Video13.10.2010

YouTube start auditieronde voor YouTube Symfonie Orkest 2011


YouTube kondigt vandaag een samenwerking aan met de AVRO, Het Koninklijk Concertgebouworkest,  Het Concertgebouw , het Rotterdams Philharmonisch Orkest, gerenommeerde Nederlandse conservatoria en sterren uit de wereld van klassieke muziek om het YouTube Symfonie Orkest 2011 te introduceren.

Amateurmusici krijgen hierbij de gelegenheid om hun muziekkennis en –ervaring met elkaar te delen onder begeleiding van een aantal van ’s werelds meest vooraanstaande klassieke artiesten. De musici die voor het YouTube Symfonie Orkest 2011 worden geselecteerd, worden uitgenodigd om deel te nemen aan een weekvullende muziektop in het Sydney Opera House in maart 2011. Deze week zal in het teken staan van oefeningen en master classes en eindigt met een gezamenlijk optreden onder leiding van dirigent Michael Tilson Thomas.

De aankondiging van nieuwe auditieronde volgt op het succes van het oorspronkelijke YouTube Symfonie Orkest, dat na duizenden muzikale inzendingen uit alle delen van de wereld, meer dan 90 finalisten uit 30 landen bijeen bracht voor een uitverkocht optreden in Carnegie Hall in april 2009.

De online auditieronde voor het YouTube Symfonie Orkest 2011 is gisteren van start gegaan en eindigt op 28 november 2010. Om voor deelname in aanmerking te komen, krijgen musici uit alle delen van de wereld de gelegenheid om auditievideo’s op basis van speciaal uitgekozen muziekstukken te uploaden waarin zij blijk geven van hun muzikale en technische kwaliteiten. Een nieuw element dit jaar is een tweede auditieronde voor solo-improvisatoren die geen klassieke instrumenten bespelen. Zij kunnen een video van een originele improvisatie uploaden op basis van de nieuwe compositie ‘Mothership’ van Mason Bates. Hiermee maken ze kans om hun eigen solo te spelen tijdens het uiteindelijke optreden.

Een jury van experts uit toonaangevende orkesten uit alle delen van de wereld maakt een selectie uit de inzendingen voor beide auditiecategorieën. YouTube-gebruikers krijgen van 10 december tot en met 17 december 2010 de kans om online hun stem uit te brengen op een van de halve-finalisten. De namen van de muzikanten die op basis van deze stemming worden uitgekozen, zullen op 11 januari 2011 op YouTube bekend worden gemaakt. De officiële wedstrijdregels voor inzendingen en een overzicht van veel gestelde vragen zijn te vinden op het kanaal van het YouTube Symfonie Orkest (youtube.nl/symfonie).

In maart 2011 zullen de uitverkoren muzikanten naar het legendarische operagebouw van Sydney worden gevlogen om deel te nemen aan een weekvullende muziektop met toonaangevende artiesten uit de wereld van de klassieke muziek, met als hoogtepunt een gezamenlijk optreden op 20 maart 2011. YouTube-gebruikers kunnen dit optreden rechtstreeks volgen via een live stream. Het YouTube Symfonie Orkestprogramma voor maart 2011 staat daarnaast in het teken van muziektraining. Zo zijn er online master classes in samenwerking met orkesten uit alle delen van de wereld en muzikale oefensessies voor Australische musici. Het programma heeft daarnaast ten doel om de creatieve toepassingsmogelijkheden van YouTube op het gebied van multimedia en samenwerking naar de wereld van klassieke muziek te brengen. YouTube wil het democratische karakter van internet inzetten om muzikanten uit alle delen van de wereld — van beginnende tot beroepsmuzikanten — de gelegenheid te bieden om in het Sydney Opera House te spelen.

Willemijn Maas, Algemeen Directeur AVRO: “Het YouTube Symfonie Orkest heeft zich vorig jaar wereldwijd bewezen als een ongekend succes. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we als AVRO wederom deelgenoot zijn van dit inspirerende initiatief. Het project verbindt een grote groep jonge musici en sluit naadloos aan op onze ambitie nieuw en jong publiek met klassieke muziek te bereiken. Ik hoop dat we het succes van vorig jaar kunnen evenaren en via onze verschillende platformen veel Nederlands talent kunnen aandragen voor het YouTube Symfonie Orkest 2011.”

