Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
NASA heeft dit jaar niet zoveel publiekelijk spannende dingen te vertellen over de Artemis-missies. Dat is niet zo gek: de eerste is uiteindelijk goed vertrokken, de tweede vertrekt pas in november 2024 en de derde -waar het eigenlijk echt om gaat- zal dan in 2025 de eerste zwarte mens en de eerste vrouw op de maan zetten.
Chandrayaan-3
Allemaal leuk en aardig, maar de Artemis-missies zijn wel een heel Amerikaanse aangelegenheid. Hoe zit het met de rest van de wereld? Er zijn meer grootmachten die wel oren hebben naar de maan. India heeft bijvoorbeeld alvast een raket gelanceerd die op de zuidpool van de maan moet landen. De Chandrayaan-3 is niet bemand, maar is ongeveer op dit moment aan het landen op de zuidpool van de maan. Het doel is om schaduwdelen te onderzoeken: dit zijn zeer koude plekken die altijd in de schaduw liggen. Er moeten foto’s worden gemaakt en inzichten worden gedaan over bevingen, mineralen en stoffen.
Japan heeft minder geluk met zijn maanplannen: de eerste commerciële maanmissie vond eerder dit jaar plaats en is helaas jammerlijk mislukt. De mensen op de grond hebben het contact verloren met de maanlander. Hakuto-R was de missie en die werd uitgevoerd door ruimtebedrijf ispace. Waarschijnlijk heeft de lander een noodlanding gemaakt op de maan, in de krater Atlas, maar zeker is het niet. Ach, de Japanners hebben niks om zich over te schamen, ook de Indiërs hebben eerdere pogingen zien mislukken.
Rusland en de maan
China dan? Dat wil graag voor het jaar 2030 taikonauten op de maan zetten (dat zijn Chinese astronauten). Het is echter ondertussen ook druk doende met het ruimtestation Tiangong, dus het wordt waarschijnlijk even kijken of die maanmissie kan plaatsvinden, of dat het beter is om de focus te houden op het ruimtestation, dat vrij indrukwekkend moet zijn. China is echter heel serieus over de maan. Er is stiekem zelfs weer een soort maanrace bezig, zoals vroeger tussen de Amerikanen en de Russen. China en de Verenigde Staten willen namelijk allebei een permanente basis op de maan zetten, waar ook daadwerkelijk mensen wonen en werken.
Maar hoe zit het dan met Rusland? Ooit een grootheid op het gebied van ruimtevaart, maar nu is het wat stiller geworden. Er zijn wel kosmonauten (Russische astronauten) die bijvoorbeeld op het ISS werken, maar verder is Rusland vrij rustig qua ruimteplannen. Tenminste, tot op heden. Nu heeft het na vijftig jaar weer een lander naar de maan gestuurd. Luna25 is succesvol gelanceerd en die heeft aan boord een maanlander die maandag (what’s in a name) op de witte bol in de lucht moet gaan landen. Ook die gaat naar de zuidpool van de maan, iets boven de Boguslavsky-krater. Enerzijds om polair regoliet te bestuderen en anderzijds om plasma en stof te bekijken, dus dat heeft zeker wel wat raakvlakken met de Indiase missie.
Waterijs
Aan de andere kant is er op die polen nog heel veel te ontdekken: we zijn eigenlijk nooit echt op die maanpolen geweest, terwijl dat waarschijnlijk wel is waar het waterijs zich bevindt. Waterijs zou veelbetekenend zijn: niet zozeer qua leven, maar qua bron van zuurstof of drinkwater en misschien zelfs aandrijving van rakketten. Maar Rusland zou Rusland niet zijn als het niet meedeed met de maanwedloop: ook dat land wil een basis bouwen op de maan.
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Rusland
Technology10.10.2023
Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules
Technology11.08.2023
Russen op weg naar de maan
Voor het eerst in anderhalf jaar een raket gelanceerd die niet op Oekraïne gericht isCybercrime08.08.2023
Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit
Technology20.02.2023
Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland
Russische luchtvaartmaatschappijen kunnen onderhoudsschema's niet meer volhoudenEntertainment23.09.2022
Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland
Technology17.08.2022
Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen
Technology27.07.2022
De Russen zijn klaar met het ISS
UPDATE: Exit niet 2024, maar in 2028, als het eigen ruimtestation operationeel isNieuws10.06.2022
Yandex verwijdert grens tussen Rusland en Oekraïne
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024