Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Kunstmatige intelligentie: iedereen loopt ermee weg. Menig beroep probeert te kijken hoe het AI in kan zetten en dat is bij sommige beroepen makkelijker of meer voor de hand liggend dan andere. In de medische wereld wordt AI volop omarmd. Niet direct in de praktijk, maar wel in medisch onderzoek. We hadden het laatst al over AI en diabetes, waarin we aanstipten dat het ook een rol kan spelen bij het opsporen van kanker. Nu blijkt dat AI ook veel kan waarnemen als het gaat om je tong. Het kan zien of je bepaalde ziektes hebt aan de kleur van die spier.
De kleur van je tong
Ook de textuur en de vorm van je tong schijnen iets te kunnen tonen over je gezondheid. Onderzoekers hebben een algoritme gemaakt dat op basis van slechts een foto van je tong al kan aangeven of je leverproblemen hebt of diabetes.
Diabetes type 2 kan ook worden ‘gezien’ door AI door tien seconden naar je stem te luisteren, zoals we laatst al schreven, maar het kan dus ook diabetes ‘zien’ op een foto van je tong. De tong is volgens de Chinese geneeskunde een spiegel van de gezondheid en daardoor is het zo’n interessant lichaamsdeel voor onderzoekers. Dat weten we ook al jaren: als je een heel witte tong hebt, dan zou dat wijzen op bloedarmoede: iets dat ook op andere manieren te controleren is. Die manieren kosten echter wat meer moeite. Wat als je straks gewoon een app hebt die de foto van je tong kan analyseren en je tijdens het thuisdokteren vast wat advies kan geven?
Natuurlijk is dat een gevaarlijk iets: thuisdokteren, bij het woord alleen al gaan de alarmbellen rinkelen. Echter moeten we realistisch zijn: de gezondheidszorg heeft het op dit moment moeilijk. De druk is hoog, er is weinig tijd voor de patiënt en daardoor zou je denken dat alle kleine beetjes helpen. Als je ergens last van hebt, dan moet je zeker naar de huisarts gaan, maar als je in principe niet echt last hebt, maar toch wil checken of je een bepaalde ziekte hebt, dan kun je het als een soort apk’tje voor je lijf misschien wel doen via een app.
AI en de tong
De studie werd gedaan onder 50 patiënten met diabetes, bloedarmoede en nierfalen. Dat lijkt niet zoveel, maar de webcamfoto’s van hun tong werden vervolgens vergeleken met 9.000 tongfoto’s. Technologie kan snel verbanden leggen, maar dus ook zien wat er afwijkend is. Zo kon de kunstmatige intelligentie in 94 procent van de gevallen zorgen voor een accurate ‘lezing’ van de tong. Wordt er naar meer ziekten gekeken, 10 stuks maar liefst, dan is er alsnog een vrij hoge accuraatheid van 80 procent.
Vroeger was de medische wereld een plek van dure, grote apparatuur, maar steeds vaker worden techgadgets die we van dag tot dag gebruiken ook ingezet voor dit soort belangrijke zaken. Sommige doktoren gebruiken bijvoorbeeld gegevens uit smartwatches, terwijl anderen bijvoorbeeld hun patiënten contact op laten nemen voor kleine vragen via een portaal dat in een app geïntegreerd is.
Tech in de medische wereld
Het is tof om te zien dat technologie op deze manier zo’n behulpzame rol kan spelen, al hebben we -bijvoorbeeld bij Theranos- gezien dat het soms ook iets te snel gaat, zeker voor een werkveld dat traditioneel gezien langzaam -want voorzichtig- is met het omarmen van nieuwe technologie.
Maar zeker voor het helpen vaststellen of er een bepaalde ziekte aanwezig is, met een heel onschuldige foto die je zo kunt maken met je telefoon, kan technologie vandaag de dag al een handje helpen. Zo blijkt nu ook met de tongfoto’s, die ook veel welvaartsziekten kan vaststellen, waaraan de meeste mensen in het Westen overlijden. Wie weet wat dit kan betekenen voor de vroege behandeling van deze ziekten?
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Search01.11.2024
ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine
Artificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence30.10.2024
Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Mobile29.10.2024
Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone
Technology28.10.2024
Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement
Artificial Intelligence25.10.2024
Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers
Van Yahoo boy naar Yahoo botArtificial Intelligence24.10.2024
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Wetenschap
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesOnline27.09.2024