Video14.02.2018

Broadcast Yourself: zorgt YouTube ervoor dat televisiekijken voorgoed verdwijnt?


Jongeren kijken steeds minder televisie. In plaats daarvan wordt het kijken van korte video’s en vlogs steeds populairder. Jonge vloggers als Enzo Knol en Monica Geuze krijgen voor elkaar wat televisieomroepen niet lukt: de aanhang van honderdduizenden jongeren. Wat is er dan zo aantrekkelijk aan YouTube? En neemt het televisiekijken steeds verder af? Simpel gezegd, YouTube biedt jongeren precies waar zij behoefte aan hebben. Op YouTube kunnen zelf bepalen wat ze kijken, wanneer ze het kijken en waar ze het kijken. Dat gaat met televisie, waar de omroep bepaalt wat er wordt uitgezonden, natuurlijk niet. De jongeren van nu zijn opgegroeid in een wereld waar alles online gebeurt en overal een keuze in is, en dat willen ze ook als het aankomt op televisiekijken. Daarnaast willen jongeren video’s zien die voor hen interessant zijn. Ze willen video’s die grappig, spontaan en echt zijn, en geen programma’s die volgens script worden gemaakt. Jongeren voelen zich betrokken bij de videomakers en sluiten zich aan bij hun belevingswereld. Televisie staat te ver van hen af. Betekent dit dan het einde van televisie?

Steeds meer YouTube

Uit een recent uitgevoerd kijkonderzoek van Media: Tijd blijkt dat jongeren tussen de dertien en twintig jaar steeds minder lineair televisiekijken, en steeds meer online video’s bekijken. Jongeren zetten steeds minder vaak de televisie aan, maar kruipen in plaats daarvan achter het internet. Een van de populairste online videodiensten van dit moment is het platform YouTube. Die populariteit blijkt onder andere uit het succes van YouTube-kanalen van vloggers als die van Enzo Knol (1,7 miljoen abonnees) en StukTV (1,6 miljoen abonnees). De ‘kijkcijfers’ van hun video’s zijn in vergelijking met programma’s op televisie torenhoog. Waarom kijken jongeren zo massaal naar YouTube? En waarin schiet televisie dan te kort?

Zelf kunnen kiezen

Nederlandse jongeren zijn opgegroeid in een maatschappij waar kiezen centraal staat. De consument van nu heeft in alles een keuze. Alles kan tegenwoordig op maat gemaakt worden, van sneakers tot chips-smaken. Jongeren zijn gewend om in alles een keuze te hebben, ook als het aankomt op televisiekijken. Jongeren van nu nemen geen genoegen meer met een vaste programmering die bepaalt welk programma ze op welk moment te zien krijgen. Ze willen zelf kunnen bepalen wat ze te zien krijgen, en ze willen het op elk moment van de dag kunnen zien. Jongeren doen alles online. Ze kopen online, ze praten online, ze daten online en ze kijken dus online. YouTube biedt de ideale oplossing voor deze online behoeften. Het videoplatform is op elk device op elk moment van de dag te bezoeken, en kijkers hebben zelf in de hand welke video’s ze te zien krijgen. YouTube geeft jongeren dus de keuzevrijheid die ze zo graag willen, terwijl televisie die mogelijkheid niet biedt.

Interessante inhoud

Niet alleen de keuzevrijheid van YouTube trekt jonge kijkers naar het platform. YouTube biedt jongeren content aan die zij veel interessanter vinden dan de programma’s die op televisie verschijnen. Het soort video’s wat op YouTube te zien is spreekt de belevingswereld van jongeren aan. Zij hebben geen behoefte aan altijd maar programma’s met een educatieve of sociaal-culturele insteek, zoals veel programma’s van de publieke omroep hebben. Ze hebben behoefte aan video’s die aansluiten bij hun eigen interesses en hun eigen vorm van humor. Op YouTube kan bijna alle soorten content worden geplaatst, zonder dat daar eerst goedkeuring van een omroep of producent voor nodig is. YouTube bevat daardoor een ontzettend groot en divers aanbod aan video’s, waar voor elke jongere wel wat interessants tussen zit.

Het succes van vloggers

Een van de populairste fenomenen van YouTube is de ‘vlogger’. Vloggers zijn (vaak) jongeren die hun dagelijks leven filmen, en dit delen op YouTube. Bekende Nederlandse vloggers zijn onder andere Enzo Knol (die met de opbrengst van zijn vlogs een eigen huis kocht), Monica Geuze en Nikkie Tutorials (samen goed voor ongeveer zeven miljoen abonnees). Wat maakt deze vloggers nou zo populair onder jongeren? Dat komt omdat jongeren zich kunnen identificeren met de vloggers. Het zijn echte jongeren, met echte verhalen, waar geen editor of producent tussen is gekomen. Juist het rauwe, amateuristische en ongecensureerde maakt de vlogs aantrekkelijk voor jongeren. De vloggers zijn realistische personages die begrijpen wat jongeren doormaken en wat ze interessant vinden. Daardoor slagen ze erin om precies dat te bieden waar jongeren behoefte aan hebben. Daarnaast is het zo dat bij vloggers een gevoel van reciprociteit heerst. Veel vloggers communiceren daadwerkelijk met hun publiek. Zo kunnen kijkers bijvoorbeeld bepalen waar de volgende vlog over gaat, of krijgen ze de kans om vragen te stellen aan hun favoriete vloggers. Hierdoor ontstaat er een meer gelijkwaardige relatie tussen de vloggers en hun publiek, wat het aantrekkelijker maakt om naar de vlogs te kijken. Verder delen vloggers alles wat ze meemaken, waardoor jongeren het gevoel krijgen dat ze de vloggers echt leren kennen. Ze krijgen niet alleen het perfecte plaatje te zien, maar worden echt betrokken in het leven van de vloggers.

Het einde van lineaire televisie?

Betekent de populariteit van YouTube onder jongeren dan het einde van de lineaire televisie zoals we die nu kennen? Dat lijkt toch niet erg waarschijnlijk. De afgelopen jaren blijkt dat televisie toch het meest populaire medium is. Het is dan ook niet erg waarschijnlijk dat de televisieschermen de komende jaren uit de woonkamers zullen verdwijnen. Wel zal televisiekijken een andere vorm aannemen. Televisie zal zich steeds meer verplaatsen naar online kanalen, en om jongeren te bereiken zullen omroepen bijvoorbeeld online programma’s kunnen gaan produceren. YouTube zal de functie van televisiekijken niet overnemen, maar er wel een andere invulling aan geven.

Deze blogpost is geschreven door Femke van Leeuwen, derdejaarsstudent Communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht / een Bachelor of Arts.

...

Verder lezen over Televisie

Waarom het een goed idee is dat Amazon een Shark Tank maakt

Amazon wil nu een zelfde soort programma gaan maken als Shark Tank en dat zien wij helemaal zitten. Dit is waarom.

Startups30.09.2024

Waarom het een goed idee is dat Amazon een Shark Tank maakt

5 dingen die je moet weten over Google TV Streamer

Het is over en uit met Chromecast. Google ondersteunt ze nog wel, maar er worden geen nieuwe Chromecasts meer gemaakt. Dit is opvolger Google TV Streamer.

Gadgets23.09.2024

5 dingen die je moet weten over Google TV Streamer

Philips TV viert 20 jaar Ambilight

Ambilight TV werd 20 jaar geleden geïntroduceerd op de IFA in Berlijn, de grootste beurs voor consumentenelektronica die deze week plaatsvindt en dit jaar zelf een 100-jarige jubileum viert. De Philips Ambilight-technologie viert 20 jaar van ontwikkeling en succes. Nog altijd is de techniek een van de meest onderscheidende technologieën binnen de tv-markt. Populariteit van de extra dimensie van licht op de muur bij tv-kijken neemt daarnaast toe bij consumenten. Maar liefst 35 miljoen Ambilight tv's hebben al een tevreden eigenaar gevonden. Daarmee is Ambilight TV een van de meest populaire consumentenelektronicaproducten ooit onder het Philips-merk.

Technology06.09.2024

Philips TV viert 20 jaar Ambilight

Een tv-programma opnemen? Ziggo gooit er een reclameblok voor

Ziggo voegt zelf voorafgaand aan het programma een batterij aan reclames toe en je kunt er niets tegen doen.

Video29.08.2024

Een tv-programma opnemen? Ziggo gooit er een reclameblok voor

Google introduceert opvolger van de Chromecast: Google TV Streamer

Google neemt afscheid van zijn Chromecast en introduceert zijn nieuwe thuisstream-apparaat: Google TV Streamer.

Gadgets06.08.2024

Google introduceert opvolger van de Chromecast: Google TV Streamer

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

De meest recente Chromecast dateert uit 2022 en is de Chromecast with Google TV. De nieuwe lijkt daar echter totaal niet op.

Gadgets23.07.2024

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Streamingdienst Viaplay heeft het niet makkelijk. Het aantal abonnees ging in het tweede kwartaal weer naar beneden.

Entertainment18.07.2024

Viaplay zakt dieper weg: minder abonnees en minder omzet

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Het EK 2024 is nog in volle gang. Toch maakt de NOS nu al bekend dat het ook de rechten voor UEFA Euro 2028 heeft verworven. Ze hebben hierover een akkoord bereikt met de Europese voetbalbond. Daarnaast gaat de NOS de komende vier jaar ook alle wedstrijden van het Nederlands elftal en de finales van de UEFA Nations League tot medio 2028 uitzenden.

