Video09.12.2010

The power of Online Video


the-power-of-online-video.jpg
the-power-of-online-video.jpg

Afgelopen dinsdag vond na 2008 voor de tweede keer de Online Video Summit plaats. Dit jaar op het Westergasterrein in de Westerunie en de Westerliefde. Leuke locaties trouwens voor een ieder die graag wat wilt gaan organiseren. De organisatie bestond onder de bezielende leiding van Waddameeting en het IAB.

De dag zat vol met veel sprekers die allemaal maximaal een half uur spreektijd kregen. Dit bleek aan het einde van de dag wat krap waardoor het Summit wat uitliep, maar zorgde wel voor leuke snelle presentaties. De uitloop was voor de toeschouwers geen probleem en de laatste spreker, Mark Robertson van Reelseo, werd met veel enthousiasme door het publiek ontvangen. Anders dan de naam Reelseo doet vermoeden, ging zijn presentatie weldegelijk over video en wel over VEO (Video Engine Optimalisation). Leuk dat het een keer over optimalisatie gaat en een keer niet over Google, of toch wel? Want wist Mark aan de zaal te vertellen,  elk serieus bedrijf moet op YouTube staan en als je een Brand bent, dan ontkom je niet aan branded pages. Een dergelijke pagina kan bij YouTube worden aangevraagd en met hulp van YouTube worden ingericht. En het blijkt dat de hulp ook nodig is, omdat veel bedrijven nog geen idee hebben wat ze moeten doen met hun YouTube presence. Een aantal tips:

  • Gebruik de ruimte die je hebt in de omschrijving bij een video volledig. Dit zal bijdragen dat je video ook in de resultaten van Google naar voren komt.
  • Kies een of meerdere, het liefst unieke, keywords die je bij iedere video plaatst. Hierdoor zullen je filmpjes als related content bij elkaar verschijnen en bied je de doelgroep de mogelijkheid meer content van je te consumeren.
  • Wees niet bang om links in je film te gebruiken om door te verwijzen naar andere content; films, websites of landingspagina’s.
  • Als je een content page of branded page op YouTube onderhoudt, zorg dan dat je ook je logo toevoegt aan de pagina en het liefste de pagina helemaal opmaakt in de look-and-feel die past bij je brand. Vergeet dan ook niet links te plaatsen naar je website en/of speciale landingspagina’s om bijv emailadressen te verzamelen.

Drie sprekers die mij verder aanspraken waren Boy Sleddering van Rabosport.nl, Joris Kok van Abnamro.tv en Gary Raucher van Phillips.

De boodschap die alle drie de sprekers hadden: Indien je wilt dat je video wordt geconsumeerd, zul je kwaliteit moeten leveren. Ondanks dat het gebruik van video voor veel bedrijven nog in de kinderschoenen staat, is de consument er online volop mee bezig en accepteren zij geen rotzooi meer.

Distributie van je content moet je organiseren. Het alleen plaatsen van content op je eigen website en YouTube heeft maar een beperkt bereik. Rabosport haalt bijv 80% van haar bereik door te partneren met websites zoals Nu.nl. AbnAmro.tv heeft deals met websites zoals belegger.nl.

Video is een middel en geen doel op zichzelf

Zorg voor een centrale organisatie van je video content management. ABNAmro.tv is juist hierom in het leven geroepen. Er werden binnen de bank veel verschillende initiatieven opgezet en hierdoor ontstond er een wirwar aan video content zonder een consistente boodschap of kwaliteit. Inmiddels produceert de ABN Amro zelf meer dan 250 videoboodschappen per jaar.

Gebruik specialisten, je kunt het niet zelf. Het maken van goede filmpjes is een vak.

Voor mijn gevoel had PHILIPS van alle bedrijven de meeste ontwikkeling in haar  video content strategie doorgemaakt. Gary wist enthousiast en professioneel het publiek te vertellen dat PHILIPS de afgelopen vijf jaar van ver is gekomen. En dat ze met vallen en opstaan de huidige strategie nu succesvol inzetten. Inmiddels kiest PHILIPS ervoor om content niet meer te creëren rond een nieuw product, maar claimt het merk onderwerpen met een sterk emotionele waarde die passen bij de productrange van het bedrijf. Een eerste voorbeeld hiervan is Philips.com/Cinema. In de nabije toekomst zullen ook huidige productpagina’s als philips.com/wakeup vervangen worden door pagina’s die op een onderwerp/beleving zijn ingericht. Wat ik goed vind, is dat ze voor ieder product / onderwerp een eigen plaats maken en dat combineren met bijv Facebook pagina’s waar ze ook direct de interactie zoeken met de klanten. En die interactie voeren ze verder door, door reality-achtige videoproducties op te zetten, zoals voor de wakeup light.

Daarnaast zijn ze niet bang om hun bereik aan anderen beschikbaar te stellen en zo is het voor niet-professionele filmmakers mogelijk om via Philips.com/Cinema eigen producties te tonen. Aan een wedstrijd, die Philips uitschreef, deden wereldwijd 3.000 mensen mee en 300 van de ingeleverde producties waren van een dergelijke kwaliteit dat het materiaal inzetbaar is voor Philips. De winnaar van de wedstrijd maakte de onderstaande indrukwekkende film:

Ik heb echter ook kritiek op Philips. Het zijn naar mijn mening nog te veel fladders en ik mis de consistentie van hun online video aanwezigheid. Als ik alleen al naar de twee kanalen kijk, die ze op YouTube hebben, is de presentatie nog erg verschillend en wordt mij als gebruiker niet voldoende kenbaar gemaakt welke content / beleving ik waar kan vinden en wat de waarde voor mij is van het kanaal waar ik me op bevind. Daarnaast is de koppeling tussen alle verschillende media, naar mijn mening, nog te beperkt. Op YouTube is niet altijd een link naar de facebook pagina of de website te vinden en de Facebook pagina’s zijn onderling niet gekoppeld. Mijn inschatting is dat Gary met zijn huidige strategie daar niet al te lang mee wacht.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...