drones kunnen onderzoeken nu een stapje verder gaan in hun onderzoek, door camera’s te laten filmen op plekken waar het voor mensen veel te gevaarlijk is. Zoals hier dus in Guatemala, waar onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en Bristol unieke beelden maakten van Volcán de Fuego en Volcán de Pacaya.

Met een normale drone zou het maken van deze beelden niet mogelijk zijn, dus werd er een speciaal onbemand klein vliegtuigje gemaakt, een zogenaamd unmanned aerial vehicle (UAV). Deze zijn in staat om hoogtes tot 8 kilometer te bereiken en hebben sensoren aan boord die in staat zijn om temperatuur en vochtigheid te meten. En natuurlijk zijn er camera’s aan boord die de uitbarstingen op beeld vastleggen.

Volcán de Fuego – Guatemala

Volcán de Fuego (3.763 meter) is een zeer actieve vulkaan, die meerdere keren per dag uitbarst. Soms klein, soms groot, maar daardoor is het eigenlijk onmogelijk om dichtbij te komen om onderzoek te doen.

Het is spectaculair om van zo dichtbij mee te kunnen kijken met vulkaanuitbarstingen. De onderzoekers zeggen blij te zijn met de beelden, omdat die hen helpen vulkaanuitbarstingen beter te kunnen begrijpen en voorspellen. En dat is weer belangrijk om de luchtvaart en omwonenden tijdig te kunnen informeren.

Share this post