Het was even een periode van zonneconjunctie, waardoor er een tijdje geen contact was met de apparatuur op Mars. Maar dat is inmiddels weer hersteld en zo hebben we een twaalf uur durende opname gekregen van de marsrover Curiosity, zodat je kunt zien hoe een dag op Mars eruit ziet.
Ja, twaalf uur is op Mars een dagje: de zon gaat op en weer onder in de video die de marsrover stilstaand wist te schieten. Normaal rijdt hij rond over het rode gesteente, maar in verband met de zonneconjunctie ging dat even niet door. Het verstoort namelijk de communicatie en dat maakt het een te groot risico om de rover eropuit te laten gaan. Zo’n conjunctie vindt eens in de twee jaar plaats en hierbij staat de zon dan tussen aarde en Mars, waardoor de apparatuur twee weken ‘vrij’ heeft.
Maar dus niet helemaal, zo blijkt. Curiosity heeft gewoon opnames gemaakt: superleuk. Op 8 november filmde hij de dag op Mars. Nu zien we dus niet echt hoe zijn normale dagen op Mars eruitzien: hij rijdt normaal rond en staat niet alleen maar in de parkeerstand, maar je ziet wel hoe van begin tot eind een dag eruitziet vanuit een standpunt, en om eerlijk te zijn is dat een beauty. Het blijft een technologisch wonder dat we dit in zo’n goede kwaliteit kunnen ontvangen en bekijken, maar ook Mars zelf is gewoon prachtig om te zien. Een dag op een andere planeet. Een dag die daar dus de helft is van die van ons.
Het is jammer dat de beelden zwart-wit zijn, maar dat komt omdat hiervoor Hazcams werden gebruikt en die zijn er om goed weer te geven hoe hobbelig het terrein is, voor als de rover rijdt. Je moet dus zelf het oranjerode gesteente erbij denken, dat heeft NASA niet voor ons ingekleurd (zoals het wel doet met bijvoorbeeld de beelden van James Webb, die natuurlijk stilstaand zijn). Ook moet je er wel wat stof afdenken: NASA waarschuwt dat de lenzen niet bepaald schoon zijn en er dus enorm veel stof op zit. Dat gebeurt nu eenmaal wanneer de rover rondrijdt op de planeet. Het is inmiddels een vrij flinke laag van 11 jaar aan stof, dus het is nog een wonder hoeveel Mars er nog te zien is.
Ook is er geen sneeuw te zien: de zonsondergang is voor camera’s gewoon nogal een uitdaging, waardoor ze bijgesteld worden en de realiteit dan net even anders weergeven. Ook is er een zwarte vlek te zien: het is geen ufo, geen zwart gat, het is gewoon een kosmische straal: dat heb je weleens, als je op de rode planeet woont. Oke, je weet nu alles wat je moet weten: tijd om te kijken naar de toch heel indrukwekkende beelden.