Technology11.12.2024

Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt


Na een debat in de Eerste Kamer ziet het er slecht uit voor mensen met zonnepanelen die de salderingsregeling graag willen houden. De regeling wordt waarschijnlijk per 2027 afgeschaft, omdat het te veel kost.

Salderingsregeling

De kosten die de overheid heeft aan de salderingsregeling zijn 665 miljoen euro per jaar. In de Tweede Kamer werd er daarom al gekozen voor een afschaffing van de regeling. Wel komt er iets in de plaats: energieleveranciers moeten minimaal de helft van de stroomprijs van dat moment vergoeden voor energie die wordt teruggeleverd. Daarnaast mag terugleveren ook geen extra kosten meer met zich meebrengen. Althans, tenzij de energieleverancier kan bewijzen dat de kosten een direct resultaat zijn van de teruglevering.

Toch is het nog afwachten of het echt uitdraait op een volledige stop van de salderingsregeling: GroenLinks/PvdA is samen met SP en Partij voor de Dieren tegen het stopzetten, mede omdat zonnepanelen nu ook interessanter zijn voor huurders en mensen met een minder hoog inkomen. Echter is er iets waardoor die salderingsregeling moet stoppen en dat de overbelasting van het elektriciteitsnet. Zo hoopt de regering te zorgen dat mensen hun zelf opgewekte energie gaan gebruiken. 

Maar een van de moeilijkheden daaraan is dat mensen om dat bijvoorbeeld ‘s avonds te kunnen gebruiken moeten investeren in een thuisbatterij. Dit zijn vaak relatief dure apparaten die je niet zo snel terugverdiend. Bovendien komen die met nog een probleem, namelijk dat een thuisbatterij vaak relatief weinig energie kan opslaan. Ook kunnen accu’s stroom terugleveren aan het net, maar als dit in een keer gebeurt, ontstaan er alsnog extreme pieken en is de overbelasting van het stroomnet niet geholpen.

Zonnestroom

Op papier klinkt het heel goed, een batterij waarin je je zelf ‘gevangen’ energie opslaat, die je vervolgens bijvoorbeeld ‘s avonds kunt gebruiken om het NOS-journaal te kijken of een serie op Netflix. Het voelt heel zelfvoorzienend en dat klinkt perfect, maar in de praktijk blijken er dus toch wat problemen bij te komen kijken. Tegelijkertijd zal het stoppen van de salderingsregeling ervoor zorgen dat minder mensen zonnepanelen aanschaffen, waardoor het mogelijk ook weer niet zo’n stormloopt als het gaat om batterijen die terugleveren. Daar hebben we immers wel eerst veel huishoudens met zonnepanelen en batterijen voor nodig.

Het belooft nog wat te worden in 2027, maar de onrust die er nu is, lijkt zijn weerslag al te hebben op de verkopen van zonnepanelen. Vorig jaar waren ze nog hot, maar dit jaar melden leveranciers al dat zonnepanelen veel minder worden aangekocht. Maar of dat nu positief of negatief is voor het te krappe stroomnet, daarover zijn de meningen overduidelijk verdeeld.

 

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Duurzaamheid

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Ben jij ook alweer op zoek naar leuke cadeaus voor de feestdagen? Het vinden van een cadeau dat zowel origineel als passend is, kan best een uitdaging zijn. Om je te helpen, hebben we een lijst samengesteld met de 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom. Deze cadeaus zijn veelzijdig en gegarandeerd een succes!

Lifestyle09.12.2024

De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Je krijgt van je provider een berichtje dat je kunt verlengen. Leuk! Misschien ga je, omdat je dat nu eenmaal zo gewend bent, meteen op zoek naar een mooi nieuw toestel. Maar is een Sim Only niet eigenlijk iets beter? Dit is waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is.

Mobile02.12.2024

Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

Je kunt straks nog langer met bepaalde dieselbedrijfswagens in het zero-emissiegedeelte van de stad rijden. 

Automotive25.11.2024

Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij