Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Heb je de website ThisPersonDoesNotExist al gezien? De site laat je een foto van het gezicht van een persoon zien. Wanneer je de pagina ververst, zie je een nieuwe foto. De mensen die je ziet, bestaan niet echt. Het is een knap staaltje Artificial Intelligence. De website is door softwareontwikkelaar Philip Wang gemaakt. Hiermee wil hij aantonen hoe goed AI wordt in het zelf samenstellen van nieuwe afbeeldingen, in dit geval dus gezichten van mensen. Overigens gebeurt ditzelfde op de website ThisCatDoesNotExist, waar je steeds een nieuwe foto van een niet-bestaande kat te zien krijgt.
Foto’s van neppe gezichten met behulp van AI
Hoe kunnen de foto’s van de gezichten zó levensecht zijn? De website werkt met een systeem dat gebruik maakt van AI (Artificial Intelligence). Een enorm aantal foto’s werd door het systeem bestudeerd en daardoor uiteindelijk in staat gesteld om zelf nieuwe foto’s te genereren.
Niet altijd een levensecht gezicht
De foto’s zijn (op het eerste gezicht) levensecht, dus we kunnen wel stellen dat Wang, softwareontwikkelaar bij Uber, een indrukwekkende tool heeft neergezet. Als je een tweede en kritische blik werpt op de gezichten, dan gaan je wel een aantal dingen opvallen. Soms hebben de gezichten bijvoorbeeld teveel tanden en ook de achtergrond ziet er soms heel vreemd uit. En als je wat langer op de site zit, kun je zomaar een heel vreemd gezicht tegenkomen dat duidelijk is samengesteld uit dat van een volwassene en een baby, of met gek geplaatste ogen. Maar op het eerste gezicht zie je die dingen waarschijnlijk helemaal niet.
Toepassingen Artificial Intelligence
De website laat goed zien wat er mogelijk is met AI en hoe realistisch deze gezichten bijvoorbeeld al zijn. Daar kunnen veel slimme dingen mee gedaan worden. Maar natuurlijk schuilen hier ook gevaren in. De gezichten kunnen misbruikt worden voor propagandadoeleinden bij politieke campagnes of voor pornografische afbeeldingen. Het kan zomaar zijn dat je over een tijdje niet zeker weet of de persoon die je op de foto ziet, wel echt is. Dat gebeurt nu natuurlijk ook al, maar de ontwikkelingen gaan verder en worden steeds realistischer.
Wil je jezelf testen? Kijk dan eens op de website van Which Face is Real?. Hier kun je steeds kiezen uit twee gezichten waarvan er eentje niet echt is. Na een tijdje gaan je vanzelf kleine dingen opvallen en wordt het gemakkelijker om nep van echt te onderscheiden.