Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
In Nederland hoor je er niet heel veel van, maar in de rest van de wereld is er voortdurend nieuws over synthetisch DNA. Zo zijn er gigantische biowetenschappelijke bedrijven zoals Twist Bioscience, Eurofins Genomics en GenScript. Er gaat heel veel geld in deze industrie om, omdat er ook heel veel toepassingen mee zijn. Maar wat is het en waarvoor wordt het dan ingezet?
Synthetisch DNA
DNA is een van de weinige, natuurlijke stoffen die informatie kan opslaan (de andere is RNA). We weten hoe belangrijk DNA is, want we hebben het zelf ook. Ons DNA draagt ons erfelijk materiaal. Geen wonder dat wetenschappers DNA enorm interessant vinden en proberen om een soort kunstmatige kopieën te maken. Er wordt zelfs gestreefd naar het compleet namaken van het genoom: hierin staat alle informatie die benodigd is om een organisme op te bouwen. Het genoom is het volledige pakket aan genetische instructies van een organisme.
Synthetisch is door de mens gemaakt, terwijl natuurlijk DNA door moeder natuur is gemaakt. Nep versus echt, al worden de grenzen tussen die twee steeds vager. Zo zijn er nu eiwitten ontwikkeld die synthetisch DNA kunnen omzetten in natuurlijk DNA. Het werkt ook de andere kant op en betekent dat genetisch materiaal kan worden gekopieerd. Dat is wat griezelig, maar op dit moment wordt het alleen nog in laboratoria gebruikt en is de wetenschap nog niet zover dat het al volop kan worden ingezet. Handig om te weten: synthetisch DNA wordt ook wel XNA genoemd.
Kunstmatig leven
Genoeg technische aspecten van DNA: wat kan dat synthetische spul dan? Het idee is onder andere om nieuwe medicatie mee te produceren, want het zou eventueel kunnen helpen bij het bestrijden van kanker. Maar het kan ook verdergaan: er kan ook kunstmatig leven worden gecreëerd. Het raakt een beetje aan genetische modificatie, maar het verschil is dat er geen bestaand DNA wordt aangepast, er wordt DNA gemaakt uit het niets.
Zo worden er nu bacteriën ontworpen waarbij het de bedoeling is dat ze uiteindelijk de wereld moeten helpen met de productie van schonere energie. Ook wordt er gewerkt aan DNA als een soort USB-stick: dat DNA wordt gebruikt in plaats van een datacentrum, want DNA-moleculen hebben veel minder ruimte nodig om informatie op te slaan. Het is ondanks dat er weinig nieuws over wordt gemeld trouwens zeker niet zo dat er in Nederland weinig op het gebied van synthetisch DNA gebeurt. Zo heeft DSM de schimmel Penicillium Notatum zodanig aangepast dat er een antibioitcum van kan worden gemaakt tegen bacteriële infecties.
Vaccins
Ook zijn wij als Nederlanders waarschijnlijk wel een interessant volkje voor wetenschappers. Waar dit kunstmatige DNA namelijk ook voor wordt gebruikt is om onderzoek te doen en oplossingen te bedenken die te maken hebben met de groei van de mens. Wij kunnen daar met onze lange lijven wel een voorbeeld in zijn. Veel Nederlanders, net als veel andere wereldburgers, zijn allang in contact geweest met synthetisch materiaal. Heel nauw contact zelfs: zo zit er bijvoorbeeld synthetisch opgebouwd mRNA in de coronavaccins van Pfizer en Moderna.
Voor de medische wereld is synthetisch DNA (en RNA) enorm belangrijk en daarmee uiteindelijk voor ons ook. Er schijnt enorm veel vraag te zijn naar synthetisch DNA en de markt zal naar verwachting alleen maar groeien. En ja, daarmee ook de toepassingen.
Verder lezen over Innovatie
Technology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Gadgets20.09.2024
Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten
Technology18.09.2024
Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Wetenschap
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesOnline27.09.2024