Technology24.11.2015

Wetenschappers ontwikkelen de ’s werelds eerste cyberplant


Een team onderzoekers van de Linköping University in Zweden hebben de allereerste cyberplant ontwikkeld. De onderzoekers hebben door een nieuwe speciale technologie een roos omgetoverd tot een cyberroos. Met de technologie kunnen ze de groei en andere chemische processen zoals fotosynthese van de plant beïnvloeden.

De onderzoekers waren al tientallen jaren bezig met het maken van een cyberplant, maar vonden dit jaar pas de goede technologie om de plant ook daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Polymeer

De speciale technologie werkt met de polymeer PEDOT-S:H. Een polymeer is een molecuul die bestaat uit meerdere identieke of soortgelijke delen die aan elkaar zijn gekoppeld. De PEDOT-S:H wordt door het vaatstelsel (xyleem) opgenomen. Vervolgens vormt de polymeer aan de binnenkant van de vaten een dunnen geleide laag van zo’n 10 centimeter lang. De polymeer laat water en andere voedingsstoffen die via het vaatstelsel worden verspreid wel door. Hierdoor blijft de roos gewoon in leven.

Elektrochemische cellen

De polymeer wordt samen met nanocellulose naar de bladeren getransporteerd en zo vormen zich een soort sponsen gevuld met polymeer. Hierdoor ontstaan er dus elektrochemische cellen en hierdoor kunnen de onderzoekers alles monitoren en naar eigen hand zetten.

Bron: Link\u00f6ping University
Bron: Linköping University

Fotosynthese

Nu denk je misschien: leuk zo’n cyberroos, maar wat kunnen ze er nu precies mee? De wetenschappers kunnen door kleine spanning te zetten op de sponsjes in de bladeren bijvoorbeeld de bladeren laten verkleuren. Daarnaast kunnen ze fotosynthese aftappen. Hierdoor ontstaat er energie en dat biedt ook weer een heel hoop nieuwe mogelijkheden.

Dus wie weet kunnen we over een aantal jaren een bos rozen geven die een liedje zingen of planten die zelf om voeding vragen.

Sophie de Kok

Sophie studeert Journalistiek in Tilburg. Ze is dol op sushi en notitieboekjes. Ze schrijft het liefst over Kickstarter campagnes en blogt voor DutchCowboys, StyleCowboys en Travelvalley

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer