Met de introductie van Google Assistent op de Android telefoon, kondigde het techbedrijf afgelopen week aan dat ‘Google Home’ ook naar ons land komt. Daarmee komt de digitale butler voor thuis eveneens in beeld voor jou en mij. Zo kunnen we straks lekker in onze eigen taal het sprekende tafelluidsprekertje vragen om het licht aan te zetten, de gordijnen te sluiten, een gezellig muziekje op te zetten of zelfs een was te laten draaien. Dat is natuurlijk goed nieuws! Want gemak dient de mens. En wij Nederlanders zijn dol op dit soort vernuft dat ons leven, wonen en werken makkelijker maakt. Maar helaas zit er ook een keerzijde aan de medaille van al dit goede nieuws. Niet iedere fabrikant van dergelijke slimme technologie neemt het even nauw met de veiligheid. Voor je het weet, breekt een hacker je huis in zonder dat je daar enig idee van hebt. Een digitale inbreker is toch wat anders dan de ouderwetse inbreker die je spullen vernielt of meeneemt. In ons digitale tijdperk is het allebei op zijn minst net zo erg. Als steeds meer waardevolle spullen met internet verbonden zijn, wordt de beveiliging daarvan belangrijker dan ooit.
Begin dit jaar hebben we een uitgebreide test gedaan op de veiligheid van allerlei zogeheten ‘smart home’-producten. Van slim koffiezetapparaat, baby-monitor, stofzuiger tot aan een slimme afstandsbediening met ingebouwde wifi voor speelgoedauto’s. Al snel bleek dat de veiligheid van veel ontwerpen te wensen overliet en dat de architectuur gewiekste cybercriminelen gelegenheid bood om op afstand in te breken in je huis.
De vraag is natuurlijk hoe je die ellende kan voorkomen. Want hoe weet je of de veiligheid gewaarborgd is als je zo’n stukje slimme technologie in huis haalt? Een paar dingen zijn sowieso van belang. Zorg ervoor, dat je altijd complexe wachtwoorden gebruikt die je regelmatig aanpast. Verder is het zaak dat je de laatste veiligheidsupdates in de gaten houdt die veelal online beschikbaar zijn. Hackers worden steeds slimmer en fabrikanten bieden ook steeds weer nieuwe veiligheidsbescherming aan om je daar tegen te weren. Zorg ervoor, dat jouw slimme technologie altijd voorzien is van de meest recente beveiligingsoplossingen.
Verder kun je checken of de fabrikant van jouw slimme handigheid in huis voldoet aan de cybersecurity veiligheidsstandaard voor Internet-of-Things (IoT) apparatuur. Deze zogeheten ITU-T Y.4806 aanbeveling van de ‘International Telecommunication Union – Telecommunication Sector’ draagt bij aan effectieve bescherming van IoT-vernuft.
Tenslotte leveren cybersecuritysoftwarespecialisten ook (gratis) IoT-scanners. Deze software speurt je hele wifi-thuisnetwerk af. De scanner geeft daarmee inzicht in de apparatuur die met internet verbonden is en vertelt je hoe het is gesteld met de digitale veiligheid daarvan. Zo kun je rustig gaan slapen en de volgende dag weer veilig opstaan!
Deze blogpost is geschreven door Harco Enting, General Manager, Kaspersky Lab Benelux.
[Afbeelding © Google]