De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Virtual Private Servers lijken heel ingewikkeld, zo’n term die je misschien ooit wel eens hebt gehoord van iemand die in de IT zit, maar die je absoluut niks zegt. Terwijl je de vruchten van die technologie vermoedelijk dagelijks plukt. Grote gedeeltes van het internet draaien op de technologie en op een simpelere manier dan je misschien denkt. We leggen even uit.
Elke website of app die gegevens verstuurt moet die ergens vandaan halen. Dat is tegenwoordig ‘de cloud’, maar het grootste geheim van de cloud is dat het gewoon andere computers zijn waar data op staat. Al die computers (die servers worden genoemd, en non-stop bereikbaar zijn) staan – of beter gezegd: hangen – bij elkaar in grote racks in een serverruimte. Je kent het beeld wel:
Het draaien van een website (waar een server voornamelijk voor wordt gebruikt) is voor de meeste van die servers veel te weinig werk. Het hangt natuurlijk af van hoe veel bezoekers/gebruikers een site (of app) heeft, maar doorgaans is er altijd overcapaciteit op zo’n apparaat en dat is natuurlijk inefficiënt. Om dat op te lossen is de oplossing bedacht om meerdere sites tegelijk op één server te zetten: shared servers.
Kiezen of delen
Zo’n shared server is in vergelijking met een dedicated server (dus één server voor één taak of site) een stuk goedkoper voor de mensen die een server huren. De grootste valkuil van een gedeelde server is dat als er iets misgaat bij één site, alle andere websites op dezelfde server ook de sigaar zijn.
Virtual Private Servers (VPS, niet te verwarren met een VPN die je gebruikt om anoniem en veilig te internetten) zijn ideaal om dat probleem op te lossen. Dat komt doordat een virtuele server zoals de naam al zegt niet echt bestaat. Samen met andere virtuele servers – die gescheiden van elkaar opereren – vormt het één fysieke machine. Zie het als een kamer die wordt verdeeld onder acht man door extra muren te plaatsen: iedereen krijgt een gedeelte en kan daarmee doen wat ‘ie wil zonder elkaar tot last te zijn.
Op zijn eigen eilandje
Doordat virtuele servers los van elkaar staan, kan iedereen zijn eigen besturingssysteem draaien en een van tevoren afgesproken gedeelte van het geheugen, de harde schijf en de processorcapaciteit (uitgedrukt in ‘cores’) gebruiken.
Dat betekent dat eventuele problemen altijd beperkt blijven tot het stukje waar ze optreden; de rest merkt er niets van. Als je buurman iemand binnenlaat die de zaak leegrooft, is dat niet meteen ook jouw probleem. Vandaar dus virtual private server.
Een ander voordeel van een virtuele server is dat het heel makkelijk verplaatsbaar is naar andere fysieke servers in het geval zich een probleem voordoet. Dit heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid van je website of applicatie. Je verplaatst zo eigenlijk de kamer naar een ander gebouw. Let wel op: deze verplaatsbaarheid is niet standaard inbegrepen bij elke VPS-aanbieder. Zoek daarom een partij die dit wel biedt, want je wilt natuurlijk wel dat jouw website of applicatie altijd blijft draaien!
Mogelijkheden
Zoals ik in het begin al zei, is het hosten van bijvoorbeeld je website of database van je app, de meest voorkomende reden om te kiezen voor een VPS. Ga je aan de slag met een VPS, dan is het wel zo handig om zaken te doen met een partij die in de EU zit. Niet alleen omdat je zeker wil zijn dat de Amerikaanse regering niet de mogelijkheid heeft om op je server te gaan kijken, maar ook omdat het gewoon handig is om een helpdesk te hebben die in dezelfde tijdzone zit als jij.
Wil je nog meer zekerheid, dan zijn back-ups een musthave. Zo heb je altijd een complete kopie van de inhoud van je VPS achter de hand. Let wel op, want net als bij het verschuiven van je site naar andere hardware, is het maken van een dagelijkse back-up normaal iets waar je voor moet betalen. Gelukkig is dat niet overal zo en bieden bepaalde VPS-aanbieders zoals TransIP dit wel gratis aan.
Er zijn allerlei leuke mogelijkheden met zo’n VPS, niet alleen als bedrijf, maar ook als digitale hobbyist. Je eigen opslagdienst bouwen, je huishoudelijke apparaten automatiseren, of een streamingdienst voor films ontwikkelen: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het realiseren met een VPS. Wil je ervaring opdoen met een betrouwbare partij, maak dan gebruik van deze actie die je een maand lang gratis een VPS laat proberen.
[Afbeeldingen © TransIP]
Verder lezen over Cloud Computing
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology04.07.2024
Provincie Noord-Brabant migreert SAP S/4HANA naar de cloud
Informatie nog sneller beschikbaarTechnology15.04.2024
Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?
Online19.01.2024
Google Cloud komt met nieuwe generatieve AI-technologie voor retailers
Technology22.11.2023
Nieuwe samenwerking tussen SAP en het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team
Streven naar efficiëntie op en naast het circuitGaming15.06.2023
PS5-games cloudstreamen: het wordt eindelijk getest
Online03.04.2023