Technology05.05.2023

Water op vier manen van Uranus?


Nieuw onderzoek naar data van Voyager 2

Uit nieuw onderzoek van data die tientallen jaren geleden werden verzameld door de Voyager 2 ruimtesonde, blijkt nu dat van de minimaal 27 manen die om Uranus draaien, op vier mogelijk water aanwezig is. Onderzoekers hebben voor de analyse van de Voyager data gebruik gemaakt van nieuwe modellen en onderzoek over hoe oceanen kunnen bestaan op onwaarschijnlijke plaatsen in ons zonnestelsel. Kortom, reden genoeg om daar eens opnieuw naar te kijken, vonden de wetenschappers van NASA. Vorig jaar werd al bekend dat er plannen zijn, of toch in ieder geval de wens, om 45 jaar nadat Voyager 2 Uranus bezocht, terug te gaan naar die andere grote blauwe planeet in ons zonnestelsel.

Ondergrondse oceanen

Zeker weten of er inderdaad water is op vier van de vijf grootste manen van Uranus doen de onderzoekers het dus niet. Maar, gebaseerd op nieuwe modellen en kennis, stellen ze dat op de betreffende manen zogenoemde ‘oceaanlagen’ tussen de kernen en het ijzige oppervlak kunnen liggen. Het gaat overigens over de manen Ariel, Umbriel, Titania, Oberon en Miranda. De oceanen kunnen volgens de computermodellen van de onderzoekers tientallen kilometers diep kunnen zijn.

De vier grootste manen van Uranus variëren in diameter van 1.160 kilometer (Ariël), tot 1.580 kilometer (Titania). Lang werd Titania, gezien zijn grootte, gezien als de maan met de meeste kans om interne warmte vast te houden, veroorzaakt door radioactief verval. De andere manen werden voorheen algemeen beschouwd als te klein om de warmte vast te houden die nodig is om te voorkomen dat eenoceaan bevriest, vooral omdat verwarming die wordt veroorzaakt door de zwaartekracht van Uranus slechts een kleine warmtebron is.

Onderzoek naar samenstelling oceanen

Door de samenstelling van de oceanen te onderzoeken, kunnen wetenschappers meer leren over materialen die ook op de ijzige oppervlakken van de manen gevonden kunnen worden. Dat is wel afhankelijk van de vraag of de onderliggende stoffen door geologische activiteit van onderaf naar boven zijn geduwd. Er zijn aanwijzingen van telescopen dat ten minste één van de manen, Ariel, relatief recent materiaal op het oppervlak heeft gestroomd, misschien van ijzige vulkanen.

Miranda, de binnenste en op vier na grootste maan, herbergt zelfs oppervlaktekenmerken die van recente oorsprong lijken te zijn, wat suggereert dat het misschien genoeg warmte heeft vastgehouden om ooit een oceaan in stand te houden. Uit de recente thermische modellering is gebleken dat het onwaarschijnlijk is dat Miranda lang water heeft gehad. Doordat de maan te snel warmte verliest, is dat water nu waarschijnlijk bevroren.

Uranus-Manen
Uranus-Manen

Is er leven buiten de aarde?

Al zolang als we naar andere sterren en planeten kijken, zijn we gefascineerd door de vraag of er leven is op andere plekken in ons universum. Met de kennis die we tot nu toe hebben vergaard weten we dat water een van de belangrijkste ‘bouwstenen’ voor het ontstaan van nieuw leven is.

Uiteraard is dat niet de enige voorwaarde. Een planeet of hemellichaam moet ook een atmosfeer hebben, liefst met zuurstof en ‘aarde-achtige’ temperaturen, als wij ooit (langere tijd) op zo’n andere planeet willen vertoeven.

Tot nu toe hebben astronomen en andere (ruimte)wetenschappers wel al diverse sterrenstelsels en planeten gevonden waar de bouwstenen voor het ontstaan van leven aanwezig zijn, maar bewijs van buitenaards leven is nog er nog niet. En ondanks dat er heel wat ‘UFO-fanaten’ zijn die het tegendeel beweren, zijn we voor zover bekend nog nooit in contact gekomen met ‘ET’.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

Verder lezen over Space

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

Starliner huilt omdat hij onbemand naar aarde terug moet keren. In de week dat zijn vertrek gepland staat, is hij een vreemd terugkerend geluid gaan maken.

Technology02.09.2024

Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

SpaceX doet deze week een spannende missie waarvoor we allemaal onze adem inhouden. Nou ja, behalve de astronauten zelf: die moeten vooral doorademen tijdens hun ruimtewandeling.

Technology26.08.2024

SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

SpaceX gaat het doen: de Starliner-astronauten thuisbrengen. Suni Williams en Butch Wilmore kunnen op die manier veilig naar huis keren.

Technology24.08.2024

NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Het klinkt heel tof om hooggeplaatst te zijn bij NASA, maar we zouden momenteel niet willen ruilen met de mensen die die positie bekleden. Er is nogal een heet hangijzer dat moet worden aangepakt.

Technology13.08.2024

NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Mars is onbewoonbaar, dat weten we allemaal uit de films. Maar zal de planeet altijd zo onbewoonbaar blijven? Niet als het aan deze wetenschappers ligt.

Technology09.08.2024

Wetenschappers willen broeikaseffect maken op Mars

Is de planeet dan bewoonbaar?
Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen

SpaceX wil zijn Starship-raket graag laten landen bij Australië in plaats van het gebruikelijke Amerika. Dat is niet eenvoudig.

Technology30.07.2024

SpaceX wil zijn Starship-raket in Australië laten landen