06.07.2017
Technologie

Wetenschappers hebben prototype telefoon zonder accu gemaakt

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

Onderzoekers van de Universiteit van Washington hebben een prototype telefoon gemaakt die geen batterij nodig heeft. Het is natuurlijk een extreem gelimiteerd toestel dat alleen kan bellen, maar het heeft daardoor ook maar enkele microwatts aan stroom nodig en die stroom wordt uit omringende radiostraling en licht gehaald.

De nieuwe technologie is gepubliceerd in een paper waarin staat hoe de groep een fundamenteel andere aanpak van mobiele telefonie heeft bedacht om dit te laten werken. Het gedeelte van bellen dat de meeste stroom vreet is namelijk het omzetten van analoge stem naar digitale signalen en juist daar is omheen gewerkt.

Heel analoog

Het prototype neemt een kleine antenne die de minieme trillingen die je veroorzaakt door te praten en die analoog doorstuurt naar een basisstation met mobiele capaciteit. Op die manier kost het proces nauwelijks stroom. Dat beetje wat nodig is wordt geleverd door de straling van het basisstation, samen met een minieme zonnecel.

Dat basisstation is dus wel degelijk nodig om een verbinding te kunnen leggen en terwijl de onderzoekers dat nu zelf gebouwd hebben zeggen ze dat vergelijkbare technologie simpel in zendmasten en WiFi-routers ingebouwd zou kunnen worden. Op die manier zou iedereen kunnen bellen zo lang ze in een straal van 15 meter van een apparaat zitten die dat ondersteunt.

Verbeteringen

De onderzoekers zijn bezig met het verbeteren van het bereik van de telefoon en proberen ook een e-ink scherm te integreren met het powerbudget van 3,5 microwatt. Dat wordt nog lastig.

We zijn dus nog een hele lange tijd verwijderd van mobiele telefoons zoals we ze nu kennen die geen batterij nodig hebben, maar een systeem als dit zou wel ervoor kunnen zorgen dat je altijd en overal zou kunnen communiceren, of er nu een stopcontact in de buurt is of niet.

[Afbeeldingen © Universiteit Washington]

Share this post