Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.
Schilderijen maak je niet alleen met verf, dachten wetenschappers aan de universiteit van Rome. Bacteriën zijn er ook geschikt voor. Dat bleek, want het resultaat was een Mona Lisa, gemaakt van bacteriën? Hoe was dit in hemelsnaam mogelijk?
De bacteriën reageerden op licht, en zo konden de wetenschappers ze naar bepaalde posities leiden. De bacteriën worden gezien als micro-robots, die zichzelf kunnen voortbewegen. Nu blijkt dat de bacteriën in beweging kunnen worden gebracht door externe stimuli, in dit geval licht.
Mona Lisa met bacteriën
De bacteriën gebruiken propellers, waarmee ze zich kunnen voortstuwen door vloeistoffen. En hoe, want in een seconden kunnen ze tien keer hun eigen lengte afleggen. Normaal bewegen de bacteriën met zuurstof als brandstof, maar nu hebben de onderzoekers door genetische modificatie ook licht als brandstof gemaakt.
Door lichtpatronen hebben ze de bacteriën geleid naar een Mona Lisa-patroon. Bij een lichte strook, waarbij bacteriën de verf zijn, moet de snelheid van de bacteriën omlaag gaan. Dit doen ze door lokaal op die plek het licht te verminderen, zodat ze zich op die plek vermenigvuldigen. Door een plaatje van de Mona Lisa te projecteren, repliceerden de bacteriën dit.
Deze bacteriën hebben meer toepassingen dan schilderijen namaken. Ze kunnen ingezet worden bij 3D-printen van micro-structuren en bij microscoop-onderzoek. Maar het is vooral fascinerend om te zien hoe ze een schilderij vormen!
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024