2025 staat waarschijnlijk in het teken van AI-videotools, want dat is waar nu de echte innovatie te zien is. Of het nou is door een spaghetti-etende Will Smith of op een andere manier: grote bedrijven die iets met generatieve AI doen in de vorm van stilstaand beeld, stappen ook in de wereld van AI-video’s. Adobe is de volgende: Generate Video is nu in openbare betatest beschikbaar van Adobe Firefly.
Je kunt met de tool van Adobe video’s vastleggen van 5 seconden op 1080p. Je voert een prompt in, zoals een papegaai die met zijn ogen knippert en zwaait met zijn kuif, en dat is wat je vervolgens krijgt.
Adobe schrijft: “Met de toevoeging van Firefly Video Model in bèta hebben we Firefly gebouwd voor multimodale creatie, waarbij we video-, beeld- en vectorgeneratie samenbrengen in één enkele applicatie om je creaties te stroomlijnen. Genereer een afbeelding en verander deze in verbluffende video’s, vertaal audio snel in verschillende nieuwe talen en schrijf een tekstprompt om een videoclip te maken met precies de stijl en camerahoek die je wil, allemaal binnen Firefly.”
Het voegt er bovendien aan toe: “Door de nieuwe Firefly Video- en Audio-modellen te combineren met onze bestaande Image-, Vector- en Design-modellen, biedt Firefly de kwaliteit, controle en commerciële veiligheid die professionele creatievelingen nodig hebben voor hun werk gedurende hun hele creatieve levenscyclus.”
Die laatste toevoeging is belangrijk, want er is juist onder mensen die Adobe-producten gebruiken veel weerstand tegen AI, omdat het vaak getraind is op hun werk of dat van mensen die ze waarderen, zonder dat die hiervoor compensatie hebben ontvangen. Commerciele veiligheid dus. Adobe is niet de eerste met zo’n videotool: OpenAI kwam twee maanden geleden met Sora dat openbaar beschikbaar kwam, zijn videotool die bizar realistische video’s weet te maken.
Adobe biedt twee opties: je kunt met een prompt een video laten maken, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een afbeelding die dan in een video wordt omgetoverd. Die afbeelding kun je dan zelf uploaden. Wel geef je bij die laatste ook nog steeds een prompt, want je moet de tool immers vertellen wat er precies qua beweging met de afbeelding moet gebeuren. De tool laat je zelf kiezen welke camerahoek je wil en hoezeer het beeld moet zijn ingezoomd.
De video’s die je ermee maakt zijn 1080p op 24 frames per seconde, wat aanzienlijk beter is dan de 720p-kwaliteit die we van veel videotools gewend zijn. Wel is 5 seconden natuurlijk erg kort. Sora heeft 20 seconden. Wel zou Adobe werken aan een variant die sneller is en een lagere resolutie biedt, zodat je minder lang hoeft te wachten. Nu moet je ongeveer 90 seconden wachten tot je 5 seconden beeld hebt. Vaak is het geen ramp, maar zeker als je meerdere prompts wil proberen kost het dan ineens toch wel veel tijd om zo’n AI-videotool te gebruiken. Maar aan de andere kant, als het eindresultaat er mag zijn, dan is het het wachten waard.