Technology18.07.2018

Wetenschappers beloven niet mee te helpen aan AI wapens


Tijdens de Joint Conference of Artificial Intelligence, hebben duizenden wetenschappers een belofte ondertekend dat ze niet willen meedoen aan de ontwikkeling van dodelijke autonome wapens. Ook tech leiders Elon Musk van SpaceX en Demis Hassabis van Google Deepmind hebben de belofte ondertekend.

Artificial Intelligence wapens

Wapens waarbij AI wordt gebruikt om targets te selecteren en aan te vallen, zonder dat mensen kunnen ingrijpen, kunnen gevaarlijk zijn. Deze wapens zijn zowel moreel gezien als in de praktijk een gevoelige kwestie. Wat betreft de morele kant, behoort een mensenleven niet afhankelijk te zijn van een machine. In de praktijk kunnen zulke AI wapens landen en inwoners destabiliseren.

Deze stap is de meest recente in het aankaarten van het gevaar van AI machines die over leven of dood beslissen. De belofte is afkomstig van The Future of Life Institute (FLI), een organisatie die de gevaren en uitdagingen van technologie wil verminderen. Zij pleiten voor normen en wetten die de ontwikkeling van killer robots tegenhouden. Deze zijn er nog niet, maar de handtekeningen zijn gezet om “niet deel te nemen aan en het niet steunen van de ontwikkeling, creatie, verkopen en gebruiken van dodelijke automatische wapens. Meer dan 150 AI bedrijven hebben hun naam onder de belofte gezet bij de conferentie in Stockholm.

Het gevaar van automatische wapens

De ontwikkelingen in AI gaan snel. Wapens worden steeds geavanceerder, dus de mogelijkheden voor AI wapens zijn er. Daarom is het nu het juiste moment om in te spelen op het dreigende gevaar. Dit dacht ook FLI, die met de handtekeningen in ieder geval de norm wil vastleggen dat automatische wapens niet kunnen.

De belofte is ook een manier om militaire organisaties die automatische wapens produceren in de publieke schaamte te zetten. Deze stap kan mogelijk de productie van zulke wapens verminderen. In het leger wordt veel AI technologie gebruikt. Vliegende robots, robots op de grond en robots in het water worden al gebruikt.

Strijd tegen AI wapens

Dit is niet de enige stap die ondernomen wordt tegen de gevaarlijke kant van AI. Mederwerkers van Google kwamen vorige maand nog in opstand tegen Google, vanwege steun bij de ontwikkeling van AI drones voor militairen. Ook Amazon kwam onder druk te staan na het delen van de gezichtsherkenning-techniek.

AI kan vele mogelijkheden bieden, maar tegelijkertijd ook gevaren. Het is van belang om wereldwijde aandacht te genereren voor deze gevaren. De belofte van FLI is een goed begin om organisaties een halt toe te roepen bij de productie van automatische wapens.

Hester Bastiaanse

Hester is afgestudeerd in de master Communicatie-en Informatiewetenschappen. Een nieuwsgierige houding, brede interesse en een passie voor schrijven kenmerken haar. Verder sport ze het liefst zo vaak mogelijk.

...

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer