Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Deze week introduceert Mobillion, na een aantal weken in bèta te hebben gedraaid, een nieuw online videoplatform voor wat zij zelf noemen het professioneel verzamelen, publiceren, verspreiden en beheren van online video’s. Het heet Uvid en moet verder gaan dan de bekende videoplatformen als YouTube en Vimeo. Zo is het, naast de standaard hoge beeldkwaliteit, mogelijk om een volledig geintegreerde white-labelled videowebsite te maken met meer controle over de video content. De standaard versie is gratis, maar Mobillion biedt ook een Pro-versie aan voor professionals. 7 vragen aan Carlo van Herwaarden, new business developer bij Mobillion het bedrijf.
Wie gaan er Uvid gebruiken?
Niet iedereen heeft behoefte aan Uvid. Uvid is geen vervanger van Youtube en Vimeo. Wanneer bereik je belangrijkste drijfveer is dan moet je niet bij ons zijn. In tegenstelling tot Youtube zijn wij geen uitgever die geld verdient aan het plaatsen van advertenties rondom jouw content. Wij zetten jouw video’s nergens neer, dat moet je zelf doen.
Jij bent als eigenaar van de video zelf de uitgever. Het Uvid model is geschikt voor iedereen die niet uit de voeten kan met het “advertentie” model en zelf meer controle wil over zijn eigen content. Bij Youtube is het allemaal gratis omdat zij, door het plaatsen van advertenties, verdienen aan jouw content. Bij Uvid betaal je
voor bandbreedte maar blijft wel zelf de baas. We hebben wel een Uvid Free account waarbij je 1 GB per maand gratis krijgt. Je hebt dan echter niet de mogelijkheid om video in HD kwaliteit en mobiele formaten te publiceren.
Wat maakt jullie product anders dan diensten als Vimeo en Dik.nl?
Het model van Vimeo met hun plus dienstverlening tegen betaling lijkt wel een klein beetje op Uvid. Aan de andere kant is Vimeo ook weer een uitgever. Dik.nl is iets heel anders. Dik haalt filmpjes uit diverse bronnen en brengt deze samen in een widget op basis van een zoekterm. Dik doet niet aan conversie, hosting, beheer en streaming van deze clips. Die clips staan bij “de uitgevers”.
In tegenstelling tot de meeste andere video diensten zijn wij volledig gericht op het makkelijk kunnen integreren van video in jouw eigen website. Wanneer iemand zelf met video aan de slag wil, maar zelf niet de
mogelijkheden, de capaciteit of het geld heeft voor de ontwikkeling van een eigen platform dan is Uvid geschikt. Je krijgt van ons de tools om jouw eigen video’s makkelijk te integreren in je eigen website. Dit kan
bijvoorbeeld met de kant en klare widgets voor videoplayers en toplijstjes. Wanneer je programmeer ervaring hebt kun je aan de slag met de Uvid Api. Je kunt video dan naadloos integreren in je eigen community, website of web applicatie. Als je een beetje handig bent bouw je in een middag je eigen Youtube.
Is de player straks te embedden?
Jazeker dat kan op een paar verschillende manieren. Je kunt een widget aanmaken met een video en bijvoorbeeld reacties van gebruikers. Als je het wil kan je ook de kijkers ook de mogelijkheid geven om video’s door te plaatsen naar websites (embed code) of via één klik naar Hyves. En dan hebben we nog de mogelijkheid om te embedden met de Uvid Api voor ontwikkelaars.
We zien dat als we players gebruiken die niet door de iPhone worden ondersteund gebruikers zeer teleurgesteld reageren als zij berichten in onze mobiele applicatie bekijken. Hoe is dat dat Uvid?
Wij hebben voor het web een een door onszelf ontwikkelde Uvid player die gebruik maakt van Flash. Deze doet het inderdaad niet op de iPhone. Uvid biedt echter wel ondersteuning voor de iPhone. Gebruikers van Uvid kunnen zelf bepalen of er ook een iPhone versie van de video moet worden aangemaakt. Je krijgt daarbij een link en een thumbnail afbeelding van de video die gebruikt kan worden in een iPhone website of applicatie. Na klikken op de link wordt de stream geopend in de iPhone videoplayer.
Voor ons het een reden om dan zo’n player niet toe te passen. Is dat niet een risico voor jullie applicatie als deze dus niet 100% compatible is?
Geen enkele applicatie is 100% compatible, je moet per platform kijken wat kan en logisch is om aan te bieden.
We hebben nog geen idee over jullie pricing maar jullie hebben ongetwijfeld onderzocht wat een gebruiker maximaal wil betalen. Hoe groot verwacht je dat jullie markt is?
Wij hebben inderdaad onderzoek gedaan naar prijzen. We hebben echter niet onderzocht wat een gebruiker maximaal wil betalen. De Uvid tarieven zijn direct gekoppeld aan de verbruikte bandbreedte, daarop betalen gebruikers nog iets voor het gebruik van het Uvid systeem.
Wij verwachten dat de markt vrij groot is. Er zijn steeds meer bedrijven bezig met online video, deze bedrijven kunnen vaak niet uit de voeten met gratis aanbieders zoals bijvoorbeeld Youtube. De integratie mogelijkheden zijn hierbij vaak te beperkt en alle “extra” uitingingen van Youtube rondom een video tasten het professionele karakter van deze bedrijven (of veeleisende particulier) aan.
Ook is er een steeds groter markt voor aanbieders van video voor zakelijke en trainingstoepassingen waarbij de eigenaar niet wil dat de content door iedereen zomaar bekeken kan worden.
In Nederland lanceren is leuk maar kunnen jullie niet veel beter je biezen pakken en in “the Valley” gaan zitten?
Goed idee, we zijn echter erg gehecht aan de Hollandsche bodem en een aantal medewerkers vindt het woon-werk verkeer dan te lang worden. Lanceren in Nederland is lastig, nieuwe initiatieven worden hier zelden met open armen ontvangen en iedereen heeft altijd direct zijn mening klaar over wat er ontbreekt en beter zou moeten. Wat dat betreft is de mentaliteit in andere landen richting nieuwe producten vaak een stuk positiever. Daar wordt vooral gekeken naar wat een nieuw product wel kan en minder naar de
tekortkomingen. Een product is nooit af en je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Uiteindelijk kun je niet alle wensen en features in één product proppen en zeker niet in versie 1. Je moet keuzes maken.
Nu is Uvid alleen in het Nederlands beschikbaar. De aankomende maanden zal Uvid ook in de Engelse taal beschikbaar komen zodat de dienst ook in het buitenland afgenomen kan worden.