Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Niet alleen gaan er steeds meer verschillende bedrijven naar de ruimte, er doen ook steeds meer landen mee. Tenminste, helemaal naar de ruimte gaan is helaas voor Zuid-Koreaanse eerste ruimteraket mislukt.
Zuid-Koreaanse raket
Vandaag lanceerde Zuid-Korea zijn eigen raket. Het was voor het eerst dat het land zijn eigen raket volledig zelf lanceerde. De lancering was geen proef, maar dat was wel het doel van de raket. Het idee was dat de raket een satelliet naar een specifieke baan om de aarde bracht, maar dat heeft hij niet gehaald.
Nuri, zoals de KSLV-II-raket wordt genoemd, lanceerde goed. Binnen een paar minuten was hij al 600 kilometer hoog. Het is ook een flink ding, want in totaal is de raket 47 meter lang. Er is tien jaar aan gewerkt en de kosten zijn hoog opgelopen: Nuri kostte ongeveer 1,5 miljard euro. Hoewel het doel niet helemaal is gehaald, is het wel een hoogtepunt voor de Zuid-Koreanen om eigenhandig succesvol een raket te lanceren. Zelfs de president van het land, Moon Jae-in, keek vanuit Naro mee. Naro is het ruimtecentrum waarvandaan Nuri vertrok.
Problemen op het ISS
Het is Nuri dus alleen niet gelukt om die raket in die baan om de aarde te krijgen, iets dat Noord-Korea jaren geleden wel lukte. Wat er precies verkeerd ging met de missie, dat moet nog worden uitgezocht. Deze week ging er al eerder iets mis in de ruimte: het ISS werd verplaatst omdat de een Russisch ruimtevaartuig dat gedockt was zomaar uit het niets gas gaf. Klinkt bekend? Klopt: de Nederlandse robotarm die naar het ISS werd gebracht in juli, werd ook met een Russisch ruimtevaartuig gebracht, dat exact dezelfde spontane actie deed. Dat is even flink schrikken voor de bemanning van het ruimtestation.
Hoewel het voor Korea een kleine tegenvaller is dat het doel van de missie niet is gelukt, is het land wel te spreken over de lancering zelf. Die verliep heel goed. Het is en blijft natuurlijk altijd ergens wel een experiment als het gaat om de ruimte. Het is nog steeds nieuw en er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren. Het is alleen een flinke domper op die tien jaar werk die er is verzet om het gevaarte van 47 meter realiteit te maken. Aan de andere kant is dat goed gelukt en wie weet wat er nog voor oplossing wordt gevonden om dan toch die satelliet in die baan te krijgen.
Verder lezen over Space
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Verder lezen over Wetenschap
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesOnline27.09.2024