12.05.2021
Technologie

​Zo maak je wel mooie smartphonefoto’s van je kat

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Er is een reden dat er zoveel kattenfilmpjes online staan: katten doen zulke gekke dingen als je alleen al een foto wil maken. Het is niet te doen, dus slaan we maar aan het filmen. Zo zorg je dat je toch nog mooie smartphonefoto’s maakt van je kat.

Lekker knisperen

Helemaal een garantie is het niet, je hebt natuurlijk alsnog te maken met een bewegend -en soms enorm nieuwsgierig- dier. Sommige katten vinden het ook vervelend om te worden gefotografeerd, al is dat meestal omdat je dan simpelweg met je toestel te veel in hun aura komt. Als je hoopte dat dit artikel je kon vertellen hoe je zorgt dat je kat stil blijft zitten, dan hebben we slecht nieuws voor je. Er is immers geen dier zo eigenzinnig als een kat. Je kunt natuurlijk wel het een en ander proberen met snoepjes of iets knisperends, maar uiteindelijk is het vooral de tech die zijn best moet doen om het vrije beest goed te kieken.

De beste omstandigheid om je kat -of welk object dan ook- op de foto te zetten, dat is bij goed licht. Het hoeft niet zonovergoten te zijn, want dan krijg je juist weer meer kans op fletse foto’s of foto’s met flares erin, maar een goede lichtval maakt al een heleboel verschil. Zorg ook voor een opgeruimde, nette omgeving: de kat springt er dan echt uit. In dit artikel zie je bijvoorbeeld een foto van een kat met heel veel kattenhaar op zijn mandje: dat is misschien wel realistisch, maar niet heel aantrekkelijk. Alles wat niet egaal is op de foto, leidt af van je schattige, knuffelige onderwerp.

Schram
Schram

De S van sluitertijd

De vraag is natuurlijk wel hoe je de vaak snel bewegende beestjes toch stilstaand op de foto krijgt. Dat doe je door te spelen met de sluitertijd, herkenbaar aan de ‘s’-aanduiding. Professionele fotografen gebruiken een sluitertijd van 1/1000s, maar 1/500s moet je ook al een heel eind brengen. Dit kun je vinden binnen de camerastand van je smartphone en dan meestal ‘Pro’. Zeker als je die sluitertijd hoger zet, heb je baat bij voldoende licht.

Specifiek als het gaat om katten, dan kun je het beste kiezen voor een foto op het oogniveau van het dier. Dan lijkt het beest niet kleiner dan hij eigenlijk is en krijg je gemiddeld meer kat op je foto. Wat ook handig is om te gebruiken, dat is de scherpstellingsmogelijkheid van je telefoon. Veel smartphones kunnen scherpstellen als je met je vinger op je onderwerp (de poes dus) tikt. Het heeft soms even tijd nodig, maar als hij eenmaal is scherpgesteld krijg je elke snorhaar er vlijmscherp op.

Moksie
Moksie

Een beetje geduld voor de beste kattenfoto

Het helpt om geduld te hebben. Van alle prachtige kattenfoto’s die je op social media (#happycaturday!) te zien krijgt, is dat echt niet de enige foto die op dat moment van die kat is genomen. Het is nu eenmaal een kwestie van veel kiekjes maken en hopen dat er wat moois tussen zit, in plaats van dat je het perfecte plaatje echt kunt plannen. Dat is aan de andere kant ook wel weer wat het zo leuk maakt om katten op de foto te zetten. Ze zetten je aan het denken: wat wordt hun volgende stap?

Tot slot is er één ding dat je absoluut niet moet doen en dat is met veel licht in de ogen van de kat schijnen. Dat is niet alleen heel vervelend voor het beest, je krijgt er vaak ook een soort alien-achtig effect mee. Dat komt omdat die mooie kattenogen zijn voorzien van allerlei truukjes om hun nachtvisie mogelijk te maken, truukjes die je letterlijk en figuurlijk aan het licht brengt door bijvoorbeeld met een zaklamp naar hun kop te schijnen. Even de andere kant opzetten dus. Nogmaals, al deze tips zijn zeker geen garantie dat Simba nu toch een keer goed wordt gekiekt, maar het helpt je in ieder geval met focussen op de kat in plaats van de camera.

Share this post