Video07.03.2013

Online video: 5 dingen die niet meer kunnen in 2013


online-video-5-dingen-die-niet-meer-kunn.jpg
online-video-5-dingen-die-niet-meer-kunn.jpg

Online video was in 2012 verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale internetverkeer, zo blijkt uit recente cijfers van Cisco. Tot 2017 zal het videogebruik verder toenemen tot 66%. Met name op mobiele apparaten groeit de consumptie van mobiele apparaten: tot 2017 zelfs met een factor 13.

Steeds meer bedrijven zetten online video in binnen hun marketingmix. Volgens online video-specialist Quadia zijn er nog de nodige verbeteringen te behalen in de manier waarop bedrijven omgaan met online video. Daarom komen ze nu met vijf zaken die in 2013 niet meer kunnen, als het gaat om online video.

1. Video’s die niet afspelen op mobiele devices
Aangezien online video de komende jaren met name groeit op smartphones en tablets, kom je er als bedrijf niet meer mee weg dat je video’s niet geschikt zijn voor alle dominante mobiele besturingssystemen. Het is daarbij niet alleen belangrijk dat de video te bekijken is; ook branding en interactie moet cross-platform inzetbaar zijn om de resultaten van online video te maximaliseren.

2. Het rücksichtslos pushen van video’s
Het komt nog regelmatig voor dat bedrijven zich te weinig afvragen wat ze met een video willen bereiken en bij welke doelgroep. Als gevolg hiervan wordt er niet goed nagedacht over hoe deze doelgroep te bereiken en de resultaten te stimuleren. Zo wordt nog te vaak de vraag gesteld: ‘kunnen we een viral maken?‘, terwijl de doelgroep te smal is om van een viral te spreken. Ook worden vaak zowel de productie als techniek niet gericht op de het werkelijke doel ingezet. Als je online conversie in de vorm van online verkoop wilt realiseren, dan moeten kijkers eenvoudig in de video kunnen bestellen.

3. Het niet meten van resultaten
Vaak worden resultaten van online video niet of onvoldoende gemeten. Dat kan het gevolg zijn van het ontbreken van de hulpmiddelen hiervoor of omdat de doelen niet duidelijk zijn gesteld. Sowieso is het bij online video belangrijk om de resultaten met regelmaat te meten en de aanpak aan te passen op basis van de meest actuele resultaten. Zo is het belangrijk om een video actief te distribueren via de diverse kanalen en partners.

4. Geklungel met live-streams
Er is vaak iets loos met live streams. Zo konden veel mensen met een KPN-abonnement in de (sport)zomer van 2012 de livestreams van nos.nl niet bekijken. Pas nadat de NOS op een ander platform overstapte, was het probleem verholpen (in september, dus na alle grote evenementen). Maar ook bij kleinere online events gaat het vaak mis. Als je een live-stream inricht, is het belangrijk om je ervan bewust te zijn wat er allemaal bij komt kijken. Beschikbaarheid voor iedereen op alle devices is daarbij van levensbelang.

5. Veel aandacht voor de website, weinig voor video
Marketing-professionals investeren vaak veel in de ontwikkeling en het onderhoud van een goede website. Video wordt vervolgens gebruikt om deze te verrijken. Toch blijkt in de praktijk dat men vaak minder kritisch is over de video’s of achterliggende techniek. De kwaliteit is niet zelden minder dan het niveau dat de website uitstraalt. Ook een goede integratie qua techniek en vormgeving (branding) lijkt plotseling minder relevant als het om video gaat. Het is zaak om video tenminste op gelijkwaardig niveau te benaderen als de rest van de online content, om te voorkomen dat het geheel er eerder op achteruit gaat dan op vooruit.

Nico Verspaget, directeur van Quadia: “Over het algemeen kun je stellen dat het in 2013 belangrijker wordt om video niet meer ad hoc in te zetten, maar strategisch. Waar het nu vaak nog wordt gezien als een leuk extraatje op de website of het YouTube-kanaal, zal het steeds belangrijker worden om strategisch na te denken over online video. Alleen op die manier kan het een volwassen onderdeel worden van de marketingmix en kunnen de resultaten worden aangetoond.

...

Verder lezen over Online Video

Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify

Spotify gaat creators betalen voor de videocontent die ze maken. Spotify richt hiermee zijn pijlen op videoplatforms als YouTube en TikTok.

Video15.11.2024

Je kunt binnenkort makkelijker geld verdienen op Spotify

TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden

Iedereen trapt er wel eens in, een TikTok-video met een lange build-up, die vervolgens nooit eindigt. Ja, er zou een 2e deel zijn: niet dus.

Video01.11.2024

TikTok-video’s van meerdere delen moeten verboden worden

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s

Als AI stop motion-video kan maken en het er ook echt goed en echt uit kan laten zien, want dat is juist bij dit type animatie essentieel, dan kan dat betekenen dat deze toffe films veel sneller kunnen worden gemaakt.

Artificial Intelligence16.10.2024

Adobe introduceert generatieve AI-video’s op basis van foto’s

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Zoom krijgt veel meer integraties met AI

Zeker Zoom Workplace is een wereld van verschil en lijkt door allerlei integraties steeds meer op Google’s en Microsofts samenwerksuites.

Online09.10.2024

Zoom krijgt veel meer integraties met AI

Meta gaat de strijd aan met Sora met AI-videomaker Movie Gen

Meta heeft een nieuwe tool onthuld die direct de strijd aan lijkt te gaan met Sora van OpenAI. Het gaat om Movie Gen.

Artificial Intelligence04.10.2024

Meta gaat de strijd aan met Sora met AI-videomaker Movie Gen

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts