Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Ik hoor het jullie al vragen: “waarom zou ik in vredesnaam WiFi onderwater willen hebben?” Ten eerste: wie heeft hier nou WiFi onderwater gegoogeld, gij of ik? De vraag is echter volledig terecht, want onderwater heb je zeker op dit moment heel weinig aan je apparaten met touchscreen en als je een duikbril en perslucht op je lichaam hebt hangen zou je aandacht op alles behalve je smartphone moeten liggen. Het is echter niet alleen water dat WiFi-signaal tegenhoudt: rots, aarde, allemaal killing voor je WiFi-verbinding en in een tunnel wordt de noodzaak voor signaal al een beetje realistischer.
Lage frequentie
Daar moet iets op te verzinnen zijn en DARPA, de onderzoekstak van het Amerikaanse leger, heeft dat gedaan. Het probleem met WiFi is dat het signaal via radiofrequenties wordt verstuurd en daar zit een angel in: hoe hoger de frequentie, hoe moeilijker het is om door solide objecten heen te gaan. Daarom is bijvoorbeeld de 5Ghz modus op je router thuis wel sneller, maar reikt het signaal niet zo ver. Hoe lager, hoe makkelijker je dus door barrières kunt gaan zoals rots en (ook al is het niet solide) water.
DARPA denkt er uit te zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook een apparaat hebben dat functioneert. Het probleem is namelijk dat de frequenties die ze willen gaan gebruiken in ‘A Mechanically Based Antenna’ (AMEBA) van 1hz to 3khz en 3khz to 30khz uitzenden. Om die frequenties te kunnen produceren was tot nu toe nogal wat nodig: de installatie die hiervoor is gebouwd tijdens de koude oorlog om te kunnen communiceren met onderzeeërs was zo’n 800 hectare groot en stond vol met hoge antennes.
Overal praten
Helaas is de voortgang van de technologie (computers werden vroeger ook in vierkante meters gemeten) niet zo hulpvol voor deze specifieke techniek, omdat het genereren van die superlage frequenties moeilijk op kleine schaal te doen is. Er moeten dus nog even een aantal doorbraken op het gebied van scheikunde, engineering, materiaal en ontwerp gedaan worden en dan zijn we er bijna.
Waar leidt dat uiteindelijk toe? Een soort van primitieve berichtenservice die wel echt overal op of in de aarde werkt waardoor alle soldaten van de VS op elk moment met elkaar kunnen communiceren. Dat betekent dat er voor dat type communicatie geen enkele white spot meer bestaat. Waarom moeten we dat boeiend vinden? Omdat veel DARPA-uitvindingen zoals het internet en gps ook bij ons terecht komen. Wel dus nog even geduld AUB, terwijl we verbinding proberen te maken.
[Afbeelding © Kovalenko I – Fotolia]
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Verder lezen over WiFi
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Gadgets28.08.2023
Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben
Gadgets26.07.2023
Netgear Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayMobile01.03.2023
MWC: OPPO toont nieuwe innovatieve technologieën
Gadgets30.01.2023