Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Zaden planten om te zorgen voor meer bijen is goed voor de biodiversiteit, maar er is meer dat je kunt doen. Als er iets een essentieel element is voor de variatie in leven op aarde, dan is het wel water. Je kunt nu helpen bij het verbeteren van de waterkwaliteit en dus de biodiversiteit. Win-win dus.
De kwaliteit van je drinkwater
Het gaat gaat niet direct om de kwaliteit van je drinkwater, maar wel indirect. Er blijken namelijk uit kleine wateren nooit monsters te worden genomen om de kwaliteit van het water vast te stellen. Dat terwijl die kleine wateren uitmonden in grotere wateren die wel voor ons drinkwater zorgen. Bovendien is het ook belangrijk voor de biodiversiteit dat de waterkwaliteit goed is.
De waterschappen zijn alleen verantwoordelijk voor de waterkwaliteit van grote wateren, maar hoe dat zit met beekjes en slootjes? Biotechnoloog Susanne Hagen zegt tegen Scientias: “Stel dat je twee slootjes hebt die uitkomen in een grote rivier. Het ene slootje is heel schoon. En het andere slootje is heel vies. Eenmaal in de grote rivier aangekomen, wordt het water uit het vieze beekje enorm verdund en is niet meer te achterhalen waar de vervuiling vandaan komt.”
Mest en rioolwater
Natuur & Milieu doet nu met ASN Bank en diverse waterschappen en stichtingen een oproep aan burgers om te helpen de kwaliteit van watertjes in de buurt te meten. Je kunt een meetkit gebruiken om te checken hoe het met de waterkwaliteit is. Er zijn twee kits beschikbaar: Superkit en Watermonstermeting. Je krijgt na aanvraag een kit thuisgestuurd, verzamelt dan een monster en stuurt die op met de post. In een onderzoekslab wordt dan vastgesteld hoe het ervoor staat. Dit iniatiatief vindt plaats voor de derde keer.
Wat wordt er nu precies gedaan met dat onderzoek? Hagen: “De grootste vervuilingsbronnen zijn mest en rioolwater. Om de vervuiling door meststoffen aan te pakken, heb je aangescherpte, landelijke regels voor het gebruik van mest nodig. Terwijl je voor de aanpak van riooloverstorten weer moet kijken naar een betere inrichting van de waterafvoer. Dat gaat buiten de waterschappen om. En om het nog lastiger te maken, vallen deze twee bronnen van vervuiling onder twee verschillende ministeries. Het is dus lastig. En het kost tijd. Straks hebben we meetresultaten waarmee we naar de ministeries kunnen en die – doordat ze door burgers verzameld zijn – ook laten zien dat burgers waterkwaliteit belangrijk vinden.”
Meetkit
Eerdere resultaten waren dat slechts 1 op de 5 watertjes die waren getest van goede kwaliteit waren. Dat was in 2020. Een heftige conclusie, want planten, vissen, insecten en vogels hebben dit water hard nodig. Kortom, help mee met het onderzoek, je bent er maar een paar uur aan kwijt. Je kunt hier een waterkit aanvragen. Er is ook een De Watermonstermeting is meer voor gezinnen en vindt vooral online plaats. En als je dan toch bezig bent, maak meteen even een selfie met een knuffelbeest voor #stopanimalselfies
Fotocredits: FrankWinkler
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024