Martijn Steinpatz schrijft al jaren over games en speelt ze nog veel langer. Wil meer dan alleen standaard artikelen schrijven.
Microsoft heeft vandaag tekst en uitleg gegeven over de grootste vragen die gamers over de Xbox One hadden. Al maanden gonsden er geruchten op het internet over altijd online moeten zijn, tweedehands games en de privacyproblemen met Kinect. Op hun website geeft de consolegigant duidelijkheid over hun plannen. Veel rust krijgt Microsoft echter niet. Journalisten en gamers hebben zware kritiek.
Microsoft bevestigde vandaag dat gamers inderdaad een internetverbinding moeten hebben om met de Xbox One te kunnen spelen. De console hoeft echter niet permanent online te zijn. Eens per 24 uur is voldoende voor updates en te controleren of je nieuwe spellen hebt gekocht, verkocht of uitgeleend. Een kabelverbinding is eveneens niet nodig. Gebruikers kunnen zich ook via een mobiele verbinding aanmelden. De multinational meldt verder dat een breedband snelheid van 1.5Mbps genoeg is.
De voordelen volgens Microsoft zijn een machine waar je niet hoeft te wachten op updates. Verder heb je na installatie geen discs meer nodig om je games te spelen. Een digitale kopie wordt opgeslagen in de Xbox One en de cloud server. Hierdoor kan je games delen met vrienden en familie zonder dat je de doos mee hoeft te nemen. Je kan ook op een andere Xbox One inloggen onder je eigen account en daar verder te gamen. Daarvoor moet je wel na een uur opnieuw online aanmelden.
Tweedehands, huren en lenen
Hoe zit het met tweedehands games? Is er nog een markt op de Xbox One? Hier wordt het gladjes. Microsoft vraagt geen vergoeding voor het spelen van een gebruikte titel en wat hun betreft kan je ze gewoon verkopen. De toestemming schuiven ze echter door naar de uitgevers. De Xbox One is zo ontwikkeld dat EA, Activision, etc. bepalen of spellen worden doorverkocht, wat de voorwaarden zijn en of er een extra vergoeding aan vast zit. Tevens heeft Microsoft het over ‘participating retailers’, of het bedrijf daarmee bedoelt dat winkeliers zich moeten registreren is onduidelijk.
Ook bij het ruilen of uitlenen van games zit er iets opmerkelijks. Microsoft vraagt hier eveneens geen vergoeding voor. Wel mag je enkel games weggeven aan mensen die minstens dertig dagen op je friendlist staan. Ook mag een game slechts een keer worden gegeven. Tot dus ver is hier weinig op aan te merken. Microsoft meldt alleen dat het niet mogelijk is om tijdens de lancering te lenen of te huren. Wanneer het wel kan wordt nog uitgezocht met de partners. Hoelang dat gaat duren en wat het gaat inhouden blijft daardoor onbekend.
Kinect
Tenslotte was er nog Kinect. Niet iedereen is gelukkig met het feit dat het apparaat altijd aan blijft. Een camera die kan registreren wat er in de woon- of slaapkamer gebeurt vinden veel mensen een inbreuk op hun privacy. Microsoft verzekert dat een sluimerende Kinect enkel op de woorden ‘Xbox On’ reageert. Offline neemt hij dus niets waar. De Xbox One zorgt er verder voor dat alle opgenomen gegevens niet zomaar online verschijnt. Pas na jouw explicite toestemming deelt hij pas data.
Het andere vermoeden was dat op de nieuwe Xbox alles via Kinect zou lopen. Nee, zegt Microsoft, aan de hand van de installatie bepaal jij hoe intensief je het apparaat wil gebruiken. Gamers hoeven niet hun stem te verheffen als ze er geen zin in hebben. Met de controller kunnen ze nog steeds door het menu navigeren. ‘Xbox off’roepen hoeft ook niet. Het apparaat heeft een aan- en uitknop. Het bedrijf wijst er wel op dat je met de Kinect sneller af bent.
Inmiddels barst de kritiek los. Tom Bramwell van Eurogamer vindt dat Microsoft het games verzamelen ‘de nek omdraait’. ,,Under Microsoft’s new rules, we are no longer building a collection of games – we are building a collection of loans that may be recalled from us at any time, leaving us with nothing but distant memories.” Wanneer zeggen gamers genoeg is genoeg, vraagt Luke Plunkett van Kotaku zich af. Wat de reacties van de gamers zelf zijn kunnen we wel raden.
Microsoft heeft al een pittig half jaar achter de rug, de komende zes maanden lijken alleen maar heter te worden. Anderzijds zijn de meest controversiele zaken over de Xbox One nu bekend. Gamers kunnen nu flink uitrazen en over een half jaar de zaak accepteren. Een serie goede titels zou in ieder geval helpen. Daar komt bij dat niemand precies weet wat de strategie van Sony is. Ze zeggen de tweedehands markt te steunen, maar Microsoft zegt dat ook. Het blijven in ieder geval spannende tijden.
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024
5 handige programma’s voor online samenwerken
Verder lezen over Xbox One
Gaming05.05.2023
Xbox: een tragedie dat we de Xbox One-generatie hebben verloren
Gaming13.01.2022
Xbox One wordt niet meer gemaakt, PlayStation 4 wel
Technology02.06.2021
Oeps: Dolby Vision en Atmos helemaal niet exclusief voor Xbox
Technology02.06.2021
KPN komt met nieuwe extra voor Xbox-gamers
Gaming21.05.2021
Is Xbox One een flop geworden, of toch een succes?
Gaming13.12.2019
Nieuwe Xbox heet Xbox Series X en meer Game Awards-nieuws
Gaming15.11.2019
X019: Microsoft xCloud naar pc en meer Xbox-nieuws
Gaming04.05.2019