Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Oude oorlogsfilms, daarin zie je het nog wel eens: morsecode. Maar hoe zit dat anno 2024? Wordt er vandaag de dag nog steeds morsecode gebruikt om te communiceren? In dit artikel zoeken we het uit. We beginnen meteen met een spoiler: morgen is de radiotelescoop in Dwingeloo er bijvoorbeeld volop mee bezig:
1835: Samuel Morse
Morse is enorm oud: in 1835 werd het ontwikkeld door de Amerikaan Samuel Morse en het idee is dat letters en cijfers worden omgezet in een soort taal waarbij signalen worden uitgezonden met tijd ertussen om zo verschillende letters uit elkaar te kunnen houden. Er zit als het ware een soort ritme in. Samuel vond het een goed idee om dit te gebruiken voor elektrische telegrafie: met zo’n apparaat stuurde je lichte stroomstoten door een kabel en een ander apparaat zette dat dan om in geluidssignalen.
Morse kwam met een reeks combinaties om zo letters, cijfers en zelfs leestekens te kunnen communiceren. Er waren zelfs lettercombinaties die een woord in morse waren, maar voor een zin stonden, zoals LIOUY, wat ‘Why don’t you answer my question?’ betekent. Dat scheelde weer geld, want telegrafisten moesten dit allemaal verwerken. En, ook grappig: TTYL (talk to you later) en FYI (for your information) zijn helemaal geen hippe chattaal: dit zijn afkortingen die linea recta uit de morse komen.
Elektrische telegrafie
Het feit dat we uitleggen wat elektrische telegrafie is zegt het al: dit wordt vandaag de dag niet meer gebruikt. Toch wordt deze op dat moment zeer innovatieve uitvinding wel degelijk gezien als de basis voor de digitale communicatie en het internet. Waar je immers bij morse de optie ‘aan’ en ‘uit’ hebt, heb je ook bij computers twee opties: 1 en 0.
De Internationale Morsecode wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt, mede omdat het vrij eenvoudig is. Het enige dat nodig is is een radiosignaal en dat kost weinig moeite. Bepaalde delen van het radiospectrum zijn zelfs nog altijd gereserveerd voor het morsesysteem, zodat er altijd een noodfrequentie is. De scheepvaart kan het bijvoorbeeld gebruiken, al wordt daarbij toch vaak een andere manier gebruikt om alarm te slaan.
Lichtmorse
Morseapparatuur is inmiddels niet meer nodig om te hebben, maar het werd lange tijd ingezet door marine en luchtvaart over de hele wereld. Dat scheelt weer een kostenpost. In Nederland wordt morsecode zelden gebruikt. Onze marine en luchtvaart heeft het buiten gebruik gesteld, mede omdat er directere, betere communicatiemiddelen bestaan. Hoewel, er schijnt bij de marine nog wel van lichtmorsecommunicatie gebruik te worden gemaakt. Dit zou zelfs de enige nog professionele manier zijn waarop de code in Nederland nog wordt gebruikt.
Hierbij wordt een soort lamp gebruikt zoals die in Gotham het Batsignal maakt, maar dan met een soort jaloezieën die je dan kunt openen en kunt sluiten, om al dan niet licht door te laten. En zo kun je dus ook een morsesignaal versturen. Hiermee kunnen twee schepen tot 15 zeemijl korte berichtjes overdragen. Waarom dat nog wel gebruikt wordt? Het is lekker lokaal: het bericht kan vrij privé worden overgebracht, in plaats van wanneer je dit via het internet doet en het onderschept kan worden. Ook zijn er momenten waarop de radio niet mag worden gebruikt en dan is dit een vrij analoge manier om je bericht over te brengen. In de luchtvaart zou er ook een morsecodevertaler in het systeem zitten, mocht de radio niet werken.
SOS in morse
Daarnaast wordt morsecode nog door amateur-radiomakers gebruikt, maar dat is meer als een hobby. Morsecode is dus eigenlijk niet echt meer in gebruik: immers zit het ook voor de veiligheid niet standaard op je smartphone, bijvoorbeeld. Toch blijft er één morsesamenstelling die eigenlijk iedereen weet of zou moeten weten: SOS. Het universele noodsignaal is in morse: …—… en je gebruikt het zonder pauze, aan elkaar. Dan weet je het maar.
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024