Technology22.08.2018

Wetenschappers dienen Meth toe aan kunstmatig brein


Een kunstmatig brein, daar weten onderzoekers wel raad mee. Dien het brein Meth toe en zie wat er gebeurt. Dit deden onderzoekers aan Harvard. Ze deden dit niet zomaar. Door de drugs toe te dienen, zijn ze interessante details over het brein te weten gekomen…

Kunstmatig brein

De onderzoekers wilden met het kunstmatige brein chiptechnologie testen. Een van de meest complexe dingen van het brein is bloed en zuurstof dat via vaten naar het brein gaat en afvalstoffen die juist teruggaan. De bloedvezels beschermen het brein. De vraag was hoe moeilijk het is om drugs door de bloedvezels te laten komen. Op verschillende chips hebben ze een model van de bloedvezels en het brein nagebootst. Een van de chips met bloedvezels erop representeerde goede stoffen die naar het brein gingen. De andere chip stond juist voor afvalproducten die van het brein vandaan gingen.

Meth

Meth werd gebruikt om te testen wat het deed in de hersenen. De chip met bloedvezels erop ging lekken. Een deel van de drugs kwam door de barrière heen. Daar verbond het zich aan neuronen. Dit zijn ook in een echt brein de effecten van de drug.

Chiptechnologie

Met de chiptechnologie kunnen de effecten van drugs op de hersenen worden onderzocht. Op deze manier kunnen ook cellen bij ziektes zoals Alzheimer en trauma’s op de chips gezet worden, waarna verder onderzoek verricht kan worden. Onderzoekers kunnen dan bijvoorbeeld achterhalen wat medicijnen precies doen bij hersenen met aandoeningen.

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

...

Verder lezen over Neurotechnologie

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy