Technology17.04.2018

Wetenschappers vinden per ongeluk enzym dat plastic opeet


PET flessen veel sneller afgebroken

In de wetenschap is het niet anders dan met een andere tak van sport: soms zit het mee, soms zit het tegen. Er zijn een aantal verbazende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan omdat er iets mis ging, iemand iets verkeerd verstond of omdat iemand iets in een la heeft laten liggen. De wetenschappers die een plastic etend enzym aan het onderzoeken waren aan de Universiteit van Portsmouth veranderden iets en kregen ineens een gratis verbeterde versie. Nice!

Het gaat om een enzym dat plastic (om precies te zijn PET, waar onze flesjes van gemaakt worden) volledig kan afbreken. We zijn met zijn allen al een tijdje op zoek naar iets dat de plastic zooi die we als mensen genereren makkelijk(er) maakt om te recyclen, in het kader van de duurzaamheid. Er zijn al enzymen die PET (officieel polyethyleentereftalaat) kunnen afbreken, maar de wetenschappers van de Universiteit van Portsmouth veranderden het enzym en toen bleek er zomaar een ander te ontstaan dat plastic bijna een kwart sneller afbreekt.

Kan nog beter

Nu dat de wetenschappers onbedoeld op een verbeterd enzym zijn gestuit gaan ze verder experimenteren om te kijken of het proces niet nog verder kan worden verbeterd. Als het proces op industriële schaal te gebruiken is zou dat een groot probleem kunnen oplossen.

Op dit moment zijn PET flesjes namelijk zo goedkoop te maken (vanwege goedkope aardolie) dat producenten er voor kiezen om niet zelf oude flesjes te recyclen maar om gewoon meer nieuwe te maken, want dat is goedkoper. Er wordt nog geen vijfde van de plastic flessen gerecyclet op dit moment, dus daar valt echt nog veel winst te behalen.

Professor John McGeehan van de Universiteit denkt echter dat de maatschappij inmiddels genoeg is veranderd dat ook fabrikanten wel in zijn voor een betere manier van recyclen. Dit enzym zou daar de sleutel in kunnen zijn, dus hopelijk kan het nog verder ontwikkeld worden, want de zee en onze vuilnisbelten worden er niet leger op, zullen we maar zeggen.

[Afbeeldingen © David Jones]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over Duurzaam

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

De onvoorspelbaarheid zit hem in de extremen die extremer worden en korter op elkaar plaatsvinden. Hoe kunnen we erop anticiperen?

Nieuws10.10.2024

De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, en dat onderschrijft ook TNO: een duurzamer huis zou de ergste energie-armoede oplossen.

Nieuws24.09.2024

Energie-armoede is aanzienlijk minder met duurzamer huis