13.03.2019
Technologie

Wat moeten we toch met spraakassistenten?

By: Redactie Dutchcowboys

BlogTechnologie

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik, een van Europa’s grootste online elektronicawinkels, blijkt dat we als consument geen flauw idee hebben wat we met spraakassistenten aan moeten. Ruim de helft van de ondervraagden weet niet hoe spraakassistenten in het dagelijkse leven kunnen worden gebruikt. We weten dus nog gewoon niet hoe ze werken. In andere landen is juist het bezwaar tegen het aanschaffen van een spraakassistent, veiligheid. In Engeland vreest ruim de helft van de ondervraagde consumenten dat ze gehackt worden.

Vrij beperkt ingezet

Spraakassistenten kunnen het leven een stuk eenvoudiger maken echter moeten we dan wel weten hoe we de digitale hulp optimaal in kunnen zetten. Momenteel gebruiken we de spraakassistent vooral om dingen op te zoeken op het internet. Meer geavanceerde toepassingen zoals het bedienen van de verlichting, de thermostaat of het doen van boodschappen worden maar zeer beperkt gebruikt. Natuurlijk kunnen ook webwinkels gebruik maken van spraakassistentie door de consument bijvoorbeeld hulp te bieden bij zijn of haar online aankopen. Denk bijvoorbeeld aan een check van de winkelvoorraad.

Natuurlijk kunnen spraakassistenten, welke we voornamelijk gebruiken via onze smartphone, het leven makkelijker maken en ons daadwerkelijk ondersteunen in het dagelijks leven. Consumenten blijken niet alleen slecht op de hoogte te zijn van de opties die de spraakassistent biedt, ze zijn veelal ook niet tevreden over de kwaliteit van deze technologie. Bijna de helft van de ondervraagde zegt dat hun spraakassistent de opdrachten niet begrijpt, of dat het apparaat niet slim genoeg is. Het verbeteren van de spraakherkenning is dan ook essentieel.

We zullen dus enerzijds meer kennis over spraakassistenten moeten krijgen en anderzijds zullen we de technologie moeten verbeteren en uitbreiden. Zo moet de technologie ook menselijke emoties gaan herkennen zodat hier ook op gereageerd kan gaan worden. We zijn er dus nog lang niet als het gaat om de inzet van spraakassistenten.

Share this post