Media02.07.2024

Ook het EK 2028 zie je bij de NOS

Verder lezen over Vloggen

Vloggen als een filmster met de Sony ZV-1 II

Vloggen, het is nog altijd populair. Hoewel heel veel vloggers daarvoor gewoon hun smartphone gebruiken, zijn er natuurlijk ook speciale zogenoemde vlogcamera's op de markt. Sony heeft deze week een nieuw modelletje gepr...

Gadgets25.05.2023

Vloggen als een filmster met de Sony ZV-1 II

Nieuw online platform voor de zakelijke vlogger

Wil je als bedrijf met je vlogs niet verzanden in alle grappige, leuke, drukke, overweldigende video’s die je in alle kanalen terug kunt vinden dan is hier een nieuwe mogelijkheid om met jouw bedrijf professioneel naar...

DC Business06.09.2021

Nieuw online platform voor de zakelijke vlogger

Google is op zoek naar een vlogger met ‘levenservaring’

Google heeft dit weekend een opvallende vacature geplaatst. Het bedrijf is op zoek naar een vlogger in spé met bij voorkeur 65 jaar aan levenservaring die staat te springen om avonturen te beleven en deze vast te leggen...

Vacatures02.08.2021

Google is op zoek naar een vlogger met ‘levenservaring’

Grootste influencer van de afgelopen 100 jaar gaat vloggen. “Hallo ik ben Anne Frank”

Eind maart hebben De Anne Frank Stichting en Every Media het Anne Frank videodagboek gelanceerd. De initiatiefnemers willen op deze moderne wijze jongeren wereldwijd het levensverhaal van Anne Frank laten zien. Het video...

Nieuws31.03.2020

Grootste influencer van de afgelopen 100 jaar gaat vloggen. “Hallo ik ben Anne Frank”

Hoe foodvloggers de boel voor de gek houden

Foto’s van eten, eigenlijk weten we het al jaren. Niets is wat het lijkt en zelden ziet eten er in de werkelijkheid hetzelfde uit als op de foto’s. Als die Big Mac er in het echt net zo uit zou zien, wow, dan willen...

Video18.02.2020

Hoe foodvloggers de boel voor de gek houden

It's more clickable
YouTube heeft de homepage een make-over gegeven

Videosite YouTube heeft de homepage een make-over gegeven. Je ziet er nu minder video's en grotere thumbnails. Het bedrijf liet weten dat ze hiervoor hebben gekozen zodat er meer ruimte is voor relevante video's en titel...

Video08.11.2019

YouTube heeft de homepage een make-over gegeven

Minder video's, grotere thumbnails
Deze docu over vloggende kinderen gaat veel losmaken

Morgen wordt op de VPRO een 3LAB Docu uitgezonden over de wereld van kindvloggers en hun ouders. Een indringend tijdsbeeld dat laat zien hoe menselijk gedrag wordt beïnvloed door sociale media en wat dat teweeg kan bren...

Video16.10.2019

Deze docu over vloggende kinderen gaat veel losmaken

en de rol van de ouders...
Kindvloggers te zien in documentaire

Volgende week kun je op NPO 3 en, uiteraard, YouTube, kijken naar de documentaire 'Mijn dochter de vlogger'. In de docu worden een aantal kindvloggers en hun ouders gevolgd. En sommige vloggers blijken al heel jong te be...

Entertainment10.10.2019

Kindvloggers te zien in documentaire

'Mijn dochter de vlogger' volgt jonge kinderen met YouTube-carrière

Verder lezen over YouTube

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube Premium wordt zowel voor solo-gebruikers als Family-afnemers duurder. Het geldt bovendien niet alleen voor YouTube Premium.

Video20.09.2024

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

YouTube wil meer de social media-kant op. Het introduceert Communities, een soort Facebook-groepen voor kanalen.

Social Media19.09.2024

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

Al een nummer van fake-Drake gehoord? Reden voor het platform om nieuwe tools te introduceren om deepfakes te herkennen en tegen te werken.

Artificial Intelligence06.09.2024

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

YouTube probeert minder schadelijk te zijn voor tieners: geen video’s over uiterlijk

YouTube hoopt ermee te voorkomen dat jongeren doomscrollen en urenlang video’s kijken waar ze psychische problemen door krijgen of deze verergeren.

Video05.09.2024

YouTube probeert minder schadelijk te zijn voor tieners: geen video’s over uiterlijk

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie

Huawei en Discovery Channel hebben een speciale documentaireserie gemaakt over de toepassingen van moderne technologieën in ons dagelijks leven, getiteld 'Being Digi-Sapiens'. In drie afleveringen reist de Zweedse techblogger, robotica-expert en YouTuber Simone Giertz door vijf Europese landen om te laten zien hoe technologie ons dagelijks leven verandert. Ze maakt digitale innovaties toegankelijk voor een breed publiek, waardoor deze vooruitgang herkenbaar wordt.

Tech in Asia25.07.2024

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie