Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Mocht je vandaag of morgen last krijgen van storingen met de GPS van je telefoon of navigatie, ga dan niet meteen je provider of de hulpdiensten bellen. De kans bestaat namelijk dat de aarde vandaag de gevolgen gaat ondervinden van een geomagnetische storm die veroorzaakt wordt door gasexplosies op de zon. Deze zonnestormen kunnen, als ze de atmosfeer van de aarde raken, voor nogal wat problemen zorgen. Eerder dit jaar zorgde het onstuimige ‘ruimteweer’ al voor problemen. Zo verloor Starlink tientallen satellieten die min of meer uit hun baan geblazen werden.
Zonnestormen kunnen nogal wat problemen veroorzaken
De zonnestormen zorgen bij ‘contact’ met de atmosfeer voor magnetische velden. Die kunnen niet alleen de baan van satellieten, zoals die van Starlink, GPS-systemen en weersatellieten verstoren, maar het magnetisme kan ook de communicatie van deze satellieten (tijdelijk) onmogelijk maken. Ofwel, hou daar dus rekening mee wanneer je GPS navigatie raar doet.
Wanneer deze zonnestormen de aarde raken dan kunnen magnetische velden ontstaan die de werking en communicatie van satellieten (tijdelijk) onmogelijk maken. Bij extreem ‘ruimteweer’ is het zelfs mogelijk dat deze magnetische velden het stroomnet verstoren.
Lastig te voorspellen
Zoals het weer zelf, zijn ook de kracht en baan van zonnestormen, lastig te voorspellen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat deze ‘ruimtewinden’ zich met duizelingwekkende snelheden kunnen voortbewegen. En dan hebben we het niet over windkracht 10 of orkaankracht (meer dan 160 km/h), maar over snelheden van honderden meters per seconde, ofwel vele honderden tot zelfs duizend(en) kilometers per uur.
Daarbij komt ook dat er in de ruimte geen weersatellieten zweven die zich bezighouden met het voorspellen van zonnestormen. We zien ze wel aankomen, maar pas als ze onderweg zijn. Aanwijzingen voor de komst van een zonnestorm zijn er wel, doordat de activiteit van het oppervlak van de zon gemonitord wordt.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024