Het Concertgebouw ondersteunt dit initiatief van harte. Het brengt de schatten van de klassieke muziek voor talloze mensen, musici en luisteraars, dichtbij. Jonge musici krijgen de kans om op te treden in een van de meest magische zalen van de wereld en luisteraars van over de hele wereld kunnen daar live getuige van zijn”, aldus Simon Reinink, Algemeen Directeur van Het Concertgebouw.

Het Koninklijk Concertgebouworkest vindt het YouTube Symfonie Orkest een prachtige uitdaging voor jonge amateurmusici en beginnende muziekprofessionals waarmee zij ervaring kunnen opdoen met het inspirerende samenspel in orkestverband”, aldus David Bazen van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Yannick Nézet-Séguin, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: “Optreden op het podium van het geweldige Sydney Opera House, in een orkest met musici van over de hele wereld, terwijl de hele wereld kijkt en luistert – die kans krijg je niet ieder jaar. Het YouTube Symphony Orchestra is een schitterend bewijs dat muziek mensen samenbrengt en grenzen wegneemt. Letterlijk iedereen die een instrument bespeelt kan meedoen. Grijp die kans!

Dirigent en artistiek adviseur Michael Tilson Thomas: “We willen kijken hoe we de 1.200 jaar lange traditie van klassieke muziek binnen de wereld van moderne technologie kunnen introduceren en nagaan wat dit zal betekenen voor de functie en traditie van klassieke muziek. Het YouTube Symfonie Orkest in Carnegie Hall vormde de eerste stap in dit proces. Het YouTube Symfonie Orkest 2011 in het Sydney Opera House is de volgende stap in ons streven om klassieke muziek buiten de oefenruimte en concerthal te brengen en contact te zoeken met een wereldwijd publiek.

Wij vinden het enorm inspirerend dat het YouTube Symfonie Orkest een vervolg krijgt”, aldus Anoek Eckhardt, woordvoerder van YouTube in Nederland. “Dit is een magische manier om met mensen in contact te komen en hen te inspireren. Afgelopen jaar hielpen wij om de spelregels van een hele branche drastisch te wijzigen, en creëerden we een digitale ontmoetingsplaats voor klassieke muzikanten uit alle delen van de wereld. In 2011 willen we verkennen met welk enthousiasme de online muziekgemeenschap, klassiek en anderszins, op basis van dit project samenwerkt om iets werkelijk unieks te creëren.

...

Verder lezen over Music

PlayStation: The Concert volgend jaar in Ziggo Dome

Sony, RoadCo Entertainment, GEA Live en Friendly Fire hebben vandaag PlayStation: The Concert aangekondigd. Een liveoptreden dat de meest iconische videogamesoundtracks ten gehore gaat brengen. Het moet een ervarging worden met meeslepende muziek en een adembenemende visuele productie.

Gaming15.10.2024

PlayStation: The Concert volgend jaar in Ziggo Dome

Snoop Doggs nieuwe videoclip is volledig AI: oordeel zelf

Rapper en Olympische Spelen-ganger Snoop Dogg heeft de eerste grote muziekclip gemaakt die helemaal is gemaakt met AI.

Artificial Intelligence03.10.2024

Snoop Doggs nieuwe videoclip is volledig AI: oordeel zelf

Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis

Vitamine Buiten: als je een kind hebt, dan kun je dit nummer wel dromen. Spotify wil je helpen hem uit jouw luistergeschiedenis te houden.

Online13.09.2024

Ouders, kinderliedjes blijven straks uit je Spotify-geschiedenis

8 momenten van de MTV VMA’s 2024 die je niet wil missen

De MTV-awardshow die vaak de tongen losmaakt was gisternacht te zien en dat was weer een kleurrijk geheel. Deze 8 momenten mag je niet missen.

Entertainment12.09.2024

8 momenten van de MTV VMA’s 2024 die je niet wil missen

Dit zijn de Bowers & Wilkins Pi6 en Pi8 True Wireless in-ear hoofdtelefoons

Audiomerk Bowers & Wilkins heeft 2 nieuwe hoogwaardige True Wireless in-ears, de Pi6 en Pi8, uitgebracht. Met een nieuw design en volledig herziene mechanische, elektronische en geluidsontwerp zijn dit de meest comfortabele, volledig uitgeruste en best klinkende in-ear hoofdtelefoons van Bowers & Wilkins ooit.

Gadgets05.09.2024

Dit zijn de Bowers & Wilkins Pi6 en Pi8 True Wireless in-ear hoofdtelefoons

Spotify Daylist nu ook beschikbaar in Nederland

Gedurende de dag verandert je stemming wel eens, en daarmee ook de muziek waar je op dat moment naar wilt luisteren. Misschien heb je ‘s ochtends tijdens je ontbijt of een kop koffie zin om klassiek te luisteren, terwijl je ‘s middags door de woonkamer danst op beats van Tiësto. Spotify helpt je om de perfecte muzikale dag te hebben met veel variatie.

Entertainment04.09.2024

Spotify Daylist nu ook beschikbaar in Nederland

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Dit weekend heeft Mysteryland wederom zijn positie als voorloper in de festivalwereld bevestigd met een adembenemende en ongekende eindshow die bezoekers sprakeloos achterliet. Deze unieke show, ontwikkeld in samenwerking met BUD en TWOFIFTYK DRNS, integreerde 600 drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang samen in een perfecte choreografie die de grenzen tussen realiteit en virtualiteit liet vervagen.

Entertainment03.09.2024

Mysteryland sluit af met een spectaculaire show: 600 drones verlichten de hemel

Eindshow met drones, vuurwerk, 3D-video, licht, muziek en zang
Spotify Shuffle is bij sommige mensen stuk

De shuffle is een leuke dans, maar als Spotify niet goed shuffelt, dan is dat een stuk minder prettig. Er lijken meer problemen mee te zijn dan ooit tevoren.

Online23.08.2024

Spotify Shuffle is bij sommige mensen stuk

Verder lezen over YouTube

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

Weet je het Lite-abonnement van YouTube nog? Hiermee kon je tot vorig jaar voor maar 6,99 euro YouTube kijken zonder reclames.

Video18.10.2024

YouTube test weer Lite-abonnement, maar juich niet te vroeg

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Als AI je stem kan nadoen voor het inspreken van een advertentie dan is dat natuurlijk heel handig: scheelt je werk. Maar dan moet je wel weten dat het gebeurt.

Artificial Intelligence15.10.2024

YouTubers boos omdat hun stemmen worden gestolen door AI

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

YouTube is veel bezig met Shorts: recent heeft het bijvoorbeeld een picture-in-picture-modus toegevoegd en nu wordt het dus mogelijk om niet meer shorts van maar 60 seconden te maken: maar juist van drie minuten.

Video04.10.2024

Alle nieuwe YouTube-video’s korter dan 3 minuten heten Shorts

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube Premium wordt zowel voor solo-gebruikers als Family-afnemers duurder. Het geldt bovendien niet alleen voor YouTube Premium.

Video20.09.2024

Eén van de meest gepushte streamingabonnementen wordt duurder

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

YouTube wil meer de social media-kant op. Het introduceert Communities, een soort Facebook-groepen voor kanalen.

Social Media19.09.2024

YouTube wordt met Communities nu echt een social medium

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

Al een nummer van fake-Drake gehoord? Reden voor het platform om nieuwe tools te introduceren om deepfakes te herkennen en tegen te werken.

Artificial Intelligence06.09.2024

Wat YouTube doet om AI-na-apers tegen te gaan

YouTube probeert minder schadelijk te zijn voor tieners: geen video’s over uiterlijk

YouTube hoopt ermee te voorkomen dat jongeren doomscrollen en urenlang video’s kijken waar ze psychische problemen door krijgen of deze verergeren.

Video05.09.2024

YouTube probeert minder schadelijk te zijn voor tieners: geen video’s over uiterlijk

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie

Huawei en Discovery Channel hebben een speciale documentaireserie gemaakt over de toepassingen van moderne technologieën in ons dagelijks leven, getiteld 'Being Digi-Sapiens'. In drie afleveringen reist de Zweedse techblogger, robotica-expert en YouTuber Simone Giertz door vijf Europese landen om te laten zien hoe technologie ons dagelijks leven verandert. Ze maakt digitale innovaties toegankelijk voor een breed publiek, waardoor deze vooruitgang herkenbaar wordt.

Tech in Asia25.07.2024

Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie