19.10.2020
Technology

We zijn weer een stap dichterbij internet uit de ruimte

By: Irene Boskma

BlogTechnology

Elon Musk kennen we inmiddels als de man die van alles voor elkaar krijgt waar anderen faalden. De bedenker van SpaceX kondigde al in 2015 aan dat hij aan de slag ging om ons internet vanuit de ruimte te geven. Miljardair Musk is brutaal genoeg om van alles te roepen weten we inmiddels, maar we vermoeden dat dit toch echt de toekomst heeft. In mei 2019 werden de eerste satellieten van het Starlink-netwerk gelanceerd en nu hangen er al bijna 800 satellieten van Musk in de ruimte. En dat is precies genoeg om in Noord-Amerika op korte termijn te gaan testen met het breedbandnetwerk via de satellieten van Musk.

Downloadsnelheid meten

Hoewel er dus bijna genoeg satellieten in de ruimte hangen om te starten met de uitrol, benadrukt SpaceX dat er nog veel testen nodig zijn. De openbare bèta van de satellietbreedbanservice wordt eerst beschikbaar in de noordelijke delen van de Verenigde Staten en misschien in het zuiden van Canada. Uit de onlangs gepubliceerde tests van SpaceX werden downloadsnelheden gemeten tussen 102 en 103 Mbps en uploadsnelheden van ongeveer 40,5 Mbps. Dat is niet supersnel, maar ruim voldoende voor een gemiddeld huishouden.

Niet de eerste aanbieder

Musk is niet de eerste aanbieder van breedbandinternet via satellieten. Die internetverbindingen kunnen echter niet concurreren met andere technologieën zoals glasvezel. Waarom SpaceX dit dan toch gaat aanbieden? De satellieten hanger op een lagere hoogte, waardoor ze snellere verbindingen moeten leveren. En daarmee kan Musk wel de concurrentie aangaan met andere aanbieders en technologieën.

Eindelijk werkende wifi onderweg?

We klagen al jaren massaal over de slechte wifi in de treinen van de NS. Volgens Musk kan zijn stallietbreedband straks ook worden gebruikt om internet te leveren op hogesnelheidstreinen over de hele wereld. Zeker handig op trajecten die afgelegen gebieden doorkruisen waar de mobiele dekking slecht is. Zweden heeft al interesse getoond. Sowieso wil SpaceX met dit internet vanuit de ruimte mensen in afgelegen gebieden eindelijk snel internet aan kunnen bieden. Op veel afgelegen plekken in de VS is nu namelijk geen kabel- of glasvezelnetwerk beschikbaar. Overigens wordt het internet van SpaceX nu al getest in gebieden in de VS waar nu geen internet is door bosbranden.

Nog veel uitdagingen

SpaceX heeft nog veel uitdagingen. Sowieso zal het nog uitgebreid moeten testen, er wordt ook al hard nagedacht over de terminals die gebruikers straks nodig hebben. Dit zijn redelijk kostbare ‘kastjes’ en maken het internet daarmee niet toegankelijk voor een groot publiek. Het netwerk heeft bovendien kritiek gekregen van enkele astronomen, die beweren dat de lange reeksen satellieten allerlei waarnemingen verstoren en de wetenschappelijke vooruitgang daarmee kunnen belemmeren. Dan is er nog de uitdaging om de consumentenmarkt te leren kennen en aanbieders zover te krijgen om SpaceX internet te verkopen.

Maar laten we net als Musk positief blijven, want we weten dat deze man veel voor elkaar kan krijgen. Deze uitdagingen worden de komende jaren vast overwonnen. En misschien profiteren wij daar in de treinen van de NS uiteindelijk ook van.

Share this post