Technology30.07.2018

Wetenschappers ontdekken een nieuwe manier om water te winnen


De aarde bestaat voor 70 procent uit water. Hiervan is het overgrote deel zout water, in zeeën en oceanen. Zoet en drinkbaar water is schaars. In sommige gebieden is een groot watertekort. De bevolking blijft groeien en de aarde warmt op: een gigantisch probleem. Wetenschappers proberen daarom manieren te vinden om zoveel mogelijk water te winnen. Hoe doen ze dat?

Waterwinning uit nevel

In kustgebieden halen ze water uit mist en nevel. Ze gebruiken netten, die loodrecht naar de wind toe staan. De neveldruppels worden opgevangen door het net. Deze vallen vervolgens in containers eronder. Per vierkante meter net, vangen ze zo’n drie liter water op deze manier.

Wetenschappers hebben deze nevelvangers nu verbeterd. Eerst waren ze niet erg efficiënt, doordat de gaten in het net precies groot genoeg moesten zijn om de waterdruppels op te vangen. Het nieuwe systeem heeft enkel verticale draden. De druppels vallen direct omlaag. Per vierkante meter net kan hiermee negen liter water worden opgevangen.

Day Zero crisis

Het onderzoeksteam hoopt dit systeem massaal te maken en samen te werken met fabrikanten. Zuid-Afrika is een van de landen waar water hard nodig is. Hier spreken ze zelfs al van de Day Zero crisis.

De nevelvanger kan nog efficiënter worden gemaakt, vonden onderzoekers van MIT. Wind heeft de neiging om te draaien om objecten heen. Maar hierdoor gaan bij het systeem ook veel waterdruppels verloren. Met elektroden kan het water naar de draden toe worden gestuurd, in plaats van eromheen of ervandaan. De elektroden trekken als het ware de waterdruppels naar het net.

Als deze systemen massaal kunnen worden gebruikt, is dit goed nieuws voor droge gebieden. Maar uiteindelijk blijft de opwarming van de aarde een groot probleem, en is het een kwestie van tijd voor een groot deel van de wereld watertekort heeft.

[Afbeelding © Virginia Tech]

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer