Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Zou jij jezelf laten chippen, zoals een kat of hond wordt gechipt, om makkelijker toegang te krijgen tot de ruimtes in het bedrijf waar je werkt en simpeler snacks te kunnen kopen en te kunnen printen? Nee? Da’s ook niet modern. In Zweden ligt een startup hub genaamd Epicenter dat dit mogelijk maakt voor haar werknemers en huurders – op vrijwillige basis – en ze staan er voor in de rij. Een lokale biohacker komt eens in de zoveel tijd langs om nieuwe mensen te chippen en dat is inmiddels tot een terugkerend feestje uitgegroeid bij Epicenter.
NFC in je hand
Ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik het al OK zou vinden om een implantaat ter grootte van een korrel rijst tussen min duim en wijsvinger geïmplanteerd te krijgen, alleen om geen pasje te hoeven pakken voor de deur en de printer. Er zijn inmiddels al meer dan 150 mensen die zo’n ding hebben bij Epicenter en die vinden het vooral makkelijk, maar naarmate meer mensen dit gaan doen zullen er toch wat discussies gaan oplaaien over privacy en veiligheid.
De NFC-chip (vergelijkbaar met wat er in je OV-chipkaart en bankpas zit) is passief, wat betekent dat ‘ie alleen gelezen kan worden en zelf geen data tot zich neemt. Er wordt echter van alles opgeslagen over je gewoontes tijdens je werkdag: wat je koopt, waar je bent, hoe laat je binnenkomt en hoe lang je daarna blijft. Wat er met die data gebeurt lijkt het experimentele gedeelte van de arbeidskrachten bij Epicenter niet zo te boeien; die vinden het vooral gaaf dat ze niks meer bij zich hoeven te hebben.
Omdat het kan
De logische vraag om te stellen is echter: waarom moet dat geïmplanteerd? De functies die deze chips vervullen zijn allemaal prima in je telefoon te doen en als je iemand onder de 30 voor me kunt vinden die zijn telefoon niet op elk moment van de dag bij zich heeft ben je een knappe. Het is simpelweg onnodig, plekken met verhoogde veiligheidsmaatregelen en risico’s daargelaten, om dit in je lichaam te doen.
Het moet er ook weer een keer uit: als de technologie achterhaald blijkt, als je weggaat bij het bedrijf, als het niet meer werkt. Het lijkt nog iets te vroeg voor een methode als deze, maar daar malen ze in Stockholm niet om. Die zijn gewoon blij dat de deuren op magische wijze voor ze open gaan.
[Afbeeldingen © BioNyfiken]
Verder lezen over Hacken
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Cybercrime15.10.2024
Pas op: er is een groot beveiligingslek in WordPress-plugin Jetpack
Cybercrime07.10.2024
Nee, LEGO raadt je niet aan de LEGO Coin te kopen
Cybercrime02.10.2024
Ben jij online op te lichten? Doe de gratis cursus Digitale Weerbaarheid
Cybercrime28.08.2024
Grote storing legt DigiD en Eindhoven Airport plat
Cybercrime31.07.2024
Google Play bevat al jarenlang malware genaamd Mandrake
Cybercrime21.06.2024
Phishingslachtoffers Bunq krijgen nu wel hun geld terug
Cybercrime05.06.2024
Zo voorkom je dat je te maken krijgt met vakantiefraude
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024