Mijn jongste zoon speelt honkbal. En wanneer hij een wedstrijd heeft, maak ik natuurlijk wel eens een filmpje of een foto. Liefst natuurlijk wanneer er actie is, er een sliding gemaakt wordt of een bal goed geslagen wordt. Maar dat is lastig want ik ben meestal nèt te laat. Of ik moet de hele wedstrijd opnemen, met mijn mobiel in de lucht. Soms gebeurt dat ook, door een vrijwilliger met een goede videocamera.
Zoals iedere ouder (of andere filmende sportliefhebber) weet, kun je een uur aan het sportveld staan te filmen, maar is dat uur beeldmateriaal niet 60 minuten lang boeiend om later naar te kijken. En dat geldt ook voor professionele sporten. Vandaar de samenvattingen van sportwedstrijden op televisie.
Ook wanneer je er zelf niet bij bent geweest, wil je toch vooral de doelpunten of andere hoogtepunten terugzien en wanneer je zelf wel bij een sportwedstrijd of ander evenement bent geweest, is er meestal weinig behoefte aan een video van het hele gebeuren, maar juist van de hoogtepunten.
Voor veel sporten zijn er televisieprogramma’s die ons voorzien van samenvattingen, en er zijn professionele bedrijven die van je 16 uur filmmateriaal van je bruiloft een mooie samenvatting van een half uur kunnen maken, mocht je daar zelf niet handig in zijn. Maar er is ook een nieuwe toepassing, waarmee je zelf eenvoudig tijdens het opnemen van wedstrijden de highlights kunt vastleggen. Timetag is een webapplicatie waarmee je tijdens het filmen momenten kunt ’taggen’.
Hoe ziet dit er in de praktijk uit. Stel je voor: terwijl het team Snoopy honkbal speelt tegen even talentvolle spelertjes uit de omgeving, draait er de hele wedstijd een videocamera mee. Die neemt alles op, zowel de momenten dat de honkballers de grassprieten aan het bekijken zijn, gefocussed zijn op een vogel die op het hek gaat zitten, maar ook de momenten dat er een bal geslagen wordt, een punt gescoord. Iedereen die op dat moment Timetag gebruikt kan momenten taggen. En na afloop komt er een complilatie van de getagde momenten beschikbaar.
Ook bij professionele of amateurwedstrijden kan Timetag worden ingezet. De club filmt dan de wedstrijd, toeschouwers taggen hun momenten en later wordt er automatisch een collectie van fragmenten samengesteld die je ‘streaming’ afspeelt als een film. De hele opname blijft beschikbaar, dus het is ook mogelijk om nog meer fragmenten te maken. Voor zowel amateursport als professionele sport (denk aan trainingen) ook een handig middel om een wedstrijd te evalueren.
Timetag is door meerdere mensen tijdens een bepaald event tegelijk te gebruiken. Het systeem gebruikt bijna geen bandbreedte, dus bij iedere (amateur)wedstrijd kunnen fans (en trainers, scouts, omroepen) hun favoriete momenten taggen en van een combinatie van die momenten kan een film samengesteld worden. Ook is het mogelijk om op een professionele manier Timetag in te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een congres, hoorcollege, kick-of van een bedrijf of de presentatie van een nieuw product op dienst. Een dagdeel aan filmmateriaal kan eenvoudig teruggebracht worden tot een korte film. En deze kan eenvoudig gedeeld worden via Facebook of Twitter, of verstuurd per mail.
Timetag is web based; er is geen app of download. Elke device met een browser kan ’taggen’. Timetag is gratis voor de gebruiker maar de organisatie of club betaalt voor de dienst. Wanneer je deze tags instuurt, maakt het bedrijf achter Timetag er een korte film van die je -eveneens gratis- toegestuurd krijgt. In een latere fase zal deze start-up inkomsten genereren door het meesturen van advertenties met het filmmateriaal, Dat ligt ook aan de club of organisatie die het aanschaft. Het kan ook zonder reclame. maar momenteel is het vooral een prettige manier om iets tegen die eindeloze uren aan eigen beeldmateriaal te doen wat onbekeken opgeslagen wordt.
Verder lezen over App
Mobile30.08.2024
Telegram in de problemen: dit is er allemaal gaande
Online15.08.2024
Sonos gaat na dramatische app-update misschien terug naar de oude app
Gadgets15.08.2024
Summergadgets giftguide: de leukste gadgets voor de zomer
Mobile15.08.2024
Apple buigt voor de EU-regels: Spotify mag aanbiedingen tonen
Lifestyle05.08.2024
Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?
Automotive13.06.2024
8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken
Mobile23.05.2024
Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd
Mobile22.05.2024
WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen
Verder lezen over Voetbal
Gaming31.10.2024
Infographic: 25 dagen EA Sports FC 25
Gaming05.09.2024
EA Sports FC 25: ruim 700 teams, 30 competities en 120 officiële stadions
Gaming07.08.2024
Zit Feyenoord-stadion De Kuip in EA Sports FC 25?
Gaming01.08.2024
Cooler Master en PSV Esports openen Gaming Hub in Eindhoven
Een State-of-the-Art Experience CenterGaming29.07.2024
Dit zijn de eerste gameplaybeelden van EA Sports FC 25
plus een uitgebreide Deep Dive-videoMedia02.07.2024
Ook het EK 2028 zie je bij de NOS
Tech in Asia20.06.2024
Het EK Voetbal is ondertussen steeds meer een Chinees feestje
Entertainment06.06.2024