Soms is het zo simpel. Microsoft is bezig met een aantal nieuwe functies voor het meest gebruikte OS op de planeet en heeft daar wat over geschreven voor de mensen in het Insider-programma.
De interessantste daarvan is zonder twijfel Sets, zoals Microsoft het – nu nog – noemt. Het is een fancy naam voor tabs binnen Windows-vensters. Je kunt daarmee verschillende vensters of programma’s als setje (jaja) bij elkaar hangen en makkelijk switchen tussen de verschillende tabs.
Iedereen doet dat inmiddels ook met browsers (of ben ik de enige die altijd 30+ tabs heeft openstaan?) dus dat werkt prima. Het is ook een fantastische manier om bij een project verschillende programma’s en vensters met content te groeperen. Dat werkt veel beter dan alles los te hebben staan.
Het is niet allemaal goed nieuws: ten eerste worden niet meteen alle Windows apps gebruiksklaar gemaakt voor deze manier van werken. Alles dat onder het Universal Windows Platform valt werkt wel, maar bijvoorbeeld Office werkt nog niet op dit moment, al is Microsoft dat natuurlijk wel van plan op termijn, zoals je in de ‘vision’-video kunt zien.
‘Op termijn’ is sowieso wel een ding bij deze update, want we zijn nog wel even verwijderd van het moment waarop we dit allemaal mogen gaan doen. Zelfs de Insiders mogen nog niet met de functie spelen, op een geselecteerd aantal mensen na binnen het previewprogramma. Zo wil Microsoft goed kunnen vergelijken hoe goed het schakelen tussen apps werkt met en zonder de nieuwe functie. Jammer.
Een andere functie die er ook interessant uitziet is Timeline. Dat is een kruising tussen Time Machine en Community-functie voor Windows, maar dan in de zin dat je een (grafisch) overzicht krijgt van wat je de laatste uren, dagen en weken hebt gedaan en geopend. Dan kun je die selecteren en kun je verder “alsof je nooit weg was geweest” volgens Microsoft.
Je kunt daarmee dus ook makkelijk switchen tussen verschillende apparaten, want het werkt zelfs op Android-toestellen. Ook een gaaf idee, maar eerlijk? Niks is zo handig als die tabs. hopelijk duurt het niet zo lang als Microsoft zegt.
[Afbeeldingen © Microsoft]